Konya
°C
Yeni Meram
06.06.2016 07:14

Ramazan ayı boyunca nasıl beslenmeliyiz?

Su Sağlıklı Yaşam Kliniği” Diyetisyeni Serpil Parlak, Ramazan ayı boyunca nasıl sağlıklı beslenilmesi gerektiğiyle ilgili önemli açıklamalar yaptı

A+
A-
06.06.2016 07:14
06.06.2016 07:45
0
7902
ABONE OL
Kilo vermek, kilo almak ve sağlıklı beslenmek isteyen herkese kişiye özel önerileri ile sağlıklı beslenme programı hazırlayan “Su Sağlıklı Yaşam Kliniği” Diyetisyeni Serpil Parlak ile Ramazan ayı boyunca sağlıklı beslenme ve kilo kontrol’ü ile ilgili sorularımıza cevap verdi. Diyetisyen Serpil Parlak, Ramazan ayını sağlıklı bir şekilde ve mevcut kiloyu koruyarak tamamlamanın kilo vermekten çok daha önemli bir süreç olduğunu vurguladı. Ramazan ayın boyunca vücudun tüm gün aç kalınmasına rağmen enerji ihtiyacının değişmediğini belirten Parlak, bu yüzden diğer günlerde ki gibi akşam yemeklerinin fazla tüketilmemesi gerektiğini söyledi.   İŞTE DİYETİSYEN SERPİL HANIMDAN RAMAZAN İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ… ramazan-ayi-boyunca-nasil-beslenmeliyiz-3“Oruç tutmak Müslümanlara farzdır fakat oruç tutmak isteyen bireyin sağlık sorunlarının olmaması önemlidir” diyen Parlak, bu nedenle riskli grupta bulunan bireylerin mutlaka hekimlerinden izin alarak bu ibadeti yerine getirmeleri gerektiğinin altını çizdi. Özellikle; çocuk ve yaşlıların, hamilelerin oruç tutmasının riskli olduğunu kaydeden Parlak, “Diyabet hastalarının, kalp-damar ve yüksek tansiyon hastalığı olup ilaç kullananların, böbrek yetmezliği ve diyaliz hastalarının, kanser tedavisi görenler bireyler riskli gruplar arasında yer alıyor” dedi. Parlak, Haziran ayına denk gelen Ramazan ayının, bireylerin 15-18 saate kadar aç, özellikle de susuz geçirdiklerini, günlük yaşamın ve sağlığın etkilenmemesi için sahur öğününün yapılmasının önemli ve asla ihmal edilmemesi gerektiğini belirtti. Diyetisyen Serpil Parlak, Ramazan ayı boyunca günde ortalama 15-18 saat aç kalmanın metabolizmayı yavaşlattığını kaydetti. Parlak, “Uzun süren açlık, aktivite düzeyinin düşmesi ve sıcak havalar, metabolizma hızının yavaşlamasına neden oluyor” diye konuştu. Parlak, metabolizma hızını artırmak ve kilo artışına engel olmak için iftar ile sahur arasında içilen su miktarının artırılmasını ve aktivite düzeyini artıracak egzersizler yapılmasını tavsiye ederek, “İftardan sonra yapılacak tempolu yürüyüşler, orta yavaşlıkta koşma ya da bisiklete binme, yüzme, zumba yapmak düzensiz beslenmeyle oluşabilecek kilo artışını da engelleyecektir” dedi. Diyetisyen Serpil Parlak, iftardan 2 saat sonra 1 adet sütlü tatlı veya yarım paket bisküvi ya da 1 porsiyon meyve tüketiminin de metabolizmanın hızlanması için iyi bir alternatif olacağını söyledi. ramazan-ayi-boyunca-nasil-beslenmeliyiz PARLAK’IN DİĞER ÖNERDİĞİ ALTERNATİF TATLILAR *1 kase meyve salatası ( ananas, elma, kivi, armut ) *Diyet sütlü muhallebi *Sütlü güllaç (şekeri azaltılmış) *1 kase puding *2 top dondurma *Elma tatlısı (şerbetsiz ) Ara öğünlerinizi en az birer saat arayla tüketmelisiniz.” Sahur yapmanın Ramazan ayı boyunca çok önemli olduğunu belirten Parlak, “15-17 saat süren açlık metabolizmanın daha çok yavaşlamasına sebep oluyor. Uzun süren açlık kan şekerinde düşmesine, kan basıncında da artmasına ya da azalmaya yol açabiliyor” ifadelerini kullandı. Parlak, “İftar vaktine kadar susuz kalınacağından iftar ile sahur arasında sıvı ihtiyacı çok iyi karşılanmalı. En az 2-2,5 litre su içilmeli, ayrıca ayran, taze sıkılmış meyve ve sebze suları, çorba, komposto gibi içeceklerle sıvı alımı artırılmalı. Sahurda yağ, şeker ve tuz içeriği düşük olan besinlerin tüketilmesi oruç süresince susuzluk hissinin azalmasına, hem de gereksiz enerji alımını önlemiş hem de midenin daha az yorulmasını sağlıyor. Sahurda yumurta, peynir ve süt gibi protein açısından zengin besinleri tercih etmek tokluk hissini artırıyor” dedi. Diyetisyen Serpil Parlak, Ramazan ayını sağlıklı bir şekilde ve mevcut kilosunu koruyarak tamamlamanın kilo vermekten çok daha önemli bir süreç olduğunun altını çizdi. Parlak, “Mevcut kilonuzu korumak için İftarınızı hurma ve su ile açtıktan sonra, çorbanızı ve yoğurdunuzu tüketin ve 10-15 dakika bekleyin. Daha sonra ana yemeğinizi, salatanızı ve pide ekmeğinizi tüketin. Midenize birden yüklenmemiş olacaksınız. Çay veya kahve yerine 1 saat sonra sizi rahatlatıp dinlendirecek ve sindirime yardımcı olacak bitki çaylarını (yeşil çay, rezene, melisa, mısır püskülü, beyaz çay veya yeşil kahve) tercih edebilirsiniz” ifadelerini kullandı. Son olarak “sahurda 2 adet hurma ve 2 su bardağı su tüketmenin kan şekerini ve susuzluk hissini de azalttığını, Ramazan boyunca kızartmalardan, hamur işleri, şerbetli tatlılardan, çok tuzlu veya baharatlı yemeklerden, ısıl işlem görmüş (sucuk, sosis, pastırma) şarküteri ürünlerinden, gazlı içeceklerden mümkün olduğunca uzak durmak gerektiğini ekleyen Parlak, iftarda ya da sahurda bu besinleri tüketmenin kilo alımına yol açabileceğini aynı zamanda hazımsızlık mide yanmasına sebep olabileceğini vurguladı. SU Sağlıklı Yaşam Kliniği Diyetisyeni Serpil Parlak’a teşekkür ediyoruz.
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.