TÜRKİYE, Medipol Başakşehir ile şampiyon kulüp sayısı 6’ya yükselmesine rağmen Avrupa futbolunun en az şampiyon çıkaran ligleri arasında bulunuyor. Avrupa’nın önde gelen futbol liglerindeki şampiyon takım sayıları, 62 sezon boyunca 6 farklı şampiyonun çıktığı Türkiye ligindeki “kısır döngü”yü gözler önüne serdi. Başakşehir’in mutlu sona ulaşmasıyla şampiyon kulüp sayısı 6’ya yükselse de Süper Lig hala Avrupa futbolunun “en az şampiyon çıkaran” büyük ligleri arasında yer alıyor. 1959’dan beri düzenlenen Türkiye liginde Galatasaray’ın 22, Fenerbahçe’nin 19, Beşiktaş’ın 15, Trabzonspor’un 6, Bursaspor ve Başakşehir’in ise birer şampiyonluğu bulunuyor.
ŞAMPİYONLUK, Trabzonspor’un ligi zirvede bitirdiği 1983-84 sezonundan bu yana yapılan 36 sezonun 34’ünde Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş arasında gidip geliyor. UEFA ülke sıralamasında 11. olan Türkiye, ilk 10’daki (1. İspanya, 2. İngiltere, 3. Almanya, 4. İtalya, 5. Fransa, 6. Portekiz, 7. Rusya, 8. Belçika, 9. Hollanda, 10. Ukrayna) liglere bakıldığında, şampiyon çeşitliliği bakımından yalnızca Portekiz ve Ukrayna’nın önünde. Türkiye, Ukrayna gibi Sovyetler Birliği dönemindeki şampiyonların hesaba katılmadığı Rusya ligiyle beraber 8. sırayı paylaşıyor.
DİNAMO Kiev, Shakhtar Donetsk ve Tavriya Simferopol olmak üzere 3 farklı şampiyon çıkaran Ukrayna Premier Ligi, sadece 29 sezondur oynanıyor. Rusya Ligi’nde de Ukrayna gibi Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından 1992’de kurulmasına rağmen 6 kulüp şampiyonluk sevinci yaşadı. Benfica, Porto ve Sporting Lizbon’un domine ettiği Portekiz ligi, 1934’den bu yana düzenlendiği göz önüne alındığında, çıkardığı 5 şampiyonla Türkiye’den bile daha tahmin edilebilir bir görüntü verdi.
ŞAMPİYON çeşitliliği konusunda başı, 29’ar kulübün kupa kaldırdığı Almanya ve Hollanda çekiyor. Bu iki ligi, İngiltere (24) ve Fransa (19) ligleri takip ediyor. Kökleri, İngiltere ve Hollanda ligleri gibi 19. yüzyıla kadar dayanan İtalya ve Belçika’da ise 16’şar kulübün şampiyonluğu bulunuyor. 1929’da başlamasına karşın 9 farklı şampiyon çıkarabilen İspanya ligi de rekabet bakımından Türkiye’ye benzer bir performans sergiliyor. *SPOR SERVİSİ
UEFA Avrupa Ligi’nde çeyrek final heyecanı başlıyor