Konya
°C
Yeni Meram
26.01.2017 08:22

Tarihi doku korunmalı

Konya’nın önemli tarih ve kültür miraslarından olan Konya Lisesi ile Atatürk Evi Kültür Müzesi’ni de içinde barındıran bölgenin, içindeki tarihi yapılarla birlikte Konya kültürüne daha çok hizmet etmesi isteniyor.

A+
A-
26.01.2017 08:22
0
9754
ABONE OL
TARİH ve kültür açısından zengin bir şehir olan Konya’da, gözümüzün önündeki birçok kültürel varlığın kıymetini bilmiyoruz. Bu tarihi varlıklardan ikisi şehrin en merkezi yerinde bulunan tarihi Konya Lisesi ve aynı bölgede yer alan Atatürk Evi Kültür Merkezi. Selçuklu Devleti’ne başkentlik yapmış olan Mevlana diyarı Konya, geçmişten günümüze kadar tarihi dokusuyla bilim ve sanat merkezi olarak ön plana çıkmıştır. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Konya, tarihiyle birlikte adından söz ettiren en önemli şehirlerden biridir. Konya’da belirli bir dönemi anlatan ve tarih kokan en önemli eserlerin başında geliyor Konya Lisesi. Belirli bir dönemi anlatan yapı, kurulduğu günden günümüze kadar çeşitli eğitim dönemleri ve farklı okul adları ile anılmıştır. Günümüz de Konya Lisesi adıyla eğitime devam eden tarihi yapı, Cumhuriyetten sonra, 1923’den 1934’e kadar bu binada eğitim veren Darü’l-Muallimin 1934’e kadar Muallim Mektebi, Konya Erkek Öğretmen Okulu olarak adlandırılmakla birlikte, yine 1929 tarihli bir Vilayet Albümünde okulun adı Erkek Muallim Mektebi olarak geçmektedir. Erkek Muallim Mektebi’nin (Erkek Öğretmen Okulu) 1934 yılında Adana’ya nakledilmesi üzerine yapı, Konya Erkek Lisesi’ne verilmiştir. Daha sonraları ise 1934-1972 tarihleri arasında, Gazi Lisesi ve 1997’den günümüze kadar Konya Lisesi adlarıyla kullanılmıştır. Tarihi geleceğe aktaran bir diğer önemli yapılardan biri ise Atatürk Evi Müzesi’dir. 1912 yılında inşa edilen iki katlı tarihi bina, 1940 yılından 1963 yılına kadar vali konağı olarak kullanılmış,  17 Aralık 1964 günü “Atatürk Evi Kültür Müzesi” adıyla ziyarete açılmıştır.

MİLLETVEKİLİ ÖNERGE VERMİŞTİ

Günümüzde ise yine Konya Lisesi adı ile eğitime devam etmektedir. Tarih kokan, geçmiş ile gelecek arasında bir köprü kuran tarihi Konya Lisesi’nin bir dönem eğitim faaliyetlerine kapatılarak müze olarak kullanılmasının söz konusu olduğu gündeme gelmişti. Hatta CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt, 127 yıllık tarihi yapısıyla Türkiye’nin sayılı eğitim kurumlarından olan lisenin, müzeye çevrilme girişimine maruz kaldığını hatırlatarak önerge vermiş ve konuyu meclis gündemine taşımıştı. Ardından Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise Konya Lisesi binasında herhangi bir tadilatın söz konusu olmadığını, Konya’nın tarihini aksettiren bu binada tek bir çivi bile çakılamayacağını ifade etmişlerdi.

TARİHİ YAPILAR KORUNMALI

Geçmişten bugüne kadar gelen, tüm insanlığın evrensel ürünleri olan bu yapılarının tam anlamıyla korunması gerekiyor. Konya Lisesi, Atatürk Evi Kültür Müzesi gibi tarih kokan bu yapılar, geçmişle günümüz arasındaki en önemli yapılardır. Bu tarihi yapıların korunmasının yeterli olmadığı zaman zaman tartışma konusu olmuştu. Vatandaşlar, 1912 yılında inşa edilen ve günümüze kadar ayakta kalan Atatürk Evi Kültür Müzesi’nin kıymetinin bilinmesi gerektiğini belirtirken, her gün önünden geçmemize rağmen içine belki de hiç girmediğimiz müzenin daha çok tanıtımının yapılmasını istiyor. Türkiye’nin siyasetinden, eğitimine ve kültürüne kadar çok değerli insanların yetiştiği tarihi Konya Lisesi ile ilgili ise zaman zaman spekülasyonlar gündeme getiriliyor. Halk ise tarihi lisede, binanın özüne dokunulmadan eğitimin devam etmesini isterken, tarihi iki yapının bulunduğu bölgeyle ilgili, tarihi dokunun korunması amacıyla yeni projeler geliştirilerek, gelecek kuşaklara aktarılmasını talep ediyor. Vatandaşlar ayrıca aynı bölgeye yakın olan Atatürk Stadyumu’nun bulunduğu alanla ilgili de şehir estetiğine uygun bir planlama yapılmasını istiyor. Yıkıldıktan sonra tam olarak ne yapılacağıyla ilgili kafalarda soru işareti bırakan Atatürk Stadyumu’nun olduğu bölgede yeşil alan ağırlıklı, şehrin nefes alabileceği bir planlama yapılmasının şehir adına daha faydalı olacağı görüşü ağır basıyor. Kader EŞİYOK
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.