Konya
°C
Yeni Meram

KURBAN ALIRKEN DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER

KURBAN ALIRKEN DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
14.06.2023 01:05
13.06.2023 15:07
0
1618
ABONE OL

Kurban Bayramının yaklaştığı bu günlerde büyükbaş ve küçükbaş hayvan hareketlerinin yoğun olduğu bu dönemde hayvan hastalıklarının yayılma riski de artmakta, artan risk nedeniyle gerek insan gerek hayvan sağlığı tehdit altına girmektedir.
Çift tırnaklı hayvanlar şap hastalığının doğal konakçılarıdır. Bu hayvanlar arasında sığır, koyun, keçi, domuz, manda, deve, geyik, ceylan, akla ilk gelen hayvanlardır. Hastalık çok bulaşıcıdır.
ŞAP HASTALIĞININ bulaşmaması için Enfekte olan hayvanlarla direk temastan kaçınmalıyız. Önlem olarak hayvan hareketlerinin kısıtlanması gereklidir. Şap virüsünün hayvansal ürünlerde uzun süre canlı kalabildiği ve bu yolla yayıldığı bilinmektedir. En son alınan haberlere göre şap hastalığı nedeni ile bazı hayvan pazarlarının kapatıldığı yönündedir. Özelikle kurban bayramı öncesi hayvan hastalıkları konusunda dikkatli olmalıyız. Kurbanlık hayvan alırken Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından tanımlanmış, küpeli ve sağlıklı hayvanları almalıyız. Kurbanlık olarak hayvanlarını başka illere sevk eden hayvan sahiplerinin İl- İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri'nden Veteriner Sevk Raporu olmalıdır.
Hayvanların kulak küpesi ve pasaportu ile başka ilden sevk edilen hayvanların 'Veteriner Sağlık Raporu olmalıdır, bu belgeleri bulunmayan hayvanlar satın alınmamalıdır. Hayvan varlığının devamı açısından öncelikle erkek hayvanlar kurban olarak tercih edilmeli, Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, hasta, zayıf olmaması gerekir. Sağlıklı olan hayvanların genel özellikleri deri yumuşak ve elastiki, bakışları canlı kıllar ince ve parlaktır. Göz, burun, ağız, meme ve anormal akıntı bacak ve ayaklarında topallık, deri ve memelerinde şişkinlik, renk değişimi ve yara bulunmamalıdır. Kurbanlık hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve yaş bilgilerinin sorgulanabilmesi amacıyla https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr/ web sayfası ile "HaySag" isimli mobil uygulamadan faydalanabiliriz.
Konya ili damızlık koyun keçi yetiştiriciler birliği küçükbaş kurbanlık hayvan satış fiyatları koyun cinsi küçükbaş hayvan Toklu 130.00 TL, koç 110.00tl, koyun 100.00 TL keçi cinsi küçükbaş hayvan çebiç 120.00 TL teke 110.00 TL, keçi 100.00 TL olarak 08.06.2023 tarihinde güncellenmiştir. Konya ilinde yetiştirilen 2023 yılı kurban pazarlarında satış yapılacak damızlık vasfı dişi küçük baş hayvanların ve erkek küçükbaş hayvanların canlı baskül tavsiye satışları bu şekilde belirlenmiştir. Belirlenen tavsiye satış fiyatları ortalama fiyat olup yetiştiricilik şekli ve ilçeler arasında farklılık gösterebilir.
Güvenilir gıda bilinçli üreticiler sağlıklı ürünler tüketmemiz toplum sağlığımız için önemlidir. Denizdeki dalgada bir damla olmak dileğimle…..
Ziraat mühendisi Tülin Kalın Aysan


HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.