Konya
°C
Yeni Meram

‘ASGARİ’DE SON DURUM

‘ASGARİ’DE SON DURUM- Mehmet HANÇERLİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
01.01.2024 00:05
31.12.2023 12:37
0
2124
ABONE OL

Milyonların beklediği asgari ücret nihayet açıklandı. Bir çoğumuzun tahminleri de tuttu. Başta Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Sayın Mustafa Destici’nin “16-17 bin aralığında olur.” tahmininin yanı sıra bakanlıkla daha çok teşriki mesaide bulunan bazı gazeteciler, noktasal tutturdu. 17 bin 2 TL. İnsanlar 17 bin lirayı bir kenara bırakıp bu 2 liranın nereden geldiğinin peşine düştüler. Halbuki tamamıyla bir teknik hesaplama gerekliliği. Asgari ücret günlük hesaplanıp 30 günle çarpılıyor. Bütün asgari ücrete tabi hesaplamalar da günlük asgari ücretten üretiliyor.
Yani asgari ücret 17 bin TL olduğunda yevmiye 666,666 TL oluyor. Küsuratı kaldırmak için 17 bin 2 TL olunca da 666,75 TL oluyor. Hepsi bu. İnsanımızın şunu düşünme problemi yok. 17 bin TL’yi veren 17 bin 100 ya da 17 bin 300’ü de pekala verir. Tamamıyla bir işlem rakamı.
Uygulanacak olan asgari ücret rakamı genel itibariyle çalışanları memnun etmişe benziyor. Kamuoyunun yakinen takip ettiğine göre yaklaşık yüzde 50’lik bir net artış söz konusu. Burada işçi kardeşlerimizi temsilen müzakerelerde bulunan TÜRK-İŞ’in muhalefet şerhi koymasının bazı sebepleri var. Birincisi işverenin bütün önerilerine bakmadan sendikacılığın olmazsa olmazını oynamak. İkincisi de mevcut enflasyon seyrine göre asgari ücretin yılda bir kere değil, iki kez belirlenmesi lazım, diyor.
Aslında 17 bin TL’lik hükümet önerisinin sadece bin TL fazlasının istenmesi de insanın aklına “Sarı Sendika” mefhumunu getirmiyor değil. Temsil ettiği kesimin haklarının korunması için uğraş vermek . Daha önce de farklı zamanlarda zikrettik. Fiyatlar da ücretler de yerinde saysın. Yılbaşından itibaren belli resim, harç ve vergi oranlarının yüzde 56 oranında artacak olması bakalım raf fiyatlarına ne şekilde yansıyacak? Hakkını vermek lazım, Kabine doğal gaz, elektrik ve diğer girdilerde yapılabildiği ölçüde zam yapmamak eğiliminde. Özellikle de asgari ücretteki yüzde 50 artış, bunu yanında memur ve emekli aylıklarında yapılabilecek yüzde 50’lik bir artış, girdi fiyatlarına nasıl yansıyacak?
Zira işveren kesimine bir asgari ücretli işçinin maliyeti 23 bin TL civarına çıkıyor. Dövizdeki ve altındaki tırmanış da enerji maliyetlerini tetikleyecek. Belki 1, 2 ya da 3 aylık asgari ücretle çalışan kardeşlerimizin rahatlaması bakalım ne kadar sürecek? Daha şimdiden sosyal medyadaki raf ve etiket fiyatları tiye alınmaya başlandı bile.
Asgari ücret ile ilgili farklı kesimlerden farklı açıklamalar geliyor ve devam da edeceğe de beziyor. Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Sayın Fatih Erbakan açlık sınırının 15 bin, yoksulluk sınırının 16 bin TL’ye dayandığı ülkede asgari ücretin 23 bin TL olması gerektiğini savundu. Bir taraftan da memleket insanlarını da gözden geçirmek gerekiyor. Zaten en yetkililerimiz de verilen rakamın yeterli olmadığını zikrediyor.
Hulasa, TÜRK- İŞ sendikamızın muhalefet şerhi koyduğu ancak genel itibariyle bir memnuniyetin yaşandığı asgari ücret açıklanmış oldu. Burada devletin elindeki tüm imkanları kullanarak asgari ücretlinin, sabit gelirlinin, esnafın, memurun, emeklinin alım gücünü aşağı çeken uygulamalara meydan verilmemesi gerekiyor. Eğer sıkı durulmaz ve takip yapılmaz ise özellikle temel gıda maddeleri ekmek, su, şeker, ulaşım ve aklınıza gelen her konuda “1 Nisan şakası demiyoruz” acı reçetesi ile karşı karşıya kalabiliriz.
Önümüzde zorlu sınavlar var. Bir yerel seçim onun öncesinde de bir mübarek Ramazan ayı var. İnsanımızın oruç ibadetini stressiz bir ortamda ve rahat geçirmesini sağlamakla mükellefiz.
Büyüklerimiz daha iyi bilirler ama genel seçimle yerel seçimi karıştırmamak lazım. Birincisinde olay adayda bitiyordu. Yerel seçimde ise seçim adaylarda bitiyor. Seçmenin kafası da bir hayli karışık. Karşısında da düşük profilli bir aday yerine toplumda itibar görmüş, farklı partilerden yüzlerce aday var.
Bütün siyasi partilerin halka kendilerini ve adaylarını anlatmak için koskoca bir 3 ayları var. Bu seçimin en çok çalışanları da kesinlikle ve kesinlikle mahalle muhtar adayları olacak. Her mahallede onlarca muhtarımız ipi göğüslemek için ter dökecek.
Hayırlısını istiyoruz inşallah.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.