YAZARLAR

Kutsal ve onurlu ay Ramazan’da, genelde “su” ve ”yemek” muhabbetti yapılır. Aç tavuk hani kendisini darı ambarında görür ya! Akşam iftar sofralarını düşlerken, Ankara Ticaret Odasınca yayınlanan Lezzet haritası adlı yapıtı solukta okudum. Şimdi CHP milletvekili olan Aygün Başkan, doğru şeyler yapıyordu. Gazeteciler Federasyonu toplantısı için gittiğimiz Başkent’te Odanın görkemli hizmet Binasını görme olanağı bulmuştuk. Kongre, Ticaret Odası Hizmet Binasının toplantı salonunda yapılmıştı.

Lezzet Haritası, kültür ve folklor olan yöresel yemeklere ilişkin bilgi de veriyor.

2 bin 205 çeşit yöresel yemek var! Bölgelerin ortak tatları da var. Örneğin, çiğköfte. Urfa, Adıyaman, Batman, Mardin ve Osmani’de menünün ilk sırada yer alıyor.

Keşkek, Afyon, Amasya, Ankara, Balıkesir, Bilecik, Bitlis, Bursa, Çankırı, Çorum, Denizli, Elazığ, Mardin, Muğla, Ordu, Samsun ve Tunceli; künefe Hatay ve Elazığ.
höşmerim; Aksaray, Amasya, Ankara, nBolu Balıkesir, Manisa ve Uşak ortak tatları.
Yöresel bağlamda 2 bin 205 çeşit yemeği burada sıralamak olanaklı değildir. Bunun yerine ünlü yemekleri Konya’dan başlayıp sonra da alfabetik sırayı izleyerek aktaralım.

Konya deyince kuşkusuz akla etli ekmek toyga bamya Çorbaları, Fırın Kebabı, Tirit, İrmik Helvası, ve Saçarası önde gelen tatlar.
Adana: Süllüm. Adıyaman: Basalla. Afyon: Sakala çarpan çorba, sırtsırta, ağzı açık, cücü. Ağrı: Gösteberg. Amasya: Unutma beni, eli böğründe. Ankara: Sıçgıç, pıtpıt pilavı, entekke böreği, tamtak tiridi, öllüğün körü. Antalya: Bergamut reçeli. Artvin: Zurbiyet, püşürük çorbası. Aydın: Pelvize. Balıkesir: Mafiş tatlısı. Bilecik: Samsı. Bingöl: Sirın. Bitlis: Büryan, şekalok. Bolu: Çantıklı pide, kedibatmaz, kaldırık dolması, kaşıksapı. Burdur: Testi kebabı. Bursa: Kaşarlı pırasa, dilber dudağı , kaymaçina. Çanakkale: Erik macunu. Çankırı: Mıkla. Çorum: Cızlak, borhani. Denizli: Çaput aşı, gındıra çorbası. Diyarbakır: Cartlak kebabı, patlıcan meftunesi. Edirne: Mamzama, hardaliye. Elazığ: Lobik çorbası, kındık köfte, işkene, pirpirim boranı, tavşan üflemesi. Erzincan: Tulum peyniri. Erzurum: Cağ kebabı. Eskişehir: Çiğ börek. Gaziantep: Mahhıtalı köfte, süzük yapması, maş çorbası, ekşili daraklık tavası, kakırdak böreği, yarpuz piyazı, at elması turşusu. Giresun: Hamsili mısır ekmeği, dıble. Gümüşhane: Köme, kanzılı börek. Hakkári: Gulul çorbası. Hatay: Kaytaz böreği, semirsek. Isparta: Kuyruğu sulu, derdimi alan. İçel: Tantuni. İstanbul: Uykuluk. İzmir: Kumru, papaz yahnisi. Kars: Tandırda kaz çekmesi. Kastamonu: Köle hamuru, cırık tatlısı, delioğlan sarığı. Kayseri: Mantı, pastırma. Kırklareli: Sulu kaçamak. Kırşehir: Keykef. Kocaeli: Pişmaniye, otur Fatma tatlısı. Kütahya: Namaz dolması, tekke çorbası, çene çarpan çorbası, tosunum. Malatya: Taş küllüğü, gurut çorbası, kurşungeçirmez köftesi. Manisa: Mesir macunu. Kahramanmaraş: Dövme dondurma, tarhana, Mardin: Semberuk, irok. Muğla: Galli patlıcan, ebegümeci kavurması, Muş: Çorti. Nevşehir: Dıvıl, sızgıt. Niğde: Mangir çorbası, papara, cılbır. Ordu: Melocan kavurması, Rize: Hamsi çiğirtası, Sakarya: Pekmez. Samsun: Kocakarı gerdanı. Siirt: perde pilavı. Sinop: Nokul, Sivas: Pezik turşusu. Tekirdağ: Köfte. Tokat: Bacaklı çorba. Trabzon: Vakfıkebir ekmeği. Tunceli: Zerefet. Şanlıurfa: Şıllık tatlısı. Uşak: Alacatene haşhaş sürtmesi. Van: Otlu peynir. Yozgat: Testi kebabı. Zonguldak: Beyaz baklava. Aksaray: Höşmerim. Bayburt: Lor dolma, Karaman: Kayısı musakka,. Kırıkkale: Sarığı burma. Batman: Bumbar. Şırnak: Hekeheşandi. Bartın: Pumpum çorbası, Ardahan: Pişi. Iğdır: Patlıcan reçeli. Yalova: Luhu şirkey çirbuli. Karabük: Çingene baklavası. Kilis: Şıhıl mahze, Osmaniye: Tirşik, Düzce: Çerkez tavuğu.

Ne diyelim, iyi iftarlar!

BİR DAMLA:
■ En şerli yemek sadece zenginlerin çağrılıp fakirlerin çağrılmadığı yemektir.

)

> Yeni Meram >Yazarlar > YEMEK MUHABBETİ
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Yeni Meram'a aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan YENİ MERAM veya yenimeram.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.