Konya
°C
Yeni Meram
03.12.2021 12:03

Süte beklerken ete geldi! Konya'da kırmızı et fiyatları zamlandı

Ete zam geldi, süt ürünlerine dev zam yolda! Çiğ süt alım fiyatının 3,2'den 4,7 TL'ye çıkmasıyla birlikte süt, peynir ve yoğurt ürünlerine ciddi anlamda zam gelmesi bekleniyordu ancak ilk zam haberi et fiyatlarından geldi! Vatandaşlar süt ürünlerine 8 Aralık'tan itibaren gelecek zammı beklerken Konya'da karkas etin alım fiyatı 15 lira zamlandı. Zam, vatandaşlara yansıtılmaya başlandı.

A+
A-
03.12.2021 12:03
03.12.2021 12:20
1
3033
ABONE OL

İLK ZAM HABERİ ÇİĞ SÜTTE!

Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu kararına göre, 5 aydır 3,2 TL'den uygulanan soğutulmuş çiğ sütün litre fiyatı 4,7 TL'ye çıkarıldı. Zamlı tarife 8 Aralık itibariyle geçerli olacak. Çiğ süt alım fiyatlarında yaşanan artış süt ürünlerinde yüzde 46'lık zam yaşanacak.

Süte en son 1 Temmuz'da zam yapılmıştı. Bu yeni zammın ardından mevcut fiyatların yeni yıla kadar geçerli olması bekleniyordu. Ancak dolar ve TL kurunda yaşanan dalgalanma, yem fiyatlarının ve girdi maliyetlerinin üreticinin altından kalkamayacağı duruma gelmesi, çiftçinin süt ineklerini kesime göndermesine sebep oldu. Bu nedenle süt ve süt ürünlerinde bir krize yol açmaması için çiğ süt alım fiyatında yüzde 46,8'lik artış yoluna gidildi. Bu artışın market raflarındaki yoğurt, peynir, tereyağı gibi süt ürünlerinde yine aynı oranda artışa neden olması bekleniyor.

Yaklaşık 3 aydır zarar ettiklerini söyleyen süt üreticileri, bir kilo yemin 4 lira 30 kuruş olduğunu, bunun yanına ‘kaba yem’ diye ifade edilen yemlerin de katılmasıyla, bir litre sütün fiyatının maliyeti karşılamakta zorlandığını ifade ederken yeni zamlar gelmesi halinde mevcut alım fiyatının da yeterli olmayacağını kaydediyor. Çiftçinin yüksek enflasyon nedeniyle ürettiğinden para kazanamadığını dile getiren süt üreticileri, girdi maliyet kalemlerinde artış yaşanırsa süt fiyatlarının da artmaya devam edeceğine dikkat çekiyor.

YEM FİYATLARI 16 AYDA 26 KEZ ZAMLANDI

Ulusal Süt Konseyinin fiyat açıklamasının ardından, çuvalı 200 lira olan hayvan yemi de 15 lira zamlandı. Yeni Meram'ın sektör kaynaklarından edindiği bilgiye göre, son 16 ayda 36’ncı kez yem fiyatına zam gelmesiyle birlikte süt üreticilerinin yanında et üreticileri de çıkmazın içine girdi. Türkiye Kasaplar Federasyonu ise, et krizinin kapıda olduğuna dikkat çekti. Artan fiyatlar nedeniyle kesilen hayvanının yerine hayvan konamayacak hale gelindiğini söyleyen üreticiler, ette de krizin kapıda olduğuna işaret ediyor.

KONYA'DA KARKAS ET FİYATINDA FAHİŞ ARTIŞ!

Öte yandan maliyet artışı et fiyatlarına da yansıdığı ilk illerden biri Konya oldu. Konya'da kasaplar, üreticiden 43 lira 50 kuruştan aldıkları karkas etin kilogram fiyatını 58 lira 50 kuruştan almaya başladı. Kasaplar vatandaşların alım gücünün ciddi oranda düştüğü bu günlerde zammı müşterilerine açıklamakta güçlük çekiyor. Konya'da bu sektörde hizmet veren Karataş Kasabı İşletme Sahibi İbrahim Karataş, “Uzun zamandır bütün piyasalardaki yaşanan dalgalanmalara rağmen ete zam gelmiyordu. Ancak şuan bir zam ile karşı karşıya kaldık ve çok şaşırdık. Kilosunu 43,50 TL’den aldığımız karkas et, bugün 58,50 TL’ye yükseldi. Vatandaşlardan bunu yansıttığımız için çok büyük tepkiler alıyoruz ancak bunu yansıtan bizler değiliz. Bizler de, artan maliyetlere karşı ayakta kalma savaşı veriyoruz” dedi.
Son zammın ardından Konya'da kasaplarda kırmızı etin satış fiyatı 85 ile 90 lira arasında değişiyor.

Yenimeram.com.tr

HABER YORUMLARI
  1. Serkan Özmenteş
    2021-12-04 21:46:40
    Ben bir cifci olarak batim yem fiyatları baya yüksek arpa olmuş 4500 beyaz şaman olmuş 1400 gelde havan besle TMO ofisi arpa verecekti sözde Bir aydır paramı yatirmisim vermiyor paramda yok alayım ne yapacam TMO arpayi hepini arpaclara veriyor işin içinde rüşvet var devlet buna müdahale etsin biran önce