Konya
°C
Yeni Meram
24.10.2023 13:43

Konya'da konuşan Bakan Ömer Bolat '1 Kasım'da yürürlükte olacak' deyip uyardı: Ağır cezalandıracağız

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, emlak ve oto satışlarında sahte isimlerle, fake hesaplarla, fiyatları yükseltmek için yapılan manipülatif çabaları ağır cezalandıracaklarını belirterek, “Bunları yayınlayan ilan siteleri bu cezalardan sorumlu olacak. Buna göre programlar hazırlamaları gerekiyor. Elemanlarını hazırlamaları gerekiyor. Bu yönetmelik kesinlikle uzatılmayacak 1 Kasım'da yürürlükte olacak” dedi.

A+
A-
24.10.2023 13:43
24.10.2023 16:28
0
2548
ABONE OL

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Konya'da düzenlenen İhracat Seferberliği Zirvesi'ne katıldı. Taş Bina Kültür ve Sanat'ta düzenlenen zirvede konuşan Bakan Ömer Bolat, mal ihracatında da hizmet ihracatında da iyi gittiklerini belirtti.

Temmuz ayında çıkışın başladığını aktaran Bakan Bolat, “Yıla iyi başlayamadık, çünkü dünyada geçen yılın ortalarında başlayan küresel talep daralması dünya üretiminde de durgunlaşmaya doğru dünyayı götürdü. Dünya ticareti ise birçok ürünlerde fiyatların düşmesiyle gerileme sürecine girdi. 2022'de dünya ihracatı yüzde 5 büyürken, bu sene yüzde 0,8'de kalacak. Bu Dünya Ticaret Örgütü'nün tahmini rakamı. Dünyanın büyüme oranı da geçen yıl yüzde 3,5 iken bu yıl ortalama yüzde 3 olacak. Burada motor ülkelerden Çin, yüzde 5 civarında bir büyüme yakalayabilir. ABD, şu ana kadar yüzde 2 civarında bir büyüme elde etti. Avrupa Birliği ise yüzde 0,5 civarında, bizim için önemli bir pazar olan Almanya ise şu ana kadar ekside büyüme olarak. Bu ithalatlarına da yansıyor. İthalatlarında özellikle Avrupa ülkelerinin yüzde 5 ila 20 arasında. Ülkeden ülkeye değişen bir azalış var. Demek ki dünyada şartlar bu sene iyi değil" dedi.

“Hedefimiz 100 milyar doları aşmak”

6 Şubat'ta yıkıcı depremiyle karşı karşıya kaldıklarını hatırlatan Ömer Bolat, “51 bin şehit verdik. Allah hepsine rahmet eylesin. 5'i ağır olmak üzere 11 şehrimiz etkilendi. İhracatımız da etkilendi. Şu ana kadar 6 milyar dolar 8 ayda ihracat kaybımız var, depremden kaynaklanan. Ama buna rağmen ilk 9 ay itibariyle ihracatımız kafa kafaya geçen yılla. Yani 6 milyar dolar kaybetmişiz, dünya ticareti durgunlaşmış. Batı pazarlarında gerilemiş. Biz şu anda kafa kafayız. Temmuz ayında tarihin en yüksek Temmuz rakamını 20,1 ile elde ettik, Ağustos ayında tarihin en yüksek Ağustosunu elde ettik, 21,6. Eylül ayında tarihin en yüksek Eylül'ünü elde ettik, 22,7 milyar dolar. Bunlar mal ihracatı. Hizmet ihracatımızda da ilk 9 ay itibariyle yüzde 14'lük bir artışımız var. 63 milyar dolara ulaştı. Hedefimiz inşallah 100 milyar doları da aşmak. Bu sabah aldığımız bilgiye göre yüzde 4,5 artıdayız geçen yılın Ekim ayına göre. Bu iyi bir rakam, sevindirici bir rakam” ifadelerini kullandı.

“Sıfır araçta ve 2. el araçta çok ciddi fiyat indirimleri başladı”

Ticaret Bakanlığı olarak hemen hemen bütün sektörlerde düzenleyici ve denetleyici yetkilere sahip olduklarını anlatan Bakan Bolat, “Piyasada gözetleme, stokçuluk ve haksız piyasa işlemlerini denetleme ve cezalandırma yetkimiz var. Bunu etkin bir şekilde kullanıyoruz. Otomotiv piyasasında çip kriziyle başlayan 2-2,5 yıldır kaotik bir dönemde araçların bulunamaması, stokçuluk, araçlarda 6 ay 1 sene beklemeler, bunun karşısında 2. el piyasasının sıfır araç fiyatlarının da aşarak aylık yüzde 30, yüzde 40 para kazanma gibi spekülatif işlemler vardı. İlk aylarda bunlar üzerinde çok yoğun çalıştık. Önemli, düzenleyici yönetmelikler çıkardık, denetimleri artırdık. Bu konuda piyasalar Ağustos ayının ortalarından itibaren düzene girdi, istikrara kavuştu. Sıfır araçta ve 2. el araçta çok ciddi fiyat indirimleri başladı. Tüketici biraz daha iner mi, diye bekleyim moduna girdi ve piyasa düzene girdi. Aynı şey emlak için de geçerli oldu. Emlakta da daire satışlarında, daire fiyatları dükkan fiyatları, arsa fiyatlarında düşme var ciddi manada. 31 Ağustos'ta önemli bir yönetmelik çıkardık. 2 ay uygulama süresi verdik 1 Kasım'da bu başlıyor. Emlak ve oto satışlarında sahte isimlerle, fake hesaplarla, fiyatları yükseltmek için yapılan manipülatif çabaları ağır cezalandıracağız. Bunları yayınlayan ilan siteleri bu cezalardan sorumlu olacak. Buna göre programlar hazırlamaları gerekiyor. Elemanlarını hazırlamaları gerekiyor. Bu yönetmelik kesinlikle uzatılmayacak, 1 Kasım'da yürürlükte olacak” şeklinde konuştu.

“Cezaları artırıyoruz”

Cezalar konusunda torba yasanın da hazırlandığını ifade eden Bolat, “Biz de bakanlık olarak hazırlıklarımızı yaptık. Cezaları artırıyoruz. Zaten enflasyon oranı da belli, onun üzerinde artırıyoruz ve kapatma cezası da gelecek. Hükümetin kanaati bu yönde. Biz de uygulamacı bir kuruluşuz. Kanunla her sektörün yönetmelikleri var. Perakende ticaret kanunu var. Haksız piyasa düzenleme kanunu var. Bir sürü kanunlar, yönetmelikler var. Ticarette kurallara uygun olarak çalışılması gerekiyor. Bu kural ve yönetmeliklere aykırı davranan otomatikman cezaya uğrayacak. Bunu birkaç kere tekrar ettiği takdirde o zaman geçici kapatma süresi gelecek” diye konuştu.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.