Konya
°C
Yeni Meram

Aday Adayı, Aday, Seçim, Başkan, hizmet....

Aday Adayı, Aday, Seçim, Başkan, hizmet....- Mehmet HANÇERLİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
07.12.2023 00:23
06.12.2023 13:54
0
3158
ABONE OL

Yerel seçimin havası daha bir yoğunlaştı. Partiler bir bir adaylarını açıklıyorlar daha da açıklayacaklar. Süreç, seyrinde devam ediyor. İstikamet 31 Mart 2024. bütün siyasi partiler, yoğun bir çalışma içerisinde, ipi en önde göğüslemenin derdinde.
Seçimleri direkt olarak etkileyecek şu ittifak ya da ittifaklar meselesine gelelim. Dağılan altılı masadan sonra yeni arayışlar içine giren CHP'de ittifak arayışları neredeyse başladığı gibi bitti. CHP'den İYİ Parti'ye randevu talebi gerçekleşti ve iki lider nihayet buluştu. Toplantı sonrasında Sayın Akşener konuyu GİK'e götüreceğini iletti. İYİ Parti tabanı ve üst yönetimin tavrı zaten kendi logo ve adayları ile seçime girmekti. Ancak Sayın Akşener, yine de nezaketen konuyu GİK'e götürme yolunu seçti. Yapılan gizli oylamada 14 kabul, 35 ret oyu ile CHP'yle ittifaka sıcak bakılmadı.
Burada belki de en enteresan olan, 14'e karşı 35 oy oranı. Açıklanması bir garip, böyle bir muhalefet bir garip. Demek ki İYİ Parti'de farklı eğilimler var. Bir grup CHP ile ittifak isterken bir grup zinhar yapmayalım, bir başka grup da AK Parti ile ittifaka girelim, diyor.
Dahası, bir üst düzey yönetici Sayın Ümit Dikbayır, 132 milyonun hesabını sorayım derken partiden ihraç ediliyor. Halbuki Sayın Dikbayır, TV ekranlarında çarşı pazarın nabzını en iyi tutan adamdı, emeği vardı, yazık oldu.
Ret kararını Sayın Genel Başkan Meral Akşener açıkladı. Bu karara ilk yorumu CHP Genel Başkanı Sayın Özgür Özel yaptı ve “Eski dosttan düşman olmaz.” beyanında bulundu. Eski dostluklardan kalma bu beklenti sonrasında, Sayın Akşener noktayı koydu: “Yeni teklif yapsalar da son kararım.” Bu beyan üzerine anlaşılıyor ki, ufukta bir CHP- İYİ Parti ittifakı gözükmüyor. Altılı masanın diğer ortaklarından DEVA, GP, SP ve DP ile ilgili bir söylem, randevu talebi de yok zaten. Onlar şu andaki hallerinden memnun.
Genel seçim havasında bir yerel seçim yaşayacağız anlaşılan. O da ne demek? Tüm siyasi partilerin ufuktaki hedefleri 2028 genel seçimleri. Onun zemini de yerel seçimlerdeki başarıdan geçiyor. Onun için tüm siyasi partiler aday belirlemede daha dikkatli davranıyorlar, daha bir kılı kırk yarıyorlar. Halkta karşılığı olan, birikimli adayları bulmak adına uğraş veriyorlar. Şu ara anket firmaları 7/24 çalışıyor muhtemelen.
Bir taraftan da adaylar belli olmaya başlıyor. Millet İttifakı diyemiyoruz artık. CHP'de Ankara ve İstanbul adayı belli. Mevcut başkanlarla devam edilecek. Şovmen İzmir başkanını değiştirme yönünde aday belirleme çalışmaları devam ediyor.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı'na, “AK Parti'nin İstanbul adayı kim olabilir?” diye soruyorlar. Başkan da, “Bir Ekrem İmamoğlu arıyorlar ancak benden bir tane var. Başka yok.” diyor. İYİ Parti'nin ittifaktan çıkması ve HEDEP'in kendi adayını İstanbul'da çıkarması Sayın İmamoğlu'nun başkanlığını ve seçimi oldukça zora sokar.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mansur Yavaş'a İYİ Parti'nin ittifaka girmeme kararı soruluyor. “Başkan olarak partilerin aldığı kararlara karışmıyoruz, işimizi yapıyoruz.” beyanında bulunuyor. Eskinin tabiri ile, kafa sapmaya değmiş! 14-28 Mayıs'ta İmamoğlu ile beraber yaptığı “fahri parti sözcülüğü ”nü bırakmış, asıl işine dönmüş görünüyor.
AK Parti'de Ankara Büyükşehir adayını belirleme çalışmaları devam ediyor .İstanbul'da da hakeza öyle. Hummalı bir çalışma. Büyükler en doğru kararı verir, en iyi adayı tespit eder. Bizimki, sadece bir tahmindir. Ama AK Parti'de eski Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı, hemşehrimiz Murat Kurum, yine eski Ulaştırma Bakanımız Adil Karaismailoğlu ve İstanbul İl Başkanı Sayın Osman Nuri Kabaktepe arasında bir yarışın olacağı görüşündeyiz. Gönlümüz hemşehrimizden yana ancak belli mi olur, Sayın Kabaktepe'nin de şansı büyük olabilir.
Konya ile ilgili bir şey söylemek bize düşmez. Sayın Hasan Angı, farklı zamanlarda “Büyükşehir ve merkez ilçelerde aynı adaylarla devam edileceği gözüküyor.” dedi. Tabii ki genel merkezin yetkilisini de her zaman vurguladı. Bir kez daha vurgulayalım. Partilerin aday listelerini vermek için 20 Şubat'a kadar süreleri var. Her an her şey değişebilir.
Süreç devam ediyor. Aday adayından adaya, oradan da başkana gidecek bir süreci birlikte yaşayacağız.
Az kaldı. Sayılı gün çabuk geçer.
Saygılarımızla.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.