Konya
°C
Yeni Meram

DERİN ANALİZ-6

DERİN ANALİZ-6-Kudsi ÖNCÜ-Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
30.04.2024 01:06
29.04.2024 13:07
0
1014
ABONE OL

6-belediyel çalışanları itibarıyla ciddi motivasyon yoksunluğu içinde olduklarını görüştüğüm iletişim kurduğum onlarca kişi de müşahede ettiğimi belirtmek isterim. Öyle ki büyük çoğunluğunun kendi başkanlarına oy vermeyeceklerini ifade ettiklerine şahit olmuşumdur.

7-Adalet sistemimizde ve hukuk  uygulamalarında ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Adalet kurumlarımız arasında yetki kargaşaları sonucunda aylarca süren tartışmalar yaşanmaktadır. Örneğin anayasa mahkemesi ile Yargıtay kurumu arasında kuvvetler ayrımı ilkesi itibariyle yaşanan kargaşalar toplum nezdinde yargı sistemimizde güven bunalımına neden olmaktadır. Hukuk kurallarının uygulanmasında hukukun ilk adımı olan usul safhasında yaşanan ihmal sonucunda daha sonra esasta büyük hatalar ortaya çıkmaktadır. Esasta verilen kararın düzeltilmesi adına yapılan uygulama değişiklikleri sonucunda ciddi anlamda hukuk daralmasına neden olmaktadır. Bu tür hatalı iş ve işlemlerin tecrübesiz genç hakimlerimizin sahada görev yapmaları ile  ilintilendirilmektedir. Bu durum yargıçlar düzeyinde Güven sarsılmasına neden olmaktadır. Bir hususu da burada ifade etmeden geçemeyeceğim. Fetö olayları ile ilgili yargılamalarda kasıtlı iftira ve gerçek  dışı şikayetler neticesinde yüzlerce olaylarda it izinin at izine karışması sonucu büyük mağduriyetler yaşanmıştır. Daha sonra pek çoğu telafi edilmiştir, ancak oluşturduğu travmalar aileler üzerinde çok ağır etkilere neden olmuştur. Bu konuda daha selektif ve daha analitik araştırmalar yapılarak bu travmalar  yaşanmayabilirdi diye düşünüyorum.

8-hükümetin en önemli yanlışlarından biri de enflasyon, hayat pahalılığı, dar gelirli ve emekli kesiminin karşı karşıya kaldığı ekonomik sıkıntılarda önceliklerini belirleyememesidir. Dünyada hiçbir ülke yoktur ki; aynı anda iki buçuk milyon insanını emekli etsin. 1990'lı yıllarda zamanın hükümetleri döneminde EYT emekli konusu gündeme gelmiş ancak hiçbir hükümet uygulama cesareti bulamamış ve bu uygulama AK parti hükümetinin kucağına bırakılmıştır. Aslında EYT emeklilik uygulaması çok daha hafif konservatif bir yöntemle uygulanabilirdi. Uygulama bir çırpıda değil 5 yıla 500 bin 500 binlik belli aralıkları kapsayan paketler halinde uygulanabilirdi. İki buçuk milyon EYT emeklisi için ayrılan bütçe nin 2 milyonluk emekliye ödenecek tutar 15 milyon açlık sınırı seviyesinde olan emekliye verilebilirdi. Öyle tahmin ediyorum ki; bu emeklilere 10.000 lira değil 20.000 lira emekli maaşı verdiğimizde dahi EYT'nin toplam yükünün altında olacağı tahmin edilebilirdi. Cumhurbaşkanımız da bu konunun vehametini bildiği için defalarca ilgili bakanlarını ve bürokratlarını uyararak yeniden çalışma yapmalarını talep etmiştir. Ancak sıkı para politikası uygulamasının dışına çıkılacağı enflasyonu körükleyeceği gerekçesiyle kabul görmemiştir. Aslında yukarıda bahsettiğim uygulamayı biz vatandaş olarak düşünebilirken niçin ilgili bakanlar bu konuyu dikkate almadılar, doğrusu anlayabilmiş değilim. Bu sıkıntıyı kısmen kompanse etmek adına Bayram ikramiyelerini  ve banka promosyonlarını artırmak gibi uygulamalar emeklilerimiz nezdinde hiçbir şekilde kabul görmediği gibi dalga geçiliyor şeklinde anlaşıldığı yorumları emekliler tarafından sosyal medya portallarında da sürekli paylaşılmıştır.

9-hükümet sosyal yardımlar konusunda ki uygulamalarını yeniden gözden geçirmelidir. Bu alanda hak etmeyen ve sosyal yardım alma konumunda olmayan kişilere muhtarların doğru bilgi vermemeleri sonucu gereksiz sosyal yardımlar yapılmaktadır. Özellikle kırsal kesimlerde bu tür istismarlara sıkça rastlanmaktadır. Bu uygulamalar insanları tembelliğe sevk etmektedir. Hayvancılıkla uğraşan işletmeciler çiftçiler köylerinde boş gezen gençlerini çalıştıramıyor hayvanlarına çoban bulamıyor yabancı Afgan ve Suriyelileri çoban olarak istihdam etmek zorunda kalıyorlar.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.