kapat
Torku Limonata

Çölyak Hastalarına Özel Lokanta

  • Giriş Tarihi: 30.04.2013 13:51
  • Güncelleme Tarihi: 23:20
Çölyak Hastalarına Özel Lokanta

Konya’da Çölyak hastalığına yakalanan Habib Ayhan, açtığı lokanta ile bir ilke imza attı. Glutene duyarlı olan hastalar için özel yemekler yapan Ayhan, örnek bir davranış sergiledi.

TAHILLARDA bulunan Gluten maddesine duyarlı olan ve birçok gıda maddesini tüketemeyen Çölyak hastaları, özellikle gıda maddesi ve ekmek temininde büyük sıkıntılar yaşıyor. Glutensiz ekmeğin pahalı olmasından ve glutensiz gıda maddesi bulmakta zorlanan Çölyak hastalarına yardım elini uzatan yine bir Çölyak hastası oldu. Konya’da Çölyak hastalığına yakalanan Habib Ayhan, açtığı lokanta ile bir ilke imza attı. Glutene duyarlı olan hastalar için özel yemekler yapan Ayhan, örnek bir davranış sergiledi. Çölyak hastalarının güvenle yemek yiyebileceği bir lokanta açan Habib Ayhan, Karaman’dan bile hastaların lokantasına geldiğini söyledi.

GLUTENSİZ LOKANTA

Konya’da Rampalı Çarşı’nın karşısına açtığı Özbeyti isimli lokantada Çölyak Hastalarına özel yemekler çıkartan 41 yaşındaki Habib Ayhan, 20 yıldır Çölyak hastası olduğunu söyledi. Çölyak hastalarının gluten bulunan gıda maddelerini tüketemediğini ve hastaların glutensiz ürün bulmakta zorlandığını belirten Ayhan, sahibi olduğu lokantada hastalara hizmet etme fikri ile böyle bir işe giriştiğini açıkladı. Konya’da ilk olan lokantada Çölyak hastaları, Glutensiz ekmek, çorba, Adana kebap, şiş köfte, tavuk şişi, tavuk döner, et döner, pirinç pilavı ve makarna olmak üzere glutensiz yemekler yiyebilme şansına sahip oluyor.

KARAMAN’DAN BİLE GELİYORLAR

İşletme sahibi Habib Ayhan, Çölyak hastalığının İnce bağırsağın ‘Gluten’ adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi olduğunu ve bu nedenle gluten bulunan yiyecekleri yiyemediklerini söyledi. Ekmek başta olmak üzere birçok üründe yer alan Gluten maddesine aşırı hassasiyete neden olan ve ölümcül sonuçlara yol açabilen Çölyak hastalarının yemek yiyecek bir lokantası olmasını çok istediğini söyleyen Ayhan, “Konya’da en büyük sıkıntılarının glutensiz ürün temin etmekti. Benim gibi hastaların ihtiyaçlarını bildiğim için lokantamda glutensiz yemekler yapmaya başladım. Şimdi Karaman’dan bile hastalar yemek için buraya geliyorlar” dedi.

KONYA’DA BİR İLK

Bilindiği gibi, ince bağırsağın ‘Gluten’ adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisinden kaynaklanan Çölyak Hastalığı, ölümcül sonuçlara yol açabilen nadir bir hastalık. Tedavisi henüz bulunamayan nadir hastalıklar arasında yer alan Çölyak hastaları, arpa, çavdar, buğday, yulaf gibi ürünleri tüketemiyor. Hastalık özellikle Tarım merkezi olan Konya’da yaşayan hastaları da olumsuz etkiliyor. Türkiye’de sayısı 500 binleri bulduğu tahmin edilen Konya’da ise 20 bin civarında hastada teşhis edilen Çölyak Hastalığı, herhangi bir zamanda ve herhangi bir kişide ortaya çıkabilmesi ile de sağlık açısından büyük tehdit yaratıyor. Çölyak Hastası Habib Ayhan’ın açtığı lokanta Çölyak Hastaları adına da bir ilke sahne oluyor.

Yusuf ALPER


ETİKETLER

> Yeni Meram >Arşiv > Çölyak Hastalarına Özel Lokanta
HABER YORUMLARI