Konya
°C
Yeni Meram
12.03.2019 14:14

Mevsim geçişlerinde nasıl beslenilmeli?

Son günlerde havaların ani değişimleri ile birlikte nezle, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklar artış gösterdi. Diyetisyen Merve Çelik de konu ile ilgili vatandaşları bilgilendirerek mevsim geçişlerinde doğru beslenme yöntemlerini paylaştı.

A+
A-
12.03.2019 14:14
12.03.2019 14:15
0
3613
ABONE OL
Diyetisyen Çelik, "Mevsim değişiklikleri beslenmemiz üzerinde olumsuz etkiler yapar. Mevsimler değişirken genellikle kendimizi yorgun ve halsiz hissederiz.Ama bu geçiş genelde sonbahara ve kışa geçişlerde görülmektedir" diyerek konu ile ilgili bilgi verdi. Çelik, "İlkbahara ve yaza geçişlerde ise daha enerjik ve dinamık hissederiz.Tabi ki bu yaz gelmeden ilk bahar girişinde hissedilen bir duygudur.Çünkü biliyoruz ki çoğumuz yaz güneşinden kaçıp daha gölge ve serin yerler arıyoruz. Mevsim değişikliği nedeniyle gözlerde kuruluk ve bazı alerjiler görülebilir. Mevsimsel alerji semptomlarını hafifletmek için doğal yollardan uygulanabilecek bazı çözümler vardır. İlki, kuersetindir. Turunçgiller, elma ve soğanda bulunan bu flavonoidin anti-histamin özellikleri olduğu kanıtlanmıştır. Histamin, bir şeye alerjik reaksiyon gösterdiğiniz zaman, vücudunuz tarafından salgılanan bir kimyasaldır; dolayısıyla bu kimyasalı bloke ederek alerji semptomlarını hafifletebilirsiniz. Alerjiler, bağışıklık sisteminizin bazı bileşikleri yanlışlıkla yabancı istilacılar sanmasıyla tetiklenir. Normalde sadece tehlikeli istilacıları fark etmeleri gereken antikorlar kendilerini bu alerjenlere bağlar ve hücrelerinizin, gözlerde kaşıntı, hapşırık ve boğazda kaşıntı gibi alerji semptomlarından sorumlu olan histamin dediğimiz kimyasalı salgılamasına neden olurlar. Mevsimsel alerjilerin en yaygın tetikleyicisi polendir. Polenler, bahar aylarında ağaçlar, otlar ve çimenlerden havaya yayılır. Bazı küf alerjileri mevsimlere göre oluşurken bazıları bütün bir yıl boyunca oluşabilir. Yıl boyu mevcut olan diğer yaygın alerji tetikleyicileri ise toz ve hayvan kepeğidir. Bu tetikleyici unsurları azaltmak için ev temizliğini düzenli bir şekilde yapın, aksi takdirde toz ve küfler birikir. Baharın gelmesiyle birlikte alerji sezonu da resmi açılışını yapmış oldu. Havadaki artan polenler; gözlerde kaşıntı, batma ve sulanma gibi belirtilerin yanı sıra sinüs tıkanıklığı ve basıncı, hapşırma, burun akıntısı, öksürük gibi çeşitli semptomları beraberinde getirir. Sinüs tıkanıklığı aynı zamanda dişeti şişkinliği, baş ağrısı, yorgunluk, yüz ve dişetlerinde kabarmaya da neden olabilir. İyi haber şu ki, bahar alerjilerinin semptomlarını rahatlatmak üzere bütünsel çözümler bulunuyor. Polenlerin çıkması için saçlarınızı günün sonunda yıkayın. Bu şekilde, polenleri yastığınıza geçirmemiş olursunuz. Sporunuzu sabah veya akşam yapın çünkü bu zamanlar polen sayısının gün boyunca en düşük olduğu zamanlardır. Alerji mevsiminde, kapalı mekânlar da sorun teşkil edebilir. Alerji sezonu boyunca havalandırma filtrelerinizi değiştirin ve eğer bütün gün dışarıda kaldıysa evcil hayvanlarınızı temizleyin çünkü hayvanlar da eve polen getirebilir." dedi. Diyetisyen Çelik, sık sık değişen hava koşulları nedeniyle mevsim geçişlerinde sağlığı korumak için dengeli ve düzenli beslenmenin önemine dikkat çekerek örnek bir beslenme şekli tarif etti. ARA ÖĞÜN Ara öğün alışkanlığınız yoksa bundan sonra ara öğün yapmayı alışkanlık haline getirin. Çünkü ara öğün yapmak, kan şekerinizin dengelenmesini ve tok kalmanızı sağlar. Öğle yemeğinizi atlamayın. Öğle öğününü tüketmek, akşam yemeğindeki porsiyonunuzun azalmasını sağlar. Günde 6 öğün beslenin ve öğünleriniz arasında 3 saati geçirmeyin. Bu şekilde beslendiğinizde, daha kolay kilo verdiğinizi ve hiç aç kalmadığınızı hissedeceksinizdir.” Beslenmede çeşitlilik gözetilmeli! Karbonhidratlar, yağlar ve proteinler dengeli bir şekilde her gün tüketilmelidir. Karbonhidrat kaynağı olarak tam buğday ekmek, bulgur, yulaf tarzı tam tahıl ağırlıklı besinler, yağ grubundan sıvı yağları, ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar, protein kaynağı olarak ise yarım yağlı süt, yoğurt, yumurta, balık, tavuk veya yağsız etler tercih edilebilir. Bunlar dışında günde 5-6 porsiyon meyve, sebze tüketilmeli. Ancak bahar aylarına doğru daha çok artan sebze, meyve çeşitliliği porsiyon kontrolünüzün kaçmasına neden olabilir. Bu nedenle porsiyonlar konusunda dikkatli olunmalı. DÜZENLİ SPOR HEDEFİNİZ OLSUN! Sağlıklı bir bedene sahip olmanın yollarından en önemlisi de, dengeli beslenmenin yanında şüphesiz ki düzenli spor yapmaktır. Spor, hem daha fit bir bedene sahip olmanızı hem daha iyi hissetmenizi sağlar. Ancak spor yaparken de bilinçli olmak gerekli. Saatlerce spor salonunda kalıp, vücudu çok fazla yormak yerine, daha hafif ve düzenli egzersiz yapmak yaşam kalitesi için daha faydalı. Ayrıca çok yoğun egzersiz yapmak, bırakıldığında verilen kiloların tekrar geri dönmesine neden olabiliyor. Bu yüzden haftada 150 – 200 dakika arası spor yapmak, sağlıklı bir vücut için yeterli kabul ediliyor. Özellikle bahar aylarında açık havada yürüyüş yapmak metabolizmanızın daha iyi hızlanmasını sağlayacaktır.
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.