Konya
°C
Yeni Meram
26.10.2023 10:36

Kalp krizinin en büyük tetikleyicisi! Uyku saatinde yapılan değişiklik bakın nelere sebep oluyor...

Uyku hayatımızın önemli bir kısmı ve sağlığımız üzerinde de büyük bir etkiye sahip. Sadece günlük yaşam kalitemizi değil, aynı zamanda kronik rahatsızlıklara olan eğilimimizi de etkiliyor. Yakın zamanda yapılan bu araştırmaya göre uyku saatinde 1 saatlik bir değişiklik bile bakın nelere sebep oluyor…

A+
A-
26.10.2023 10:36
26.10.2023 10:40
0
1741
ABONE OL

Sadece bir saat geç yatmak, sizi sessiz katil hastalığı olarak da bilinen kolesterol hastalığına yakalanma riskinizi artırabilir.

Kalp ve diğer dolaşım hastalıkları, en büyük ölüm nedenleri arasında yer alıyor ve tüm ölümlerin yaklaşık dörtte birini oluşturuyor.

Beslenme, egzersiz sıklığı ve genetik de dahil olmak üzere kalp problemleri açısından bireyleri yüksek risk grubuna sokabilecek çeşitli durumlar vardır.

Ancak yeni araştırmalar, uyku alışkanlıklarınızın kalp sağlığınız üzerinde de büyük etkisi olabileceğini ortaya çıkardı.

Columbia Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırma, geceleri yeterince uyumamanın kalbe zarar verebileceğini ortaya çıkardı.

Scientific Reports dergisinde yayınlanan araştırma, hafif uyku yoksunluğunun bile tehlikeli olabileceği sonucuna vardı.

12 haftalık çalışmanın bir parçası olarak, her gece önerilen yedi ila sekiz saat boyunca uyuyan 35 sağlıklı kadın katıldı.

Araştırmanın ilk altı haftasında düzenli uyku programlarını sürdürdüler. Ancak sonraki altı hafta boyunca normalden bir buçuk saat daha geç yattılar.

Araştırmanın ilk altı haftasında düzenli uyku programlarını sürdürdüler. Ancak sonraki altı hafta boyunca normalden bir buçuk saat daha geç yattılar.

Yalnızca altı hafta daha az uykudan sonra, katılımcıların kan damarlarını kaplayan hücrelerin zararlı oksidanlara maruz kaldığı keşfedildi.

Bunun nedeni, uyku yoksunluğuna maruz kalan hücrelerin, zararlı molekülleri temizleyecek antioksidan tepkilerini etkinleştirememesiydi.

Sonuç olarak, uykusuz kalan bu hücreler iltihaplanarak ve işlevsiz hale geldi; bu, kardiyovasküler hastalığın gelişiminde kritik bir erken aşamadır.

Çalışma lideri Sanja Jelic, bir açıklamasında şunları söyledi: "Bu, hafif kronik uyku eksikliğinin kalp hastalığına neden olduğunu gösteren ilk doğrudan kanıtlardan bazıları."

"Şimdiye kadar epidemiyolojik çalışmalarda yalnızca uyku ve kalp sağlığı arasındaki ilişkileri gördük, ancak bu çalışmalarda bazı faktörler karışıklığa yol açabilir."

"Bu bağlantının gerçek olup olmadığını ve kısa uykunun vücutta neden olduğu değişikliklerin kalp hastalığını artırabileceğini yalnızca randomize kontrollü çalışmalar belirleyebilir."

Dr. Jelic, gece geç yatmanın yetişkinler arasında yaygın olduğu konusunda uyardı.

Şöyle dedi: "Çoğu insan her gün yaklaşık aynı saatte kalkıyor ancak yatma saatlerini bir ila iki saat erteleme eğiliminde."

"Yetişkinlerde gördüğümüz en yaygın uyku düzeni olan bu davranışı taklit etmek istedik."

Uzmanlar yetişkinlerin gecede yedi ila dokuz saat uyumasını öneriyor.

Uzmanlar yetişkinlerin gecede yedi ila dokuz saat uyumasını öneriyor.

Uzmanlar yetişkinlerin gecede yedi ila dokuz saat uyumasını öneriyor.

Dr. Jelic şunları ekledi: "İnsanlar gecede en az yedi ila sekiz saat uyursa birçok sağlık sorununun önüne geçebilir."

"Genç ve sağlıklı insanların, bundan daha az uyumaya devam etmeleri halinde kardiyovasküler risklerini artıracağını bilmeleri gerekiyor."

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.