Koronavirüs’ün etkili olmaya başlaması ile birlikte dünya genelinde ki devletlerin de esas güçleri de gün yüzüne çıkmaya başladı. Dünyanın en güçlü devleti olarak bilinen Amerika, şuan tıbbi malzemelere muhtaç durumda… İngiltere ise geçtiğimiz günlerde Türkiye’den yardım talep etti ve yardımın gelmemesi durumunda sağlık sistemlerinin çökeceğini söyledi. Konuyla ilgili olarak gazetemize özel değerlendirmelerde bulunan Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Caner Arabacı, ““Dünya’nın önde gelen devletleri, Koronavirüs olayından sonra insani yaşam yönünden çuvalladılar. Kökende kovboy anlayışının olduğu sömürgeci anlayışının olduğu ülkelerden daha ileri bir şeyler beklemek zaten uygun değildi. Güçlülerin dünyaya hüküm verdiği bir yapı mevcuttu. Ama şimdi, güçlülerin ne kadar güçsüz olduğu bu virüs ile ortaya çıktı Türkiye; İngiltere, Amerika, İtalya gibi ülkeler başta olmak üzere bu ülkelere tıbbi yardım yapan bir ülke durumuna geldi. Bu durum gelecekte Ortadoğu da ve dünyada Türkiye’nin iyi yerlere gelmesine vesile oldu gibi gözüküyor” dedi.
“İNSANİ YAŞAM YÖNÜNDEN ÇUVALLADILAR”
Batılı devletlerin yaşlı insanları ölüme terk ettiğini ve insani yaşam noktasında çuvalladıklarını dile getiren Prof. Dr. Arabacı, virüs olayının ardından İslam Medeniyetinin de bir kez daha öne çıktığını da vurgulayarak sözlerine şu şekilde devam etti: “Dünya’nın önde gelen devletleri, Koronavirüs olayından sonra insani yaşam yönünden çuvalladılar. Yaşlıları ölüme terk etmekten, engelli olan insanları tıbbi tedavilerde mahrum bırakmaktan başlayarak, gerekli olan malzemeleri aralarında kapmaya çalışmaya varıncaya kadar insani yönden çuvalladılar. Kökende kovboy anlayışının olduğu sömürgeci anlayışının olduğu ülkelerden daha ileri bir şeyler beklemek zaten uygun değildi. Aslında virüs olayı, temizliğe dikkat etmekten tutunda insani dayanışma yönüne varıncaya kadar İslam Medeniyetinin yeniden öne çıkmasını da sağladı. Aslında en önemli devrim de sanki burada gibi… Türkiye, İngiltere, Amerika, İtalya gibi ülkeler başta olmak üzere bu ülkelere tıbbi yardım yapan bir ülke durumuna geldi. İnsani yön konu olduğu zaman yardımlar da sınır tanımamak lazım. Bu durum gelecekte Ortadoğu da ve dünyada Türkiye’nin iyi yerlere gelmesine vesile oldu gibi gözüküyor.”
“GÜÇLÜLERİN NE KADAR GÜÇSÜZ OLDUĞU BU VİRÜS İLE ORTAYA ÇIKTI”
Türkiye’nin, diğer ülkelere model oluşturması gerektiğinin altını çizen Arabacı, hak ve hukuk gözeten bir sistemin insanlığa gelmesinin de gerektiğini söyleyerek; “Aslında yeni dünya düzeni böyle, kurallı, oturmuş hak ve hukuk gözeten bir düzen değil. Bildiğiniz üzere dünyanın her tarafında kan akıyor, savaş ve işgaller var… Güçlülerin dünyaya hüküm verdiği bir yapı mevcut. Ama şimdi, güçlülerin ne kadar güçsüz olduğu bu virüs ile ortaya çıktı. Hatırlıyorsak, Nemrut kulağına kaçan bir sinek ile ölmüştür. Ordulara sahip devasa güçlere sahip olan bir devlet başkanını küçücük bir hayvan ortadan kaldırıyor… Aslında şuanda da buna benzer bir ortamı yaşamaktayız. Dünya devleri gözle görülmeyecek kadar küçük olan bir virüs önünde çöker durumdadır. Türkiye’nin de her şeyde öne geçip bunlara da model oluşturması lazım. Artık hak ve hukuk düzeni gözeten bir sistemin insanlığa gelmesi lazım. Buna da Hıristiyan medeniyeti öncülük yapacak konumda değil” diye konuştu.
“TEKNOLOJİNİN VE BİLİMİN GÜCÜNÜ KONUŞTURAMAYCAKLAR”
İngiltere’nin, Türkiye’den yardım talebinde bulunmasını da değerlendiren Prof. Dr. Caner Arabacı, cümlelerini şu şekilde aktardı; “Geçtiğimiz günlerde İngiltere’nin Türkiye’ye muhtaç olması ilginç bir gelişmeydi. Geçmişe baktığımız da Avrupa’nın tarihinde de zaten insani yardım yönünden müthiş bir zayıflık var. Birbirleri ile savaştıkları dönemde de bu böyle, dünya harpleri döneminde de bu böyle olmuştur. Almanya’yı pes ettirmek için ısı bombaları atıyorlardı ve asfaltlar eriyordu. Yani insanlar burada normal olarak ölmüyordu. Bunu da Hıristiyan, Hıristiyan’a yapıyor. Şimdi virüslü dönemde buna benzer bir davranışı gösterdiler. Bunlar aslında teknolojinin ve bilimin gücünü konuşturarak büyük devlet olmuşlardı. Ama sanki bununda sonuna geldiler.”
Hüseyin MENEKŞE
Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü görevine Nurullah Osmanlı atandı