Konya
°C
Yeni Meram
23.11.2023 16:14

Türkiye genelinde zorunlu kış lastiği uygulaması 1 Aralık'ta başlıyor! Cezası 2 bin 568 TL!

Ticari araçlar için kış lastiği kullanım zorunluluğu, Türkiye genelinde 1 Aralık'ta, İstanbul'da ise bu tarih öne çekilerek 25 Kasım'da başlayacak. Uygulamaya uymayan sürücülere 2 bin 568 TL ceza kesilecek.

A+
A-
23.11.2023 16:14
23.11.2023 16:32
0
7928
ABONE OL

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının düzenlemeleri kapsamında, Türkiye genelinde 1 Aralık-1 Nisan döneminde, tüm ticari araçlar için kış lastiği kullanma zorunluluğu var. Özel otomobiller için ise yasal zorunluluk bulunmuyor. Ancak uzmanlar tarafından kış lastiğinin kullanılması öneriliyor.

Zorunlu olduğu durumda araçlarına kış lastiği taktırmayan işletmelere 2023 senesi için için 2 bin 568 TL ceza uygulanacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen kış lastiği taktırmama cezası, yeniden değerleme oranı kapsamında 1 Ocak 2023 itibarıyla güncellenecek.

KIŞ LASTİĞİ SADECE KARLI ZEMİNLER İÇİN DEĞİL!
Lastik markası Petlas'ı da bünyesinde bulunduran AKO Grup Pazarlama Müdürü Esra Ertuğrul Boran, kış mevsiminin gelmesiyle yol ve sürüş güvenliğine daha da fazla hassasiyet gösterilmesi gerektiğini ifade ederek, sürüş güvenliğinin, aracın yere temas ettiği nokta olan lastiklerden başladığını kaydetti.

Doğru mevsimde doğru lastik kullanımının da araç güvenliğini sağlayan temel unsurlardan olduğunu söyleyen Boran, yaz ve bahar aylarında kullanılan standart yaz lastiklerinin performansı ağır kış şartlarında yeterli olmayacağını söyledi.

Türkiye genelinde zorunlu kış lastiği uygulaması 1 Aralık ta başlıyor! Cezası 2 bin 568 TL!

Kar lastiği olarak da tanımlanan kış lastiklerinin sadece kar yağarken kullanılan lastikler olmadığına dikkati çeken Boran, "Bilinenin aksine kış lastikleri yalnızca karlı ve buzlu yol koşullarında kullanılmak üzere değil, sıcaklığın 7 derecenin altına düştüğü değişken hava ve yol şartlarında aracın güvenli ve dengeli hareket etmesini sağlamak amacıyla tasarlanmışlardır. Kış lastikleri özel olarak geliştirilmiş hamuru ve tasarımı ile en düşük hava sıcaklıklarında bile yumuşaklığını ve dayanıklılığını korur." dedi.

YAZ LASTİĞİ SOĞUK HAVADA SERTLEŞİR
Boran, yaz lastiklerinin soğuk havada sertleştiğine söyleyerek, "Kış lastiğini yaz lastiğine göre üstün kılan, sürücüleri en çok zorlayan kaygan, çamurlu, karlı, erimiş karlı, ıslak ve buzlu zeminlerde kış lastiklerindeki özel karışımın lastiğin sertleşmesini engelleyerek, güvenli frenleme, güçlü çekiş ve viraj alma özellikleriyle dengeli ve konforlu sürüş sağlamasıdır." diye ifade etti.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.