Konya
°C
Yeni Meram
13.04.2023 11:15

Mart ayı yağışları kuraklık haritalarını değiştirdi

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, mart ayı kuraklık haritalarını yayınladı. Buna göre özellikle çiftçi için hayati öneme sahip olan ilkbahar yağışları kuraklık riskini düşürdü.

A+
A-
13.04.2023 11:15
13.04.2023 12:11
0
2436
ABONE OL

Meteoroloji Genel Müdürlüğü mart ayı kuraklık haritalarını yayımladı. Ocak ve şubat aylarında birkaç il dışında tüm Türkiye’nin acil durum seviyesinde, şiddetli kurak geçtiği periyodun ardından son harita renk değiştirdi.

Buna göre mart yağışları haritada orta, şiddetli, çok şiddetli ve olağanüstü şiddetli kuraklık yaşayan alanları normal ve üzeri seviyeye çekmeye yetti. 

OCAK AYINDA TÜRKİYE GENELİNDE OLAĞANÜSTÜ KURAKLIK

Meteoroloji Genel Müdürlüğü 2023’ün ilk kuraklık haritalarını şubat ayında yayımladı. Normalin yüzdesi metoduna göre hazırlanan haritada ocak ayının birkaç il dışında Konya gibi bir tarım kenti başka olmak üzere tüm Türkiye’de acil durum seviyesinde, şiddetli kurak geçtiği görülüyordu. 

Geçtiğimiz ağustos ayından ocak ayına kadar 6 aylık dönemi kapsayan haritada bir kısmı çok şiddetli, bir kısmı da şiddetli seviyelerinde değerlendirilirken, son 3 aylık dönem temel alınarak hazırlanan harita ise “olağanüstü kuraklık” tehlikesi altında değerlendirildi.

Yayımlanan haritaya göre birçok ilin şiddetli kuraklıkla karşı karşıya olması, Türkiye genelinde ciddi bir kuraklık tehlikesi yaşanması tehlikesini doğurdu. 

Kuraklık haritasının yayınlanmasının ardından Türkiye’de ilk kez 1990’lı yıllarda kullanılan yağmur bombalarının yeniden kullanılıp kullanılmayacağı bile tartışma konusu oldu. 

MART YAĞIŞLARI NEFES ALDIRDI

Son olarak ekim 2022- mart 2023 dönemini kapsayan 6 aylık meteorolojik kuraklık haritası yayımlandı. İlgili dönemde düşen yağışia birlikte genel olarak olağanüstü kuraklık tehdidi ile karşı karşıya olan alanarın birçoğunun şiddetli kurak ve orta kurak riskine gerilediği görüldü.

Kuraklık haritasında eylül- şubat ve ekim- mart dönemi arasındaki kuraklık riski farklı şöyle:

2023'ÜN İLK 2 AYINDA YAĞIŞLAR MEVSİM NORMALLERİNİN ALTINDA

Meteoroloji'nin sıcaklık, yağış ve kuraklıkla ilgili raporlarına göre de 2023'ün 2 aylık döneminde
yağışlar, mevsim normallerinin çok altında gerçekleşti.

Standart Yağış İndeksi (SPİ) metoduna göre hazırlanan 2023-şubat ayı meteorolojik kuraklık durumuna göre; hazırlanan  3 aylık haritada, Marmara, İç Anadolu, Doğu Akdeniz, Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu ve Karadeniz'in bazı noktalarında Konya ve Karaman'ı kapsayan birçok bölgede 'olağanüstü kuraklık' tespit edildi. 

Mart ayında Türkiye genelinde etkili olan yağışlar 1 aylık 1 meteorolojik kuraklık durumunda yüz güldüren souçlara yol açtı. 2023'ün ilk 2 ayında mevsim normalllerinin çok altında yağış alarak Ege ve iç Batı Anadolu dışında Türkiye'nin neredeyse tamamında söz konusu olan "şiddetli kurak" etkisi mart ayı kuraklık haritasında renk değiştirdi.

Mart ayı yağışlarının değerledirildiği haritaya göre, Türkiye genelinde yağışlar normal ve üzeri durumuna geçti. Trakya, Doğu Anadolu ve Akdeniz'de  lokal alanlar dışında tüm Türkiye mart ayında beklenen yağışa kavuştu. 

Mart ayı yağışları, 6 aylık kuraklık haritasının görünümünü böyle değiştirdi:

Hüseyin Avni UĞUR

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.