Konya
°C
Yeni Meram

YEREL SEÇİMLER

YEREL SEÇİMLER- Mehmet HANÇERLİ-Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
13.11.2023 00:47
12.11.2023 13:48
0
2098
ABONE OL

İki aşamalı Cumhurbaşkanlığı ve parlemanto seçimlerini bitirdik. 22 yıldır iktidarda bulunan AK Parti ve MHP, YRP, BBP ve Hüdapar Cumhur İttifakı HDP destekli CHP, SP, GP, DP, İYİ ve DEVA millet ittifakına üstünlük sağladı. AK Parti iktidarı devam ederken bu somut millet ittifakı partilerinde deprem etkisi oluşturdu. Hep söyledik kısa vadede bu seçimden karlı çıkan partiler ise altılı masanın küçük ortakları 39 milletvekili aldılar.

Bu sonuçtan sonra 4 Kasım‘da yapılacak olan CHP kurultayı büyük bir sürprizle sonuçlandı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kendine yakın olan delegelerle kurultaya gitmesi dahi kendisini kurtaramadı. İstanbul il kongresindeki sürpriz il başkanı seçimi sürpriz bir genel başkan seçimini getirdi.

Ekrem İmamoğlu destekli Manisa milletvekili Özgür Özel CHP'nin yeni genel başkanı oldular. İktidar ve ana muhalefetteki yapılan kongre ve kurultaylar bir bakıma 32 Mart 2024'de yapılacak olan yerel seçimlere hazırlık olarak adledildi. AK Parti 2019 yerel seçimlerinde kaybettiği İstanbul, Ankara, Adana, Antalya, Mersin Büyükşehirlerini geri kazanmak isteyecek.

CHP ise aldığı bu belediyeleri hem geri vermemek hem de hazneye yeni belediyeleri ilave etmek isteyecek. Daha önceki İYİ Parti demeçlerinde seçimlere müstakil olarak, ittifak olmaksızın, kendi logo ve adayları ile gireceklerini vurgulamışlardı.

2024 seçimlerinin kilit partisi özellikle büyük şehirlerde İYİ Parti olacaktır. HDP'nin siyasi tercihi değişmeyecektir. Genel olarak AK Parti karşısındaki en güçlü adaya yöneleceklerdir. Yeterki Tayyip Bey olmasın. Ayrıca HDP'nin güçlü olduğu bölgelerde de doğrudan kendi adayları ile seçime gireceklerdir.

O zaman diğer bölgelerde ve özellikle büyükşehirlerde İYİ Parti'nin tavrı çok çok önemlidir.

CHP'nin yeni genel başkanı Özgür Özel yerel seçimlerde "Başta Meral Akşener olmak üzere tüm siyasi partilerle görüşüleceğini" söylemişti. Bu söyleme karşılık İYİ Parti milletvekili Rıdvan Uz "Millet ittifakından çekilme kararımızın arkasındayız. Bizim kararımız ve duruşumuz çok net. Bu saatten sonra geri dönmeyiz."dedi.

Bu beyanatlardan sonraki gelişmelere bakacağız. Millet ittifakı altılı masa sayın Akşener'in kazanacak aday söylemini yeni yeni anlamaya mı başladı. Meral Hanımın Ekrem İmamoğlu'na eskiden verdiği desteği herkes biliyor. Ancak, ne şu anda ki CHP eski parti değil ne de Meral Hanım ve İYİ Parti'nin tavrı eskisi gibi değil.

Eski CHP genel başkanının adaylık tavrı belli ve netti. 39'lular grubu buna karşı çıkamazdı zaten. Meral Hanımında Kılıçdaroğlu'na tavrı belli idi. Terkedilen masadan ikna edilerek zoraki oturtulan masalar.

Bazı çevreler CHP'deki genel başkan değişiminin İYİ Parti ile anlaşacak. birinin o koltuğa oturtulması gerekiyordu. Hatta bu çevreler Özgür Özel ve CHP ile İYİ Parti'nin kesin anlaşacağını ifade ediyor. Senaryonun daha ilerisi ise şöyle; Yerel seçimlerden belli bir müddet sonra Ekrem İmamoğlu İstanbul Belediye Başkanlığını kazanırsa koltuğunu belediye meclisinden güvendiği birine devredecek. Sonra mı? Emanetçi koltuğunda oturan Özgür Bey'den genel başkanlığı alıp 2028'de yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı genel seçimlerine aday oalcak.

Buradaki tek problem yerel seçimlerle İYİ Parti'nin aylarca teşkilatın fikirlerini alan parti seçimlere bağımsız katılacağı kararını açıkladı. Peki bu saatten sonra sayın Rıdvan Uz'un söylediği mi geçerli olacak yoksa dün de Kemal Bey vardı bugün Özgür Bey var durum değişti mi denilecek. Hep birlikte göreceğiz.

Cumhur İttifakının adaylık konusunda hummalı bir çalışması var ve tamamlandığını sanıyoruz. Ana fikir olarak tek parti gibi hareket edilecek.

Örnek verecek olursak belediyelik bir şehirde ya da ilçede AK Parti ve MHP'nin aday adayları ankete tabi tutulacak. Vatandaşın tercihi hangi adaydan (açık ara) yana ise o aday yapılabilecek.

Pek izah edemedik ama ülkücü görünüşlü bir adayı AK Parti listelerinde, AK Parti görüşüne mensup adaylarıda MHP listelerinde görünürse şaşırmayalım.

2024 seçimlerinin neticesini yapılacak olumlu veya olumsuz ittifaklılar belirleyebilir.

Bekleyelim görelim.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.