Konya
°C
Yeni Meram

CHP İLE İYİ PARTİ İTTİFAKI

CHP İLE İYİ PARTİ İTTİFAKI- Mehmet HANÇERLİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
27.11.2023 00:49
26.11.2023 15:06
0
2192
ABONE OL

Yerel seçimlere 125 gün kaldı galiba. Siyasi partilerde lider görüşmeleri öncesinde, lider temsilcilerinin faaliyetleri devam ediyor. Ana muhalefet partisi altılı masanın küçük ortaklarının gücünü ve halkın desteklerini öğrendiği için Millet İttifakı konuşulmuyor. Şu anda görüşülen ya da konuşulan CHP ile İYİ Parti'nin seçim ittifakı veya işbirliği sürecinde nelerin yaşanacağı.


İYİ Parti'nin en üst düzeydeki kadroları, il başkanları nezdinde teşkilat yoklaması yaparak kesin bir karara vardılar. Daha önce de yazdık, en üst düzey yetkililer tarafından İYİ Parti'nin bütün seçim bölgelerinde kendi logolarıyla ve kendi adayları ile seçime girecekleri vurgulandı. Hatta bu açıklamanın ardından CHP Genel Başkanı Özgür Özel tarafından “İYİ Parti'nin kararıdır, saygı duyuyoruz.” mealinde bir açıklama yapıldı.
Bir başka konuya girizgah yapalım. CHP'de anlayış değişmiyor. Bu partide lider yetişmiyor. CHP'yi başkanlar yönetiyor. 57. Olağan CHP Kongresi'nde başkan adayları Kılıçdaroğlu ve Özel, Demirtaş ve Kavala 'ya selam çakmışlardı. Son olarak HEDEP'e hoş görünmek adına Sayın Özel, HDP'li Pervin Buldan'la birlikte Kadıköy'de düzenlenen “Bir Opera Gecesi” dinletisine katıldı. Özel daha sonra, Türkiye'yi “işgalci” gören Pervin Chakar'ın elini öptü. Sanatçıya olan saygısını dillendirdi ve yaptığından pişman olmadığını, olsa bugün yeniden öpebileceğini vurguladı.
Hep şunu vurgulamışımdır. Hakikaten hem HEDEP'e hem de İYİ Parti'ye hoş görünmek çok zor bir zanaattır. Sayın Kılıçdaroğlu, aleni altılı masa ve gizli ortakları ile zor süreçler geçirmiştir. Burada yazmaktan hicap duyduğum operacı Pervin Chakar'ın Türkiye ve devlet hakkındaki görüşleri malumdur.
Bunları bilen ve okuyan, İYİ Parti'ye destek veren bir İYİ Partili seçmen, ittifaka ve CHP'nin yereldeki adayına nasıl bakar, nasıl bakmalı ve nasıl bakacaktır?
CHP Genel Başkanı Özgür Özel HEDEP ile yerel seçimde ittifak yapacaklarını, bunu da kapalı kapılar ardında değil açık açık yapacaklarını vurguladı. HEDEP için ölçü tektir. CHP'nin pazarlığa girmesine gerek bile yoktur. AK Parti adayına oy verilmeyip karşısındaki en güçlü adaya oy ve destek vereceklerdir. 39 milletvekilini kaptıran CHP, tekrar HEDEP pazarlığı ille yerelde kendi kalelerini durduk yere HEDEP'e teslim etmesin.
Bir taraftan Sayın Özel, Sayın Akşener'in kendi logo ve adaylarıyla seçime girmesine saygı duyduğunu iletedursun diğer taraftan da diyaloğa açık olduğunu vurguluyor. İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları, şimdi de CHP'nin uzlaştırıcı ya da arabulucusu görevlerini üstlenmiş gibiler.
İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Sayın Meral Akşener ile telefonda görüşmüş, “Yüz yüze görüşecek misiniz?” sorusuna, “Neden olmasın?” cevabını vermiştir. Diğer taraftan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş Genel Merkezde Sayın Meral Akşener'i ziyaret etmiştir. “İttifak meselelerini görüştünüz mü?” sorusuna karşılık, “İki partinin yetkili kurulları var. Bu görüşme bana düşmez. Yetkili kurullar görüşür ve kararını verir.” demiştir.
Burada en önemli açıklama ise şudur: “Genel Başkanımızın Sayın Akşener'e selamını getirdim.” demek ki ittifak meselesi görüşülmemiş sadece genel başkanın selamını götürmekle mükellefmiş. Hatırlarsanız 2023 Genel Seçimlerinde, bu iki büyükşehir belediye başkanımız TV ekranlarında parti sözcülüğü yapmıştı.
Yerel seçimlerde yine işi en zor olan iki partimiz var. CHP ile İYİ Parti. Ana muhalefet partisi, İYİ Parti ve HEDEP'i aynı potada nasıl eritecektir? Pazarlık yapmak icap ederse, bu pazarlıkları kiminle ve kimlerle yapacaktır? Pazarlıklarda Sayın İmamoğlu'nun etkinliği hangi aşamada olacaktır? Zira kendileri kurultayda bir hayli performans göstermiştir, emeği yadsınamaz!
Bir diğer zordaki parti İYİ Parti'dir. Arasat'ta kalmış mıdır? Göreceğiz hep beraber. Parti tabanı CHP ve diğer partilerle özellikle HEDEP ile ittifak istememektedir. Sayın Akşener'i altılı masaya tekrar oturmaya ikna eden irade, bakalım devreye girecek midir?
Saygıdeğer muhalefet, iyiyi örnek almak erdemdir. AK Parti ile MHP ittifakını örnek alın, kazanırsınız.
Saygılarımızla.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.