Konya
°C
Yeni Meram

HİKMETİNDEN SUAL OLUNMAZ

HİKMETİNDEN SUAL OLUNMAZ- Mehmet HANÇERLİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
29.04.2024 00:53
28.04.2024 13:46
0
741
ABONE OL

HİKMETİNDEN SUAL OLUNMAZ
Mevsimler mi kaydı daha zamanımı var bilinmez. Hikmetindendir, mevsimlerin ileri mi geri mi kaydığını bilemiyoruz. Eskilerin ne kara kışı ne zemherisi kaldı. Kış ortasında yazdan kalma günler de görüyoruz zaman zaman. Bugünlerden 15-20 gün öncesinden başlayan kırkikindi yağmurları var mı? Kalmadı maalesef. Kuraklık gözümüzün içine baka baka ilerliyor.
Rivayet ve görünen doğru ise Takkeli Dağ'ın üzerinde Gevale Kalesi'nde gemi halkalarından bahsedilir. Eskiden beri iç deniz konumundaki Konya'mızda şayet Takkeli Dağ'ın zirvelerine kadar su olduğunu bir düşünsek yer gök su imiş. Biz suyu hoyratça çeke çeke tabiatın ve yaradanın da hükümleri doğrultusunda suyu yer üstünde bitirip yer altına 50-60 metre derinliğe hapsetmişiz.
Şimdi ne yapıyoruz, yöresel yağış iklimimize uymayan ne kadar tarımsal ürün varsa ekimin yapıyoruz. Yapacağız da, kimse bize engel olamıyor, olamayacak gibi de görünüyor. Diğer taraftan da kırk ikindi yağmurlarını bekliyoruz. Göstermelik olsa da bekliyoruz.
Hafta sonu insanlar havaların da ısınmasıyla birlikte sokaklara döküldü. Kaldırımlar, yer gök insan. İnsanımız içeride sıkıldı, kendini atıyor sokağa.
Tarımsal üretimi geçim kaynağı olarak yapanlar ile hobi amaçlı bahçe yapanlar toprakla boğuştular. Son yılların değişim furyası ile gündeme oturan çapa makineleri hiç durmadı. Çapacılık da bir sektör oldu. Hafta sonlarında aynen berber randevusu gibi çapacı kardeşlerimizden randevu alacaksınız. Diğer taraftan yanmış gübreler.
Vatandaş 6 Mayıs'ta kutlanan Hıdırellez'i bekliyor. Biri söylesin yeter. Konya'da fideler Hıdırellez'den sonra toprakla buluşturulur. Yahu hikmetinden sual olunmaz. Zaten mevsimler kaymış birbirine girmiş, 6 Mayıs'tan önce dikilse ne olur sonra dikilse ne olur?
Dini bir yönü olan Hızır ve İlyas peygamberlerin buluşma günü olarak kabul gören Hıdırellez'in günü Hicri ise biz niçin Miladi kutluyoruz? Anlamak mümkün değil. Baharın gelişini kutlayacaksak da 21 Mart'ta Nevruz günümüz var.
Toprakla uğraşan emekçi, eli nasırlı kardeşlerim çok hızlı bir şekilde boy veren fidelerin kıvama gelmesini bekliyor. Önümüzdeki hafta ve haftalarda ekim işi hummalı bir şekilde gerçekleştirilecek. Sonrası mı, güze kadar bitmez artık. Sulama, çapa, ilaç, toplama ve bu işlemlerin tekrarı...
Şebeke suyu ya da kuyu suyu ile sulama işini ne kadar daha götüreceğiz bilemiyoruz. İçme ve tarımsal sulamada kullanılacak Mavi Tünel, Konya'mızı şimdilik kurtarıyor. Azami olarak 410 milyon metreküp suyun Konya Ovası'na aktarılması planlanıyordu. Mevsimsel olarak suların çekilmesi ve içme suyu kullanımının artması ile birlikte bu gidişle Mavi Tünel'den gelen su, sadece içme suyunun karşılanmasına yönelik değerlendirilecek. Fazla suyun gelmesi ile birlikte Hotamş Göleti'nde depolanan su, o civardaki yer altı sularının bir miktar yükselmesine veya daha da çekilmesine neden olacaktır.
Rabbimden gökten indireceği rahmeti, bereketi, mağfireti ot ile beslenen hayvanlar ve herkes için istiyoruz. Rahmetinden sual olunmaz, hazinesinde bol. Yeter ki biz kulluğumuzu gösterelim.
***
1922, zor da olsa kurtardı. Hatta son haftalarda prestij maçlarına dahi çıkıyor. Abileri, medarıiftiharmız Konyaspor'un durumu ne olacak dersek, bizler üzerime düşeni yapmıyoruz. Haftalardır hata üstüne hata yapıyoruz ancak rakiplerimizin de kaybetmesiyle hep yerimizde sayıyoruz ya da fikstürde şimdilik ani düşüşlerimiz gözükmüyor.
Beyler,
futbolu bilenlere bırakalım, bu takım bu şehrin takımı. Bu takım -bir daha tekrar edelim – şampiyonluğun iki kuvvetli adayı ile maç yapacak maç.
Sizler Konyaspor yöneticilerinden bazıları olarak Fenerli ya da Cimbomlu olabilirsiniz. Hatta şampiyon olmasını istemediğiniz takıma karşı Konyaspor'umuzu kullanmak isteğiniz doğrultusunda, “Görülecek hesabımız var” diyebilirsiniz.
Allah aşkına bırakın, şampiyon olacak takımlar şampiyonluk hesapları yapıyor. Sen küme düşme potasındasın. Sen düşmemenin hesabını yap.
Görülecek hesabı düşmeme adına mı dile getiriyorsun yoksa birilerinin şampiyonluğunu engellemek adına mı?
Aksi bir durumda bu Konya, bu taraftar sizi unutmaz. Tarihe kara yazıların yazıldığı sayfalara geçersiniz.
Tek bir görevimiz var. Konya'mızı şehir olarak küme düşürmemek. Bursa'yı Eskişehir'i unutmayınız.
Saygılar efendim.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.