Konya
°C
Yeni Meram

ORUÇ VE SAĞLIK- 2

ORUÇ VE SAĞLIK-2- Kudsi ÖNCÜ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
13.03.2024 00:33
12.03.2024 15:46
0
1096
ABONE OL

Dokularda oluşan hasarlar giderilir, Reperatör/tamirci genler aktive olur. Tamir, bakım, onarım işlemleri tamamlanır, fabrika ayarlarına dönülür. Hücreler arası ve organları çevreleyen boşluklardaki sıvı atılır, ödem çözülür. Metabolizma hızlanır, yağ yakımı artar. Kolesterol ve kan yağları düşer Tansiyon dengelenir. Ramazanda beslenme kriterleri çok önemlidir. Karın doyurmayı beslenme olarak düşünmemek lazım.
Beslenme, vücudun ihtiyacı olan, protein, karbonhidrat(ekmek), yağ, mineral, vitamin içeren besinlerin yeterli ve dengeli miktarlarda alınması, günlük 3 litre civarında suyun zamana bölerek içilmesi gerekir. Mevsim meyve ve sebzelerine, yeşilliklerle de yer verilmelidir. Ağır hamur işlerinden, tatlılardan uzak durulmalıdır. Sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmelidir. Bir defada 200 gr. hamurlu tatlı tüketildiği zaman immün sistem 48 saat uykuya dalar, işlevini yapmaz. Organizmada hastalıklara kapı açmış olur.
Sahur ve iftarda çeşitliliği zengin menülerden kaçınmak gerekir. Doygunluk uyaranına kulak vermez, tıka basa yemeye devam edilirse, bırakın orucun sağlığa yararını, çok ciddi zararlara maruz kalınabilir. Aslında vücudumuz doygunluk hissiyle bizi uyarıyor, bizimle konuşuyor. Organizmamızla yaptığımız konuşmalardan bazı sahneler arz ederek örneklendirmek istiyorum.
Sindirim sistemimizden bir konuşma sahnesi; Çok güzel hazırlanmış bir sofraya oturuyoruz. Bir süre sofraya/masaya göz atıyoruz. Çorbası, et yemeği, salatası, tatlısı vs. gözlemliyoruz. Sofra muhteviyatı görsel objeler olarak algılanıyor. Beyinin ilgili bölgesine ulaşan görsel bilgiler değerlendirilir. Sofradaki besin ürünlerinin niteliklerine göre psişik sindirim eylemi başlatılır. Ağızda tükürük salgısı, midede minik ritmik kasılmalar, mide öz suyunda artma, vs sindirim için fizyolojik hazırlıklar başlar. Yemeğe geçilir, öncelikle mekanik/parçalama/öğütme işlemleri, sonra kimyasal/enzimatik sindirim ve ince bağırsaklarda emilim/gıdaların kan dolaşımına taşınması gerçekleşir. Sindirim sistemi, organizma/vücut için yeterli ihtiyacı karşılayacak alımı yaptığı zaman öncelikle mideden kalkan doygunluk uyarış beyne iletilir. Son değerlendirmeden sonra tokluk algısına ait sinyaller iştah merkezinde yemeyi sonlandırma dürtüsü oluşturur.
Ancak kişi bu sese kulak vermez yemeğe devam ederse organizmada ifsad/fesat/kargaşa başlamıştır.
-ihtiyaç fazlası alımlar vicuda ciddi yük oluşturacaktır. Vücudun itrah//temizleme sistemlerinin(böbreklerin, bağırsakların, karaciğerin, kalbin, akciğerlerin) yükü artacaktır. Alınan fazla enerji/kalori yağa dönüşerek depolanacaktır. Kilo artacak obezite gelişecektir. Yüksek tansiyon, damar sertliği, kalp ve böbrek yetmezliği, karaciğer yağlanması, damar tıkanmaları, pıhtı atma/emboli, diyabet, romatizmal eklem hastalıkları, felç/inme vs. hastalıkların riski ciddi anlamda artacaktır.
Ayrıca organizmanın biyo elektriksel sinyal akışları-kişinin vücudundan gelen sese kulak vermemesi sonucu-körelecektir. Bu durumda organizmadaki oluşan arızaların arıza merkezine/erör hafızasına bildirimi gecikecek ya da bildirim tamamen duracaktır. Hastalıkların tanılarının gecikmesinin en büyük sebebi iç dünyadaki bilgilerin zamanında arıza merkezine iletilmemesidir. Sadece bir sisteme ait bilgi akışına kulak vermememiz halinde oluşacak bir tablonun nasıl sonuçlara götüreceğini animize ederek anlattım. Sonuç olarak; insan organizması, içinde sayısız mucizeler barındıran, dokuları ve sistemleri arasında harikulade entegrasyon, koordinasyon, işleyiş ve iletişime sahip bir yapıdır. Organizmanın/vücudumuzun sesine kulak verelim, sağlıklı kalalım.
UNUTMAYIN yaşam sağlıkla değerlidir.
Milletimizin ve İslam aleminin Ramazanını şimdiden tebrik ediyoruz.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.