Konya
°C
Yeni Meram

SAĞDUYU SAHİPLERİ İÇİN SEÇKİLER

SAĞDUYU SAHİPLERİ İÇİN SEÇKİLER- Behçet BÜYÜKGÖKMEN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
28.03.2023 01:02
27.03.2023 16:03
0
1543
ABONE OL

Bir Temel fıkrası ile başlamak istiyorum zira biteviye yüksek gerilim hattında yaşayan bizler için gülümseten bir sakinleştirici görevi ifa edebilir. “Temel Trabzon'dan İstanbul'a göç eder. Yerleşme telaşını atlattıktan sonra alışveriş için yakın çarşıya doğru yönelir. Bir eczaneye girer, eczaneden bir tavuk ister. Eczacı kibar bir esnaf olarak, beyefendi burası eczane burada tavuk olmaz der. Temel anlamış gibi yapar ve gider. Bir hafta sonra bizim Temel tekrar aynı eczaneye gelir ve tekrar tavuk ister. Kibar eczacı biraz öfkelenir ama sükunetini muhafaza ederek, beyefendi geçen hafta da geldiniz burası eczane burada tavuk yok der. Temel yine anlamış gibi yapıp gider. Bir hafta sonra yine aynı eczaneye gider ve tekrar tavuk ister. Eczacının kibarlık yapacak hali kalmamıştır, bre adam sana kaç kere söyledim burası eczane burada tavuk yok diye çıkışır. Bizim Temel gayet pişkin, yahu bağıracağına kapıya tavuk yok diye yazsana der ve gider. Eczacı şundan kurtulmak için bari dediğini yapayım der ve kapıya tavuk yok diye yazar. Zavallı eczacı tam kurtulduğunu düşünürken bizim Temel yine çıkagelir ve "tavuk ne zaman gelecek" diye sorar.” Eczacının halini siz hayal edin… Gülümseten girizgah tehlikeli gelişmeleri sıralamadan önce bir hazırlık olsun diye idi.
ÇEVREMİZDE DARALAN ATEŞ ÇEMBERİ…
Habertürk Çetiner Çetin
Son bir ay içerisinde Suriye’deki Amerikan askeri üsleri tam yedi kez saldırıya uğradı. 23 Mart Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece yarısından sonra İran’a bağlı paramiliter güçler tarafından Haseke ve Deyrezzor kentlerinde art arda saldırılar düzenlendi. Üstelik savunma sistemlerini ve radarları delip geçen kamikaze dronlarla ve füzelerle! ABD, sözleşmeli yani paralı askerlerin öldüğünü açıklarken, beş askerin de yaralandığı bilgisi var. Not. Bu saldırılara karşı misilleme yapıldığı ve çok sayıda paramiliter unsurun etkisiz hale getirildiği haberleri de geliyor.
*
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın Belarus topraklarında nükleer silah konuşlandıracağını açıkladı. Putin, "Silahları Belarus'a devretmiyoruz, konuşlandırıyoruz, tıpkı ABD'nin Avrupa'da yaptığı gibi" dedi.
*
Çin ilk defa siyasi gücü ile sahaya çıkıyor ve yılların düşman kardeşleri İran ve Suudi Arabistan'ı bir masada buluşturup barışmalarını sağlıyor. Aynı Çin, Devlet Başkanı düzeyinde üç günlük bir Rusya ziyareti ile "çok kutuplu yeni bir dünyanın" temellerinin atıldığını ilan ediyor. Çin, Rusya, İran ve belki Hindistan yeni bir Asya/Pasifik ekseni doğuyor. Bunun anlamı küresel hegomon ABD’nin iyice köşeye sıkıştığı ve küresel egemenliğini devam ettirebilmek için mutlaka karşı hamleler yapması gerektiğidir.
KÜÇÜK BİR İZ
FOX Tv’nin görünürde Türk askerini öven bir dizi yaptığını gördüğünüzde önce şaşırır sonra işin Doğu Türkistan ve Urumçi üzerinden Çin'e bağlandığını anladığınızda işin rengini fark edersiniz. Bu Türkiye'nin kimin yanında kime karşı olması gerektiğini gösteren küçük bir izdir. ABD hükümetinin borçlanma sınırını aştığı için temerrüde düşme riski ile karşı karşıya kaldığı hatta bunu aşmak için bir trilyon dolar madeni para basma gibi ucube önerilerin konuşulduğu basına yansıyan bilgiler arasındaydı. Yine ABD’de başlayıp Avrupa'yı da içine alan ve şimdilik üstü sıvanan banka iflasları küresel rezerv para ve finans sisteminin çökme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Ki bu ABD için ölüm demektir.

Gösterge olacak unsurları daha fazla uzatmadan söylemek istediğim şeyi söyleyeyim. İkinci dünya savaşı sonunda bir tür PaxAmerikana olarak teşekkül etmiş olan küresel sistem işlevsiz hale gelmiş ve yeni bir sistemin kansız olarak kurulma ihtimali giderek azalmıştır. Pekçok uluslararası ilişkiler uzmanı Türkiye'nin tam merkezinde yer aldığı etkileşim alanlarını ve jeopolitik bağlantıları dikkate alarak büyük bir kapışmanın belki de nükleer bir tehlikenin hiç olmadığı kadar yakın olduğunu ifade ediyorlar. Bütün bunların hızla seçime giden ülkemizle , bizimle ne alakası var diye düşünüyor olabilirsiniz. Ne yazık ki öyle değil ve bütün bu olanlardan ilk ve en çok etkilenecek ülke biziz. CHP’li emekli büyükelçi Ünal Çeviköz'ün beyanatlarını bir de bu gözle okuyunuz. Ve sözde politikacı bir bölücünün şu beyanatlarını… HDP'li Sırrı Sakık, Artı televizyonuna yaptığı açıklamada, HDP'nin bakanlık vekillik gibi küçük hesaplar yapmadığını, hedeflerinin çok daha büyük olduğunu söyledi. Sakık, "Biz bu sistemi değiştireceğiz, bizim küçük hesaplarımız yok. Biz masada oturup vekillik, cumhurbaşkanı yardımcılığı, bakanlık değil, biz 100 yıllık Cumhuriyeti değiştireceğiz. Demokratik bir Cumhuriyet'i inşa edeceğiz. Önümüzdeki dönem özgürlük yılı olacak. Kimlerle inşa edebileceksek onlarla konuşacağız. Kürtler bizimle mücadele değil, müzakere yapın diyor." dedi.
"HERKES HADDİNİ BİLECEK"
HDP'li Sakık, İYİ Partili Yavuz Ağıralioğlu'nun sözlerine de tepki gösterdi. Sakık, koalisyona gözdağı verdi, "Siz HDP'nin oyu ile Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacaksınız, bakan olacaksınız, size oy vereceğiz, 'Aman şunu yapmayın, etmeyin.', herkes haddini bilecek. Biz ne yaptığımızı çok iyi biliyoruz." ifadelerini kullandı. Bugün biraz uzun bir yazı oldu. Sabrınız için teşekkür ederim. Umarım meramımı anlatabilmişimdir. Veya Temel gibi sorayım tavuk ne zaman gelecek..

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.