kapat

Organik Tarıma Çağrı

  • Giriş Tarihi: 9.01.2014 16:00
  • Güncelleme Tarihi: 23:46
Organik Tarıma Çağrı

Dünyanın yöneldiği organik tarım, Konya’da da gelişmeye başladı. İlgili kurumlar, Konyalı üretici ve sanayiciye, organik pazara ağırlınızı koyun çağrısı yaptı.

Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde, Selçuklu, Karatay ve Meram Ziraat Odaları organizasyonu ile Mevlana Bera Otel’de “Organik Hayvancılıkta Üretim, İşleme ve Pazarlama” konulu bir bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Toplantıda, organik tarım masaya yatırıldı. Toplantıya, çok sayıda ilgili kurum temsilcileri ile akademisyen katıldı.

Bilgilendirme toplantısında konuşan Hüyük Ziraat Odası Başkanı Hürriyet Şahin, “Konya’nın organik tarıma ihtiyacı var. Biz, Hüyük bölgesinde, organik tarımda belli bir mesafeye geldik. Konya’mızın aslında, havası, suyu, toprağı ve temiz ortamı organik hayvancılığa da çok müsait. Zaten, kimyasal ve sentetik ilaçlamalarda Konya, bilinçsiz değil. Organik hayvancılık, aynı organik tarım ürünlerinde olduğu gibi pazar payı da kayda değer bir durumdadır. Organik hayvancılık sadece insan sağlığı yönünden değil, hayvan sağlığı yönünden de önemlidir” dedi.

İlçe olarak İngiltere’ye çilek ve kiraz ihraç ettiklerini aktaran Şahin, “Hüyük’te organik tarımcılığı, devlet kurumlarımız ile birlikte benimsettik. Bugün biz, İngiltere’ye, çilek ve kiraz gönderir olduk. Hayvancılıkta da Konya’nın alt yapısı, çok uygundur ve kurumlarımız da bu konuya sıcak bakmaktadır. Kimyasala çok yönelen bir çiftçiliğimiz yok. Az bir gayret ile az bir eğitim ve desteklemeler ile Konya olarak çok mesafeler alacağımıza inanıyoruz” diye konuştu.

ORGANİK HAYVANCILIK VURGUSU

Daha sonra kürsüye gelen Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar ise, “İl olarak yapmak istediğimiz, üretici ile sanayiciyi buluşturmak ve ürün pazarlama konusundaki sıkıntılarını çözmek ve pazar gücünü artırmak. Ama özellikle ve özellikle, esas yapılmak istenen, organik hayvancılık ile ilgili, kurumların ve üreticilerin bilgilendirilmesidir. Bakanlık olarak biz, organik tarımı destekliyoruz” şeklinde konuştu.

Konya’nın organik ürün pazarında “1 numara” olması gerektiğine vurgu yapan Baydar konuşmasına şöyle devam etti: “Organik tarım, normal tarıma göre, bir üstünlük ve cazibe noktasıdır. Mesela, “doğal elma, doğal un, doğal şeker” diye etiketinizin üzerine bir yazın görelim hadi. Bakanlık olarak, böyle bir etiketi yakalarsak cezası, 2014 rakamları ile 6 bin 651 TL’dir. Ama organik ürünlerde mutlaka yazılmak zorundadır. Çünkü organik ürün ile diğer ürünler çok farklıdır. Dolayısı ile organik ürünün varlığı üstünlüktür ve biz, il olarak, hem üretim safhasında, hem de pazar aşamasında, bu gücü elimizde bulundurmalıyız. Yani organik tarım bir değer ise, üretimde de bir değer ise ve pazarlamada stratejik bir önemde ise, akıllı bir strateji izlendiğinde organik tarımda Konya olarak, hem bitkiselde hem hayvancılıkta ağırlımızı koymak zorundayız. Pazar piyasasında, Konyalı üreticimiz de Konyalı sanayicimizde var olmak zorunda. Aksi halde, gelişen trende ayak uyduramayan, birkaç adım geride kalan, bir müddet sonra yarıştan kopuyor ve kayboluyor. Tarımda ve hayvancılıkta biz ağırlık merkeziysek, bizim burayı ıskalamamamız gerekiyor.”

Konuşmalardan sonra akademisyenler tarafından, katılımcılara organik tarımın üretimi ve pazarlaması konularında bilgiler aktarıldı.

Salih KÖRPÜLÜ



> Yeni Meram >Arşiv > Organik Tarıma Çağrı
HABER YORUMLARI