Konya
°C
Yeni Meram

ASGARİ TOPLANTILAR

ASGARİ TOPLANTILAR- Mehmet HANÇERLİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
21.12.2023 00:49
20.12.2023 12:05
0
2101
ABONE OL

Bakmayın siyasetin, yerel seçimlerin, başkan adaylarının konuşulduğu ülkemizin bir numaralı gündemi ekonomidir. Ekonominin piyasa ayağının en önemli argümanlarından biri de asgari ücrettir. İşçi, emekçi kardeşim aldığı cüzi ücret ile ay sonunun nasıl getirileceğinin hesabını yapadursun işveren kesimi de artan işçilik fiyatları ve diğer girdilerle ülke içinde ve dışında nasıl rekabet edeceklerinin hesabını yapıyor.
Ekonominin gidişatını ve seyrini direkt olarak etkileyecek, yön verecek asgari ücretin belirlenmesi için bir dizi toplantı yapılmaya başlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde Çalışma Genel Müdürü Mehmet Baş başkanlığında ikinci toplantı da yapılmış oldu.
Toplantıya TÜRK- İŞ temsilcisi, Türkiye İşveren Sendikaları temsilcisi, TÜİK yetkilileri, kasiyer, sağlık çalışanı, enerji işçisi ve taşeronları temsilen bir emekçi kardeşimiz olmak üzere 4 işçi kardeşimiz de toplantıya katıldılar.
TÜİK temsilcileri işin ekonomik boyutunu arz ederken işçi temsilcisi kardeşlerimiz de azalan alım gücü ve geçinme zorluluklarını dile getirdiler. Daha eskilerden enflasyonun tek haneli rakamlarla seyrettiği durumlarda ve günlerde asgari ücret aralıkta belirlenir, ocak ayında uygulamaya girer ve bir yıl aynı asgari ücret devam ederdi.
Günümüzde enflasyonun çoklu rakamlarda seyrettiği günlerde, asgari ücret bir anda mecburiyetten yılda 2 kez belirlenmeye başlandı. Ancak buna rağmen asgari ücretlinin alım gücü sürekli düşmekte. Tüketim ürünlerine yıl içinde gelen sürekli zam yetmemiş gibi bu kez de yılda iki kez “asgari ücret artış zammı” gibi bir olguyla tanıştık. Asgari ücretli, daha zamlı maaşını almadan asgari ücret artış zammı, raflardaki yerini alıyor. Allah bilir, şu anda 10 gün sonra (anlaşılır ise) uygulanacak zamlar için hazırlanan etiketler raflardaki mallara yapıştırılmayı bekliyordur.
Memleket insanı, ticari ahlak, kul hakkı vb. Hakikaten bize ne oldu böyle? Gemisini yüzdüren kaptan, atı alan Üsküdar'ı geçiyor modu, bizi bir uçurumun arifesine götürüyor.
Eskilerden İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerde hayat pahalılığından ve ev kiralarından dolayı asgari ücretle çalışan eleman pek yoktu. En az asgari ücretin yüzde 40- yüzde 50 fazlasına çalışıyorlar. Konya da büyük şehir oldu galiba, hem de gerçek manada. Geçen bir sanayici dostumuz, “Bir branşta 25 bin TL ve sunduğumuz imkanlarla çalıştıracak adam bulamıyoruz.” diyor. Bazı branşlarda fazla mesai ile birlikte daha büyük meblağlar görüşülüyor.
Eskilerden, çok eskilerden ev kira olsa bile devlet personeli evini geçindirebiliyordu. Daha yakın bir gelecekte eşlerin ikisi de mecburi çalışma konumuna geçti. Birinin maaşını kira diğerininkini de geçinmede kullanıyorlardı.
Günümüze döndüğümüzde eşlerin ikisi de çalışsa dahi, kirada oturan bir asgari ücretlinin geçinmesi zor görünüyor. Burada fazla mesai, ek iş ve ebeveyn desteği gündeme geliyor. Avrupalıların çalışanlarının toplu olarak tuttukları ortak ev projesine gitmeyiz inşallah.
Bu seneki asgari ücret tespitinde sonraki asgari ücretin yıllık olarak bir defa tespiti söz konusu. Ancak enflasyonunun seyri belirgin bir şekilde aşağıya çekilmediği müddetçe, çalışan kesim sıkıntıya girer. Şu ana kadar yapılmakta olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda halen ısınma turları ya da toplantısı yapılıyor. Herkes eteğindeki taşı dökmekle meşgul. Zaten toplantılara katılanlar, işçi kardeşlerimiz haricindekiler, kurumlarının başkan yardımcıları. Isınma turları bittiğinde TÜRK- İŞ Başkanı, işveren sendikası başkanını toplantılarda göreceğiz. Daha ileri aşamalarda son bir iki toplantıda Sayın Bakan'ı da göreceğiz muhtemelen.
Hükümet olmak da kolay değil. En kolay iş, ülkemizde ana muhalefet olmak. Eleştir ve yerine otur. İktidar öyle mi? Bir taraftan işverenin rekabet gücünü düşüneceksiniz diğer taraftan geçim sıkıntısı çeken işçi kardeşlerimizi. Ufuktaki yerel seçimi de hiç unutmayacaksınız.
Bir de herkes, her şeyi konuşuyor. Şayet memur ve memur emeklisinin zam oranlarının da farklı olacağını yüksek sesle dile getiriyorlar ve bir huzursuzluk var. Adalet terazisi çok önemli. Aynı AVM'den alışveriş yapan insanlara farklı ücret zammı uygulanmamalı.
Asgari ücret, her kesimi bir şekilde ikna etmeli. Biraz daha sabır bakalım.
Hayırlısı ile.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.