Konya
°C
Yeni Meram
23.03.2017 10:27

Ekmekte sıkı denetim

Adana’da bir firmanın ürettiği ekmekte GDO’nun çıkması vatandaşları tedirgin ederken, Konya İl Tarım Müdürlüğü, denetimlerin sayısını artırdı. Özellikle ekmek katkı maddesi üzerinde denetimler sıklaşırken gıda ürünlerinde kullanılan hammaddeler de sıkı takibe alındı

A+
A-
23.03.2017 10:27
23.03.2017 10:35
0
2232
ABONE OL
Adana’da bir firmanın ürettiği ekmekte GDO’nun çıkması vatandaşları tedirgin ederken, Konya İl Tarım Müdürlüğü, denetimlerin sayısını artırdı. Özellikle ekmek katkı maddesi üzerinde denetimler sıklaşırken gıda ürünlerinde kullanılan hammaddeler de sıkı takibe alındı GEÇTİĞİMİZ günlerde Adana’da bir firma tarafından üretimi yapılan ve ekmeği olduğundan hacimli gösteren ve geç bayatlatan, ekmek katkı maddesinden GDO’lu (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) soya çıkmıştı. Ekmeğin hacimli görünmesi ve geç bayatlamasını sağlayan bir firmaya ait ekmek katkı maddesinin GDO’lu soya içermesi iddiaları üzerine Adana Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatarak harekete geçti. Adana’da ortaya çıkan ve Türkiye genelinde vatandaşların tedirgin olmasına neden olan GDO’lu ekmek, denetimlerin önemini bir kez daha ortaya koydu. Vatandaşları tedirgin eden GDO’lu soyanın ekmek gibi temel bir gıdada kullanılması ayrıca insan sağlığı açısından tehlikenin boyutunu da gözler önüne seriyor. KONYA’DA DENETİMLERİN SAYISI ARTTI Türkiye’de insan gıdası olarak kullanımı kesinlikle yasak olan GDO’yu kötü niyetli insanların kullanması vatandaşları tedirgin etti. Adana’da yaşan olay üzerine Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Konya’da denetimlerin sayısını artırdı. Özellikle ekmek katkı maddesi üzerinde denetimleri sıklaştırmaya başlayan Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, fırınları denetlerken aynı zamanda gıda ürünlerinde kullanılan hammaddeleri de sıkı takibe aldı. Olumsuzluklara geçit vermek istemeyen Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, sorunların kökenine inecek. 7 İLE 12 YIL ARASINDA HAPİS CEZASI VAR Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri yaptıkları açıklamada, “Türkiye’de insanların tükettiği ürünlerde GDO’nun kullanımı kesinlikle yasaktır. GDO, ancak belli miktarda hayvan yeminde kullanılabiliyor. 5977 sayılı Biyogüvenlik Kanunu’nda da GDO’nun insanların tükettiği ürünlerde kullanılmasının kesinlikle yasak olduğu zaten belirtiliyor. Maalesef geçtiğimiz günlerde Adana’da insanların sağlığını tehlikeye atan talihsiz bir olayla karşılaştık. Şurada şöyle bir sıkıntı da var. GDO’lu soyanın fiyatı çok düşükken, GDO’suz soyanın fiyatı da çok yüksek. İşin işine ticari çıkarlar girdiği zaman da insanların sağlığı tehlikeye atılabiliyor. Yasak olmasına rağmen insanların tükettiği ürünlerde GDO kullananlara tabii ki de cezai işlemler uygulanıyor. Hatta 7 ile 12 yıl arasında bir hapis cezası söz konusu. Bizler İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak; tüketilen ürünlerde gerekli tespitleri yapıyoruz, analizleri yapıyoruz, numunelerimizi alıyoruz. İncelemeler sonucunda eğer olumsuz bir olaylar ile karşılaşırsak savcılığa dosyalarla beraber suç duyurusunda bulunuyoruz. Daha sonrasında savcılık bu işi takip ediyor zaten” ifadelerine yer verdiler. FIRINLAR ÇOK SIKI DENETİM ALTINDA Bugüne kadar Konya’da yapılan denetimlerde ekmek ile ilgili herhangi bir sorunla karşılaşmadıklarını dile getiren Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, “Yaptığımız denetimlerde geçtiğimiz yıllarda sadece çikolata gibi bazı ürünlerde problem yaşadık. Bunun içinde gerekli olan çalışmalar yapılmış ve gerekli olan tedbirlerde alınmıştı. Yine fırınlarımızı çok sık denetliyoruz. Fırınlardan ziyade olayın kökenine ineceğiz. Ayrıca Konya Fırıncılar Odası’yla da görüşerek neler yapabileceğimiz noktasında bir toplantı gerçekleştirdik. Konya Fırıncılar Odası da bütün üyelerini konu hakkında bilgilendirdi ve fırıncılara ‘kesinlikle bilmediğiniz enzimleri kullanmayın, ekmekte katkı maddesi kullanmayın’ denildi. Konyalı vatandaşların kesinlikle içi rahat olsun. Aksi takdirde GDO gibi bir konuda asla taviz vermeyiz. Konuyla ilgili Konya’da yapılması gerekenler yapıldı ve alınması gereken tedbirler alındı” diye konuştular. KONYALILARIN İÇİ RAHAT OLSUN Rutin olarak devam eden denetimlerin sayısının arttıklarını ifade eden yetkililer, “Denetimler rutin olarak devam ediyordu ama biraz daha denetimlerin sayısını artırdık. Temizliği ve hijyeni hep ön plana çıkarıyorduk. Konya’nın fırınları da gerçekten modern ve temiz fırınlar. Rutin denetimlerimizin yanı sıra ürünlerde kullanılan hammaddelere yönelik denetimleri de sıklaştırdık. Şuana kadar herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmadık. Aslında her gün denetimdeyiz. Hatta geçen yıl 25 bin civarında denetim yaptık. Bu sayısı bu yıl 30 bin yapmayı hedefliyoruz. Yine her ay yaklaşık 3 bine yakın denetim yapıyoruz. Bu yıl da şuana kadar 7 bin civarında denetim yaptık. Yine geçen yıl yaptığımız denetimlerde GDO’lu ürün tespit etmedik ama daha önceki yıllarda çikolata gibi bir iki üründe GDO tespit etmiştik. Bunun içinde gerekenler yapılmıştı zaten” şeklinde konuştular. Kader EŞİYOK
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.