Konya
°C
Yeni Meram
01.04.2016 08:27

‘Dokunma’ teklifi genişledi

Daha önce Meclis’e gelmiş fezlekeleri kapsayan bir düzenleme öneren AK Parti, bu kez Başbakanlık ve bakanlıktakileri de kapsama almayı teklif etti.

A+
A-
01.04.2016 08:27
01.04.2016 08:31
0
2016
ABONE OL
AK Parti ile CHP dün dokunulmazlıklar konusunda temasta bulundu. AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ve CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Meclis’te bir araya geldi. Görüşmede AK Parti, revize edilmiş dokunulmazlık teklifini CHP’ye sundu.Anayasa’daki mevcut düzenleme ile hali hazırdaki dokunulmazlık fezlekelerinin ele alınmasının çok uzun bir zaman kaybına ve Meclisin bloke olmasına neden olacağını anlatan Bostancı, daha önce de geçici bir maddeyle bir defaya mahsus olmak üzere tüm fezlekelerin yargıya intikaline ilişkin tekliflerini muhalefet partilerine götürdüklerini hatırlattı. Bostancı, AK Parti’nin teklifinin ardından CHP’nin mukabil bir teklifle, 3 alternatifte bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti:

CHP değerlendirecek

“’Teklifimiz madde 83’ün dokunulmazlıklarla ilgili komisyonlara havale ettiği prosesi bir kereye mahsus olmak üzere kaldırmak ve tüm dosyaların yargıya intikalini sağlamak esaslı. Geçmiş teklifimizden farkı şu; Meclise intikal etmiş olan fezlekelerden söz etmiştik, daha sonra Adalet Bakanlığı ve Başbakanlıkta kimi fezlekeler alıkonulabilir mi, idarenin buna ilişkin ayrı bir tasarrufu olabilir mi kaygısını gördük. Bunu da öngörmek için Başbakanlığa ve Adalet Bakanlığına intikal etmiş olan tüm fezlekeler dahil bu teklifimizin Meclisten geçmesinin ardından Meclis Başkanlığında, Komisyonlarda olanlar dahi tüm fezlekelere ilişkin bir düzenleme yapmış oluyoruz. Ne kadar dosya varsa hepsi Meclise, komisyonlara intikal edecek. Anayasa değişikliği yapıldıktan sonra 15 gün içinde yargıya gönderilecek.” Bostancı, görüşmede Özgür Özel’in teklifi değerlendireceklerini ifade ettiğini belirtti.

Bakanlara dokunulur mu?

“CHP’nin teklifinde bakanların da yargılanmasını öngören düzenleme vardı, onun kabul edilmemesinin ‘hukuki bir hata olduğu’ ifade edildi. Nedir o hukuki hata?” sorusuna Bostancı, “İlgili kişilerin dokunulmazlıklar konusuna ilişkin herhangi bir engelleri yoktur. Haklarında dava açılabilir, soruşturma yapılabilir. Görevleri konusunda ise geçmişte partilerin katılımıyla komisyon teşekkül etmiş, Genel Kurul da iradesini ortaya koymuştu” yanıtını verdi.

Dosya sayısı 550’ye ulaştı

Dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği tartışmaları sürerken, Meclis’e yeni dokunulmazlık dosyaları geldi. Bazı milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin 43 Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Meclis Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu’na havale edilen dosyalar, “gelen kağıtlar” arasında da yerini aldı. Gelen dosyalarla birlikte Meclis’teki dokunulmazlık dosya sayısı 550’ye ulaştı. Gelen 43 dosyanın beşi, TBMM’de hakkında en fazla dokunulmazlık dosyası bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a ait.

CHP: Eski bakanları kapsamalı

CHP’li Özel ise “Revize teklif beklentimizin gerisinde. Yasanın çıktığı tarihe kadar işlenmiş olan tüm suçları kapsaması gerektiğini istiyoruz. Düzenleme eski bakanları da kapsamalı. Yeni öneriyi yetkili kurumlarımız değerlendirecek’’ diye konuştu.
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.