Konya
°C
Yeni Meram
18.10.2023 10:23

Varis nedir, nasıl tedavi edilir? Varis çorabı nasıl kullanılır? Varis çorapları tedavi eder mi?

Varisli bir damar, cildin yüzeyinin hemen altında bulunan oldukça görünür bir damardır. Varis çorapları, bazı insanlarda varisli damarlarla ilişkili görünümü ve ağrılı semptomları azaltmaya yardımcı olabilir.

A+
A-
18.10.2023 10:23
18.10.2023 10:41
0
326
ABONE OL

Varis Çorabı Nedir?


Varisli bir damar, cildin yüzeyinin hemen altında bulunan oldukça görünür bir damardır. Varis çorapları, bazı insanlarda varisli damarlarla ilişkili görünümü ve ağrılı semptomları azaltmaya yardımcı olabilir. Bu yazımızda varis çorapları tedavi eder mi? konusundan bahsedeceğiz

Varis Nedir?


Varisli damarlar, kan kalbe düzgün bir şekilde geri akmak yerine hastanın damarlarındaki valflerin altında toplandığında ortaya çıkmaktadır. Bacaklarda ve ayaklarda daha yaygındırlar, çünkü kalbe dönen kanın seyahat etmesi daha uzundur. Doktorlar genellikle dolaşımı iyileştirmek, varisli damarların kötüleşmesini durdurmak ve ağrı veya rahatsızlığı azaltmak için varis çoraplarını önermektedir.

Varis çorapları nasıl çalışır?


Varis çorapları dolaşımı iyileştirmeye ve varisli damarların semptomlarını tedavi etmeye yardımcı olabilir. Varis çorapları geleneksel olarak dolaşımı iyileştirmek için kullanılır.

Modern varis çorapları daha karmaşıktır ve bacaklarda tutarlı basınç sağlamak için kanın kalbe doğru akmasına yardımcı olur. Çoraplar genellikle ayak bilekleri ve ayakların yakınında daha fazla baskı uygulayarak kan akışını teşvik eden ekstra bir sıkışma sağlar.

Varis çorapları tedavi eder mi?


Varis çorapları tedavi eder mi? sorusuna özet olarak şu cevabı verebililiriz. Varis çorapları, varisli damar semptomlarını iyileştirebileceğini düşündürmektedir, ancak çok az kanıt, çorapların tek başına tedavi edebileceği fikrini desteklemektedir. Yani varis çorapları tedavi de tek başına yetmez!

Varis Çorapları Üzerine Son Zamanlarda Yapılan Bazı Araştırmalar


2018 Tarihli Çalışma: 18 ila 21 milimetre (mm Hg) arasında cıva basınçlar ile sıkıştırılması çorapla geçirilen bir hafta sonunda, normal çorap ile karşılaştırıldığında, varis ile bağlantılı ağrıları ve ağrıyı azaltmak için yardımcı olduğu bulunmuştur.


2017 Tarihli Çalışma: Varisli damarları olan insanlarda gebelik sırasında şişme kontrolü için 6 ay boyunca 22 mm Hg basınçlı çorap giyen gebelere ilişkin çalışmada yarar sağlandığı söylenmiştir.
Son olarak 2014 Tarihli Çalışma: Varisli damarları çıkarmak için yapılan ameliyatın kompresyon çoraplarından daha etkili bir tedavi olduğu sonucuna varılan bir 2014 çalışması.


Varis Çorabı Marka Tavsiyesi


Doğru basınç miktarı ve doğru uygulama ile bir hastanın varisli damarlarının sayısına, tipine ve altta yatan nedenine bağlıdır. Önerebilecek varis çorabı markaları;

Scudotex,
Sigvaris,
Segerta,
Varimed.


Varis Çorabı Çeşitleri


Külotlu Çorap Desteği: Bunlar bir miktar baskı uygular, ancak en az sıkı seçenektir.
Kompresyon Çorapları: Birçok eczanede ve medikalcilerde satın alınabilecek çeşitli baskılar mevcuttur. Bunlar külotlu çoraptan daha fazla destek sağlar.
Reçeteli Varis Çorapları: Bunlar en büyük baskıyı uygular ve bir uzman tarafından etkili ancak dolaşımını bozacak kadar sıkı olmamasını sağlamak için takılır.


Çoraplar tipik olarak diz veya uyluk yüksekliğindedir. Diz üstü çoraplar alt bacakta ve egzersiz yaparken dolaşımı teşvik eder. Bir doktor varisli damarlar için uyluk yüksek kompresyon çorapları önerebilir, ancak bunlar ameliyattan sonra, özellikle diz protezi ameliyatından sonra kan pıhtılarını önlemek için daha sık kullanılır.

Ne zaman kompresyon varis çorapları giymeliyim?


İnsanlar gün boyunca kompresyon çorapları giyme eğilimindedir, çünkü dik oturmak ve ayakta durmak dolaşım problemlerine neden olabilir. Varisli damarları olan bir kişi, dolaşımı iyileştirmek için geceleri ayaklarını kaldırmayı deneyebilir. Bununla birlikte, doktor geceleri de çorap giymeyi önerebilir.

Kompresyon varis çoraplarının riskleri nelerdir?


Varis çorapları yanlış veya çok uzun süre giyildiğinde ciltte tahrişe neden olabilir. Kompresyon çorapları kasıtlı olarak sıkı olduğundan, giyilmesi zor olabilir. Bacaklar temiz ve kuru olmalıdır. Çorapları giymeden önce herhangi bir losyonun emilmesini bekleyin.

Varis Çorapları Yan Etkileri


Cilt eziği,
Cilt tahrişi,
Rahatsızlık


Yanlış giyilen veya yanlış boyuttaki çorapların sorunlara neden olma olasılığı daha yüksektir. Dolaşım, bacaklardaki sinirlere zarar verebilen periferik nöropati gibi bir durum tarafından inhibe edildiğinde, bir kişi çorapların çok sıkı veya aşağı düşüp düşmediğini söyleyemeyebilir.

Kişinin uzun süre çorap giymesi durumunda olumsuz etkiler yaşama olasılığı daha yüksektir. Çorapları her gün çıkarın ve gerekirse bir ayna kullanarak bacaklarda ve ayaklarda hasar veya tahriş olup olmadığını kontrol edin. Uzun saplı bir ayna veya zemine yerleştirilmiş bir ayna kullanmak yardımcı olabilir. Yeni tahriş alanları oluşursa, bir doktora başvurun.

Varis çorapları varisli damarları ortadan kaldırmayabilir! ancak ilişkili ağrı ve şişliği azaltabilir. Bacaklarını her gün tahriş ve hasar belirtileri açısından inceleyin ve 3 ila 6 ayda bir kompresyon çoraplarını değiştirin. En iyi sonuçları elde etmek için bacakları ve çorapları temiz ve kuru tutun.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.