Konya
°C
Yeni Meram
20.11.2014 22:37

Fast food tehlike saçıyor

A+
A-
20.11.2014 22:37
20.11.2014 17:39
0
6926
ABONE OL
GİDEREK yaygınlaşan ve adına “fast food” denilen beslenme alışkanlığı, hem yetişkinleri hem de çocukları esir almış gibi görünüyor. Böyle bir sonucun ortaya çıkmasında reklamların çok büyük etkisi var. Özellikle çocukları hedef alan bazı firmalar, neredeyse her köşe başında karşımıza çıkıyor. Tabi annelerin de işine geliyor, sabah kahvaltı hazırlamak yerine cebine para koyuyor. Çocuk da bu parayla ya tost alıyor ya da hamburger. "Abur cubur" olarak nitelendirilen katkı maddeli gıdalar, çocuklarda vitamin ve mineral eksikliği, kansızlık, obezite, aşırı zayıflık, zeka düşüklüğü gibi büyüme ve gelişme geriliklerine sebep olabiliyor. Bunun için çocukların, yağlı ve kalorili yiyecekler yerine daha sağlıklı yiyeceklere yönlendirilmesi gerekiyor. Türk mutfak kültürü, hem sağlıklı hem de lezzetli birçok çeşit barındırıyor. Anadolu'nun bereketli topraklarında yetişen meyve ve sebzeler, bu zenginliğe zenginlik katmaktaydı. Ancak modern hayat, yetişkinleri ve çocukları bu kültürden fazlasıyla uzaklaştırdı. DENGELİ BESLENME İÇİN YETERLİ DEĞİL Çocukların dış etkenlerden çok çabuk etkilendiğini belirten Özel Konya Hospital Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Sibel Bulut, ailenin yeme alışkanlığı, sosyo ekonomik özellikler, çocuğun psikolojik durumu, okul kantinleri, reklamlar ve öğretmenlerin bu konuda çok önemli bir etken olduğunu söyledi. Uyanamama ve iştahsız sorunu yaşayan çocukların özellikle de kahvaltıyı atladığını ifade eden Bulut, kahvaltının, çocuğun zindeliği ve performansı için önemli bir öğün olduğunu vurguladı. Tabi bu öğünü atlayan çocuklar, dışarıdan cips, kola ve çikolata gibi besinlere yöneliyor. Bu tarz besinlerin, dengeli beslenme için yeterli olmayacağını dile getiren Bulut, aksine obezite, diş çürüklüğü, kansızlık ve vitamin eksikliği gibi bazı rahatsızlıklara neden olacağını kaydetti. ÖLÜME DAHİ NEDEN OLABİLİR Çocukların, günde 2 – 3 bardak süt, 130 – 140 gram et yemeği, haftada 2 - 3 kez kuru baklagil, haftada en az 3 gün yumurta, haftada en az 2 kez balık, günlük 300 - 400 gram sebze ve meyve, günlük 6 porsiyon ekmek ve tahıl tüketmesi gerektiğini anlatan Diyetisyen Sibel Bulut, kronik rahatsızlıklardan uzak durmak için yeterli ve dengeli beslenmenin şart olduğunu, aşırı gazlı içeceklerin de obeziteye, ileriki safhada ölüme neden olduğuna dikkat çekti. Ailelerin, çocukları yönlendirmesi gerektiğini dile getiren Bulut, “televizyonda çıkan her yiyeceğin, çocuğun canı çekti diye alınması doğru değil. Neyin yararlı, neyin zararlı olacağı anlatılmalı. Öncelikle aileler örnek olmalı. Anne ve baba kola tüketiyorsa veya çikolata yiyorsa çocuk da onları örnek alacak” dedi. Bulut, sağlıklı beslenmenin okullarda ders olarak okutulması ya da belli zamanlarda öğrencilerin bilgilendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Adem SERİN
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.