Konya
°C
Yeni Meram
13.01.2015 06:06

Futbol üzerine…(1)

A+
A-
13.01.2015 06:06
0
5069
ABONE OL
*** “BİR gram nükte, bir kilo acıya bedeldir. (Richard Baxter) ***

KEŞKE YANILMIŞ OLSAM…

Konyaspor’da gündem varsa yoksa Selçuk Şahin... Fenerbahçe tecrübeli oyuncuyu bırakmayı düşünmüyor. Ancak teknik direktör Aykut Kocaman’ın bu konuda son derece ısrarcı olduğu belirtiliyor. Deneyimli teknik adam, Selçuk’la bir görüşme yapacak ve oyuncuyu takımına kazandırmak için son kez nabız yoklayacak. Bir diğer isim ise Dany… Granada’ya kiralanan stoperin geri döneceği ve Konyaspor’la anlaşacağı iddiaları dolanıyor.

Siz sanıyor musunuz?

Açıkçası ben sanmıyorum…

***

FUTBOLUN TÜRKİYEYE GELİŞİ

Modern futbolun İngiltere’den çıkarak yayılması sırasında Osmanlı İmparatorluğunun belli başlı ticaret limanlarındaki kentlere yerleşen İngilizler futbolu ülkemize sokan kişiler olmuşlardır. İstanbul, İzmir, Selanik futbolun oynandığı ilk 3 şehir olmuştur. Buralarda İngilizler futbol oynarken Rumlar da onlara katılmışlar ve hem futbol oynayanlar hem de takımlar önemli sayıda artmıştır. Osmanlı topraklarında ilk futbol maçının 1875te Selanik’te oynandığı bilinmektedir. 1877 yılında ise İzmir’in Bornova çayırlarında futbol maçları yapılmıştır. Ancak, bu sıralarda Müslüman gençlerin futbol oynamaları hoş karşılanmayacağı için Türklerin futbol oynamaları amacıyla biraz daha süre geçmesi gerekmiştir. İstanbulda futbol oynanmaya başlanması ancak 1895 yılında Kadıköy ve Modada olmuştur.

TÜRKLERİN FUTBOLU

Futbol oynayan ilk Türk 1898 yılında İzmir’de İngilizlerle beraber futbol oynayan Selim Sırrı Tarcan olmuştur. Ancak kendisine “ilk Türk futbolcusu” diyemeyiz. İlk Türk futbolcusu Fuat Hüsnü Beydir. İstanbulda futbolu İngilizlerden görerek merak salan Fuat Hüsnü Bey, daha sonra arkadaşlarını ikna ederek ilk Türk futbol takımını kurmuştur. “Black Stocking” adı alan takım, Rumlarla bir maç yapmış ve maçı 5-1 kaybetmiştir. Kaçabilenler kaçmış, kaçamayanlar yakalanmıştır ve böylece ilk Türk futbol takımının ömrü uzun olmamıştır.

İLK KULÜPLER…

“Black Stocking” takımının başarısızlığından sonra Türkler uzun süre futbol oynayamamışlardır. Ancak, kimse de bu oyunun cazibesinden kendilerini kurtaramamıştır. Türkiyede kurulan kulüplerin hemen hepsi futbol kulübü olarak kurulmuştur. Bir önemli istisna Beşiktaş Jimnastik Kulübüdür. İlk futbol kulübü ise Galatasaray Spor Kulübüdür. Türkiye’ye futbol, tütün ve pamuk ticaretiyle uğraşan ve 19. yüzyılın ikinci yarısında Osmanlı İmparatorluğu’na gelip, belli başlı ticaret limanlarındaki kentlere yerleşen İngilizler tarafından getirilmiştir. Önce kendi aralarında takım kurup futbol oynayan İngilizler, daha sonra bu ‘ayak oyununu’ Türk komşularına da tanıtmışlardır. Türk topraklarında ilk maç 1875 yılında Selanik’te oynanmıştır. Daha sonra İstanbul ve İzmir illerinde futbol oynanmaya başlanmıştır. Türkiye’de o dönemde futbol genelde İngilizler ve Rumlar arasında oynanmıştır. 1903 yılında kurulan ilk lig, yani İstanbul Futbol Ligi’nde de önce sadece İngiliz ve Rum takımları mücadele etmiştir. Futbola hemen sevdalanan bazı Türk gençleri ise yabancı komşularından gördükleri kadar, hiç bir kurala tabii olmadan çayır kenarlarında futbol oynamaya başlamıştır. Bu gençler ‘Black Stocking’ (Siyah Çoraplılar) adındaki ilk Türk futbol takımı oluşturmuş ve ilk maçını 1901 yılında Rum takımına karşı oynamıştır. 1905 yılında kurulun ilk Türk kulübü Galatasaray ise İstanbul Futbol Ligi’ne katılan ilk Türk kulübü olmuştur. Fenerbahçe, Adanaspor ve Beşiktaş kulüplerinin de kurulup İstanbul Futbol Ligi’ne katılmalarının ardından, Türk futbolunda gerçek Türk futbolcuların ve Türk takımların dönemi başlamıştır.
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.