Konya
°C
Yeni Meram
30.01.2017 09:30

Motorlu taşıtlar vergisi ödemeleri için son gün yarın!

2017 yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin (MTV) ilk taksit ödemesi 1 Ocak 2017 tarihinde başladı. Vergi ödemek için son tarih 31 Ocak.

A+
A-
30.01.2017 09:30
30.01.2017 09:33
0
8369
ABONE OL
Ocak ayı ile birlikte motorlu taşıtı olan vatandaşlarımız internetten MTV sorgulamaya başladı. Araç sahipleri bir yılda iki kez olmak üzere Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemeleri gerekiyor. Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) son ödeme günü 31 Ocak itibariyle sona eriyor. İkinci taksitler ise 31 Temmuz’a kadar ödenebilecek. Motorlu taşıtlar vergisi araçların yaşlarına ve silindir hacimlerine göre alınıyor. 2017 yılı itibarıyla MTV ücretlerine yüzde 3,83 zam yapıldı. Araç sahipleri motorlu taşıtlar vergisi ödemelerini Gelir İdaresi Başkanlığının İnternet Vergi Dairesi alanından yapabilecekler. Gelir İdaresi Başkanlığının İnternet Vergi Dairesine kimlik bilgileri ile giriş yapılarak 31 Ocak 2017 tarihi saat 22:00’ye kadar MTV birinci taksit ödemeleri yapılabilecek.Araç sahipleri istemeleri durumunda aynı anda MTV ikinci taksitlerini de ödeyebiliyorlar. Gelir İdaresi Başkanlığının İnternet Vergi Dairesinden kredi kartı ile yapılan motorlu taşıtlar vergisi ödemelerine bankalar tarafından taksit imkanı da sunuluyor.

MTV ÖDEME NASIL YAPILIR?

MTV hesaplama, ödeme gibi işlemler için öncelikle Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) İnternet Vergi Dairesi internet sitesi (https://intvd.gib.gov.tr) üzerinden gerçekleştirilebiliyor. Resmi sayfada yer alan "Motorlu Taşıtlar Vergisi Hesaplama" sekmesine; Araç Tipi, Araç Yaşı, Motor Silindir Hacmi bilgilerini eksiksiz bir şekilde giren sürücüler, işlemin sonunda yıllık tutarı ve taksit tutarını öğrenebiliyor. Araçların yaşları ve silindir hacimlerine göre ödenmesi gereken motorlu taşıtlar vergisi miktarlarına aşağıdaki tablodan ulaşabilirsiniz.  

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ NASIL HESAPLANIR

Bir çok vatandaş MTV olarak kaç TL ücret ödeyeceğini merak ediyor. Motorlu taşıtlar vergisi hesaplama işlemlerini buradan takip edin. En belirleyici husus aracın türü olmaktadır. Otomobil, motosiklet, minibüs, otobüs, kamyon, tır gibi araç tiplerine çeşitli oranlar uygulanır. Bu şekilde farklı tip araçlardan farklı miktarda vergi alınır. Bunun yanında otomail ve motosiklette, aracın yaşı ve silindir hacmine göre de ödenecek miktar değişmektedir. Otobüslerde ise yine aracın yaşı ile oturma kapasitesine bakılır. Kamyonlarda aracın yaşı ile taşıyabileceği zamami yüke de bakılır. Ödenecek olan MTV öncelikle, aracın cinsine göre kanunda belirtilen tarifelere göre belirlenmektedir. Örneğin aracın otomobil, kamyon, kamyonet, minibüs, otobüs, panelvan olmasına göre belirlenmiş olan kanunda belirli tarifeler bulunmaktadır. Vergi dairesine gidildiğinde, aracın yaşına ve silindir hacmine göre bu tarifelerde belirtilen oranlarda belirlenmiş olan vergi tutarı sistemde karşımıza çıkmaktadır. Kamyon ve kamyonet ile otobüslerde ise aracın yaşının yanında azami toplam ağırlığına da bakılmak suretiyle motorlu taşıtlar vergisi hesaplanmaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinde yapılan açıklamada vatandaşlara kolay ödeme yolları anlatıldı. Buna göre, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) mobil uygulaması kullanarak, GİB'in internet sitesinde "İnternet Vergi Dairesi/Motorlu Taşıtlar" bölümüne 02:00- 22:00 arasında giriş yapı kredi kartı ya da bazı bankaların debit kartı ile, internet bankacılığı üzerinden veya banka şubelerinden, Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni tahsil edebilen Vergi Dairesi Müdürlükleri'nden yapılabiliyor.
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.