Konya
°C
Yeni Meram
22.12.2015 20:42

Karışık meyve suyu sanıldığı kadar faydalı değil

Farklı meyve karışımlarından oluşan meyve suları yüksek mineral ve bol vitamin içeriği ile yaz kış birçok hastalığa karşı koruma sağlıyor. Fakat, özellikle çocuklarda meyve suyu ciddi rahatsızlıklara neden olabiliyor...

A+
A-
22.12.2015 20:42
0
5808
ABONE OL
Prof. Dr. Neriman İnanç, Yıl boyu hastalıklardan korunmak ve sağlıklı bir hayat sürmek için güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak gerektiğine dikkat çekerek, karışık meyve sularının vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olduğunu belirtti. Sağlıklı bir ara öğün olan meyve suları, vücudu gün boyu zinde tutmaya yardımcı olduğunu belirten İnanç'ın iddialarının yanı sıra, karışık meyve suyuna ilişkin içindeki şeker miktarının zararlı olduğu yönündeki tartışmalar halen sürüyor. Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, Portakal, elma, vişne, kayısı ve şeftali gibi birçok meyveyi bir arada barındıran karışık meyve suları B ve C vitamini, kalsiyum, demir, magnezyum, protein ve karbonhidratlar ile birçok hastalığa yakalanmayı önlediğini söyleyerek, “Yetersiz ve dengesiz beslenme vücut direncini azaltarak enfeksiyonel hastalıklara davetiye çıkarıyor. Özellikle mevsim değişikliklerinde direncin düşmesi ile birçok gribal enfeksiyonla karşılaşıyoruz. Bu hastalıklardan korunmak için ve tedavi sürecinde karışık meyve suları büyük fayda sağlıyor” şeklinde konuştu. Hastalık döneminde metabolizmanın hızlandığını ve toksinlerle birlikte vücuttan birçok besin öğesinin atıldığını sözlerine ekleyen İnanç, ara öğün olarak karışık meyve sularının tüketilmesinin faydalı olacağını iletti. Ancak Prof. Dr. Neriman İnanç'a katılmayanlar da az değil, karışık hazır meyve sularındaki şeker (glukoz) karaciğer yağlanmasının birinci unsurudur. Özellikle çocuklarda tüketim, ciddi tahribatlara ve hastalıklara neden oluyor... FAZLA TÜKETİMDE NE OLACAK? Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi pediatrik gastroenterolog Prof.Dr. Sema Aydoğdu, "Anneler yararlı diye, çocuklarına büyük bardaklarla bol meyve suyu içiriyor, doktorların tanımlayamadığı ishale yol açıyorlar. Sadece hazır değil doğal meyve suyu da abartıldığında ishal nedeni" dedi. Prof.Dr. Sema Aydoğdu, "Genelde toplumda reflü hastalığının bilinirliliğinin artmasıyla beraber kolalı içeceklerin tüketiminde azalma var. Ancak, bundan kalan boşluk hazır meyve sularıyla kapatılmaya başlandı. Bu da çok yanlış. Çocuklarda nedeni belli olmayan, aylarca süren, hekimler tarafından tanılanamayan ishallere yol açabiliyor. Çünkü hazır meyve sularının içinde şeker çok, hatta bu, yüzde 1000 doğal denilen meyve suları için de geçerli. Bunlar içindeki şekerler, aslında bizim kabızlık tedavisinde kullandığımız türden şekerler. Aileler, 'çok yararlı' düşüncesiyle çocuklarına çok fazla meyve suyu içiriyor. Okula giderken çantasına meyve suyu koyuyor, okulda çocuk ayrıca kantinden alıp içiyor, akşam evde tekrar meyve suyu içiyor. Çocuk ailenin bilgisi dışında da meyve suyu tüketiyor. Toplumda, kolalı, sodalı içecekler zararlı, meyve sularının hiç sakıncası yoktur gibi yanlış bir inanış var. Günde 4 litre meyve suyu içen çocuk biliyorum. Hazır ya da doğal meyve suyu abartılarak tüketildiğinde çocukta ishale yol açılıyor. Çocukta nedeni bilinmeyen ishal tabloları ortaya çıkıyor. Sonra doktor doktor dolaşılıyor, pekçok tetkike başvuruluyor. Çocuk paçalarından akarcasına ishal tablosuyla perişan oluyor."
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.