RESMİ olarak 30 bin olduğu açıklanan fakat gayri resmi rakamların ise 50 bini geçtiği bilinen şehirdeki Suriyelilerin içinde, çok az da olsa, Türkmen aileler bulunuyor. İç savaş nedeni ile Türkiye’ye sığınan ve sınırdan geçerek Konya’da yaşam kararı alan Türkmenler zor şartlar altında yaşam savaşı veriyor. Bu ailelerin sayısının 2 ile 3 bin arasında değiştiği tahmin ediliyor. Bu ailelerden kimisi hem alışkın olmadıkları kış şartları hem de zor yaşam koşulları nedeni ile Gaziantep ve Çukurova bölgesine göç ediyor. Konya’da çöplüklerin kenarlarına kurdukları çadırlar ile yaşamaya çalışan ailelere bir grup sendikacı sahip çıkıyor. Akademisyenlerden oluşan Türk Eğitim-Sen 3 Nolu Şube üyeleri, kendi imkânları doğrultusunda, 300 Türkmen aileye yardım elini 1 yıldır uzatıyor. Bu ailelerin, barınmadan ev eşyasına, gıdadan oyuncağa kadar tüm ihtiyaçları sendika üyeleri tarafından karşılanıyor. Sendika üyeleri ayrıca, kendi aralarında bir sistem de geliştirerek, bu ailelerin koruyuculuğunu üstleniyor. Böylece Türkmen ailelerin ihtiyaçları daha çabuk karşılanıyor.
300 AİLEYE YARDIM EDİLDİ
Türkmen ailelere yaptıkları yardımlar hakkında Yeni Meram’a bilgiler veren Türk Eğitim-Sen Konya 3 nolu Şube Başkanı Prof. Dr. Ahmet Öztürk, “Bir gün sendikamız bünyesindeki arkadaşımızın eşi sağlık taraması sırasında, Konya çöplüğüne yakın yerlerde bazı insanlar görüyor. Onlarla sohbet ediyor ve çöplüğün etrafındaki kişilerin Suriyeli Türkmenler olduğunu öğreniyor. Çöplüğün etrafında büyük çoğunluğu çocuk olan yaklaşık 150 kişinin yaşadığını görüyor. Daha sonra bu konudan sendikamız haberdar oldu. Ve Türkmen soydaşlarımıza yardım kararı aldık. 1 yıla yakındır yardımlarımız devam ediyor. Türkiye’de yaşayan Türkmenlere maddi ve manevi her şekilde yardımda bulunmaya çalışıyoruz. Bugüne kadar 300 aileye yardım ettik. Yiyecek-giyecek, barınma ve maddi konularda yardımlarda bulunuyoruz” dedi.
KORUYUCU AİLE ÖNERİSİ
Kimi sendika üyelerinin koruyucu ailelik de yaptığını aktaran Öztürk, “Örneğin, Türkmen ailelere yardımlarda bulunan bir arkadaşımız, ailenin tüm ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyor. Bize de teklifte bulunarak, “Ben bu aile ile ilgileneyim” dedi. Böylece, koruyucu yada himaye edici aile adında bir sistem fikri doğdu. Suriyeli Türkmen aileler ile ilgilenen bu tarz kişi veya ailelere şiddetle ihtiyacımız var. Konya’dan bir aile, bu noktada koruyuculuğu üstlenirse, ailelerin ihtiyaçları hem daha kolay karşılanır hem de mağduriyetler yaşanmaz. Vatandaşlarımızın bu uygulamaya destek vermesi gerekiyor. Bu noktada birçok arkadaşımız, Türkmen ailelerin koruyuculuğunu üstlendi” şeklinde konuştu.
TEK TEK AİLELERE ULAŞILDI
Ailelere yapılan yardımların fikir babalarından biri olan Doç. Dr. Ali Karabacak ise, “Konya’da umduğunu bulamayan ve kış şartlarının Suriye’ye göre ağır olmasından dolayı bazı aileler, çadırlarda barınamadı ve Gaziantep, Çukurova bölgesine göç etti. Fakat biz bu Türkmenlerin varlığından haberdar olduk. Sonra biraz araştırdık ki Konya’da muhtelif mahallelerde birçok Türkmen ailenin yaşadığını öğrendik. Bu aileler ile tek tek irtibata geçtik. Sendika üyelerimizin yardımlarını bu ailelere iletmeye başladık. Özellikle Selçuklu ilçesi, Kılıçaslan Mahallesi, Selçuk Mahallesi ve Şeker-Murat Mahallesi’nde Suriyeli Türkmenler toplu olarak yaşıyorlar. Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılacak binaları, ucuz olduğu için kiralıyorlar. Maalesef vatandaşlar bu binaları çok yüksek fiyata kiraya veriyor” ifadelerini kullandı.
TÜM İHTİYAÇLARI KARŞILANIYOR
Yardımların artması için vatandaşların sendikaya destek olması gerektiğini belirten Karabacak, “100’den fazla Türkmen ailenin evini döşedik. 300 aileye gıda yardımında bulunduk. Bu ailelerin ortalama 7-8 tane çocukları var. Bu çocukların, çocukluklarını yaşamaları adına bisiklet ve birçok oyuncak aldık. Sağlam bir eğitim almaları için yardımcı olduk. Aile bireylerine iş bulduk. Mesela gece aile reisi bizi arıyor, “Çocuğumun ayağı kırıldı. Şehir dışında, işteyim” diyor. Gece evine gidip, çocuğu hastaneye götürüyoruz. Yoğun sağlık taraması yapıyoruz. Yani onların bir insan olarak ne ihtiyaçları var ise, elimizden geldiğince ulaştırmaya çalışıyoruz. Ev kiralarını ödemelerinde yardımcı oluyoruz. Bazen ev vermiyorlar, kefil oluyoruz. Arkadaşlarımız kendi hayatlarından fedakarlık yaparak, yardımda bulunuyor” diye konuştu.
Salih KÖPRÜLÜ
Konya’da silahlı kavga: 1 ölü, 1 yaralı