Konya
°C
Yeni Meram
19.11.2018 10:32

O para Konya Ovası’na harcansın

CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçesine ilişkin yaptığı konuşmada sert açıklamalarda bulundu

A+
A-
19.11.2018 10:32
19.11.2018 11:14
0
5638
ABONE OL
CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçesine ilişkin yaptığı konuşmada sert açıklamalarda bulundu Konuşmasında tarım politikaları ve ekonomik kriz nedeniyle çiftçinin perişan hale geldiğini ifade eden CHP’li Abdüllatif Şener, hükûmetin bir an önce ülkenin ekonomisi açısından çok daha verimli ve millî bir ekonominin inşa etmesi gerektiğini vurguladı. CHP’li Abdüllatif Şener, komisyonda yaptığı konuşmada şunları ifade etti: “İçinde bulunduğumuz ekonomik durum her ne kadar iktidar tarafından bir kriz olarak adlandırılmıyorsa da doğrudan doğruya ekonomik krizdir. Bu kriz ortamının en önemli sebebiyse ülkenin döviz gelirleriyle döviz giderleri arasındaki farktır; yani Türkiye dış ticaret açığı veren, cari açık veren bir ülkedir. Dış ticaret açıkları, netice itibarıyla da cari açıklar döviz talebine, döviz arzına göre sürekli artmaktadır ve bu aradaki makas da açılmaktadır. Bu ekonomik yapı devam ettiği sürece Türk ekonomisi sürekli olarak krizlere açık hâlde olacaktır. Bunu ortadan kaldırabilmek için Türk ekonomisinin yapılandırılmasına, yeniden yapısal reformlar gerçekleştirmeye ihtiyaç vardır. En önemli yapısal reform ise katma değeri yüksek ürünlere Türkiye'nin geçmesidir, ihracatı ve üretimi ithalata bağımlı hâlden kurtarmaktır veya en azından döviz gelirlerinin döviz giderlerini aştığı bir ekonomik yapı ortaya çıkarabilmektir.”

TÜRKİYE TARIMDA DIŞA BAĞIMLI BİR HÂLE GETİRİLDİ!

Türkiye’de tarımın en önemli sektörlerden biri olduğunu belirten Şener, “Türk tarımını yabancı girdilerden kurtarmak, üretim yapısını yeniden gözden geçirerek verimliliği artırmak en temel politika olmalıdır” dedi. Tarım girdilerinin yüzde 100’ün üzerinde artmış olması nedeniyle büyük zorluklar yaşandığını söyleyen CHP’li Şener, “Gübrede, geçen sezona göre yüzde 100’e varan artışlar vardır. Mazot fiyatı aynı şekilde çok fazla artmıştır, herhâlde 4,40 gibi bir fiyattan 6,40 düzeyine çıkmıştır. Diğer taraftan, yem fiyatlarına bakıyoruz, yem fiyatlarında geçen seneyle bu sene arasında çok büyük artışlar var ve besicilik yapanlar bu durumdan son derece mustarip durumdalar. Aynı şekilde, süt fiyatları, süt hayvancılığı yapanlar; süt fiyatları, yem fiyatlarındaki pahalılaşma nedeniyle zor günler yaşamaktadır” şeklinde konuştu.

KANAL İSTANBUL’A HARCANACAK PARA KONYA OVASI’NA HARCANSIN

Tarımsal altyapıya yönelik olarak da olumsuz gelişmeler olduğunu ifade eden Şener, 2019 bütçesinde yatırım ödeneklerinin hemen hemen bütün sektörler itibarıyla azalmış olması tarım açısından da büyük bir talihsizlik olduğunu belirterek, “Konya Ovası’nda yeraltı sulamaları nedeniyle gittikçe arazi çoraklaşmaktadır. Hatta yeraltı sularının bile kullanılamadığı bir noktaya gelmiştir. Bunun neticesinde de bir taraftan çiftçiler şikâyet etmektedir, arazilerini sulamak istemektedirler, yeraltı sularıyla ilgili, kullanım genişliği sağlanmasıyla ilgili taleplerini sürekli dile getirmektedirler ama bir taraftan da Konya Ovası’nın sulamaması nedeniyle çektikleri sıkıntıları dile getirmektedirler. Konya Ovası’yla ilgili sulama projelerinden ‘Mavi Tünel Projesi’ denilen proje en önemli uygulanan, tamamlanmak üzere olan projelerden biriydi, bunu 2004 yılında yatırım programına alan benim. Ama şimdi yeni su kaynakları bulmakla ilgili herhangi bir çaba görmüyoruz. Etraftaki su kaynaklarının incelenmesi, hatta uzak bölgelerden su getirilmesi mutlak suretle kaçınılmaz hâle gelmiştir. Bu şekilde devam edersek Konya Ovası’nın önümüzdeki bir orta dönemde çorak hâle geleceği görülmektedir. Mesela, bazı fantastik yatırımlardan vazgeçip sulamaya ayırmak gerekiyor bu yatırımları. Kanal İstanbul’a 40 -50 milyar dolar, belki daha fazla parayı harcamaktansa bu parayı Konya Ovası için harcamak ülkenin ekonomisi açısından çok daha verimli ve millî bir ekonominin inşa edilmesi açısından da çok gereklidir diye düşünüyorum” dedi.

ŞEKER FABRİKALARININ SATILMASI KONYA’DAKİ ÇİFTÇİYİ ÇOK ZOR DURUMA DÜŞÜRDÜ!

Şeker farikalarının satılmasının da Konyalı çiftçiyi zor duruma düşürdüğünü anlatan Şener, çiftçinin maliyetlerinin arttığını belirtti. Şener konuşmasına şöyle devam etti; “Bir yandan şeker fabrikaları satıldı. Beni Ilgın’dan aradılar, Çeltik ilçesine bağlı 11 köy pancarlarını eskiden kantarlar mahallenin yanında bulunduğu için orada teslim ederlerken, bugün fabrika diyor ki: ‘Hepiniz Çeltik’e getireceksiniz.’ Bunun neticesinde, pancar üreticisinin en yakın olanı 16 kilometre, en uzak olanı 41 kilometre. 16 ve 41 kilometre traktörleriyle zorluk içerisinde alışmadıkları, daha uzak bir bölgede pancarlarını teslime zorlanmaktadırlar. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesinde bu ve buna benzer çiftçiyi zora sokan, üretimi zorlaştıran birtakım gelişmeler vardır. Yine, bugün Edremit, Kaz Dağları bölgesiyle ilgili özellikle o bölgeden geçen otoban, rüzgâr gülleri, rüzgâr enerjisine dayalı üretim neticesinde bütün zeytinliklerde büyük bir felaket yaşanmış ve özellikle zeytin sineklerini yok eden bir ortam ortaya çıkmış ve zeytinlerin büyük bir kısmı, yüzde 90’a yakını ya üretimsiz zeytin ağaçları veya kurtlu zeytinler ortaya çıkmıştır deniliyor. Yani dolayısıyla, bir taraftan madencilik, bir taraftan rüzgârgülleri, bir taraftan otobanlar; Kaz Dağları gibi bir bölgede zeytin üretimini tamamen tasfiye edebilecek nitelikteyse ekosistemin korunması görevinin de yine Tarım Bakanlığına ait olduğunu düşünüyorum. Tarım Bakanlığımızın diğer bakanlıkların yaptığı bu ekosistemi bozan çalışmalarına müdahale etmelidir diye düşünüyorum.”
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.