Konya
°C
Yeni Meram

ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ ÜRÜN DEĞİŞİKLİĞİNDE SON GÜN 29 ŞUBAT

ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ ÜRÜN DEĞİŞİKLİĞİNDE SON GÜN 29 ŞUBAT- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
28.02.2024 00:48
27.02.2024 12:50
0
1354
ABONE OL

Dijitalleşmenin faydaları günümüzde giderek artmakta iş yükü azalmakta Tarım ve Orman bakanlığımız tarafından yapılan çiftçi kayıt sistemi yönetmeliğindeki değişiklik ile üreticilerimiz çiftçi kayıt sistemi belgelerini artık e devlet üzerinden temin edebileceklerdir. Çiftçilerimiz, ÇKS başvurusuna ilişkin Bakanlıkça yetki verilen iş ve işlemlerini e-Devlet üzerinden de yapabilecekler.
Çiftçiler ÇKS’ye kayıt olabilmek, ÇKS kayıtlarını güncellemek için istenen bilgi ve belgelerle il/ilçe müdürlüklerine başvurabilirler. Birden fazla ilçe sınırları dahilinde tarımsal faaliyet sürdüren çiftçiler ÇKS’ye kayıt olmak için başvurularını tarım arazisinin bulunduğu yerleşim birimlerinden herhangi birinin bulunduğu ilçe müdürlüğüne, arazi merkez ilçede ise il müdürlüğüne yaparlar.
Üretim yılına ilişkin çiftçi başvuruları bir önceki yılın 1 Eylül tarihinde başlar ve üretim yılının 31 Aralık tarihinde sona erer. Çiftçilerin bu tarihten sonra sahip oldukları veya kiraladıkları tarım arazileri hariç olmak üzere ÇKS’ye yeni bir çiftçi ve arazi kaydı yapılamaz. Ancak çiftçiler, içinde bulunulan üretim yılında ÇKS’ye kayıtlı tarım arazileri üzerindeki üretim bilgilerinin güncellenmesini, üretim yılının Şubat ayı içerisinde yapabilirler.
ÇKS’ye ilk defa kayıt olacak çiftçilerden kanunen bağlı oldukları ziraat odalarının herhangi birinden almış olduğu Çiftçi Belgesi istenir. Bakanlıkça yürütülen diğer uygulamalar için alınan belgeler geçerlidir.”
Çiftçinin tek başına sahibi olduğu araziler hariç hissedar olduğu veya olmadığı ancak fiili kullanımında olan arazilere münhasır olmak üzere ÇKS kayıtları on beş gün süreyle il/ilçe müdürlükleri ve muhtarlıklarda askıya çıkarılmak suretiyle ilan edilir. Askı süresince herhangi bir itiraz olmaz ise kayıtlardaki bilgiler doğru kabul edilir. Daha sonra yapılacak itirazlar değerlendirmeye alınmaz ve herhangi bir hak doğurmaz. Askı süresince yapılan itirazlar il/ilçe tahkim komisyonlarınca değerlendirilerek karara bağlanır.”
Üreticilerimiz ÇKS yönetmeliğinde yapılan değişiklikle birlikte 2024 yılı üretim sezonundaki ÇKS dosya güncellemesini e devlet üzerinden yapabileceklerdir. Ziraat odası çiftçi belgesi sadece ilk defa ÇKS dosyası yaptıran üreticiler tarafından alınacaktır artık her yıl ziraat odası çiftçi belgesi alınmayacaktır.
2024 yılı üretim sezonu ürün değişikliği 29 Şubat 2024 mesai saatine kadardır. ÜRÜN değişikliği Şubat ayı içerisinde olup muhtar ve aza imzası kaldırılmıştır, sadece üreticinin imzası yeterli olacaktır.
Tüm üreticilerimize hayırlı olması dileğimle.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.