Kaybolan Değerlerimiz
Admin
İstanbul’un Sarıyer ilçesinde bir ilk öğretim okulu.
Adı ‘Anafartalar’
Okulun girişindeki görkemli ATATÜRK ANITINA henüz dokunmamışlar!
Okulun hazırladığı ve ‘KAYBOLAN DEĞERLERİMİZ’ adını koyduğu gösteriyi Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün görmesini isterdim.
Yaşları 4-6 arasındaki anasınıfı öğrencileri harikalar yarattı.
Çocuklarımıza yörelerimizin halk oyunlarını unutturmaya çalışanlar ve illerde o koltuklarda oturanlar bu miniklerin oynadıkları;
Adıyaman
Karadeniz
Ankara
Efe
Hamçökelek ve Damat Halayı oyunları karşısında ezilirlerdi.
Çocuklarını bale, piyano, gitar, bateri kurslarına gönderenlerin okullara baskı yaparak mutlaka ‘HALK OYUNLARI’ kursları açtırmaları gerekir.
Minicik elleriyle, ufacık ayakları ile bu oyunlara kattıkları ruhu, memleket kokusunu ancak vatanseverler duyabilirler.
Araplaşanlar, Arap emperyalizmine ve batı emperyalizmine tutsak olanlar, Türkçe konuşmayı, dil hazinesini geliştirememiş Türk çocuklarına kavratmadan, 4 yaşında; sömürge gibi ‘İngilizceyi’ dayatan zihniyet elbette ki ‘Anadolu halk oyunlarını’ öğretecek değil!
Velilerin ve okul idaresinin, öğretmenlerin özverisinin neleri başarabileceğini gösteren bu güzel çalışma dilerim kendini ulusal duygulardan soyutlamış milli öğretim görevlilerine de biraz olsun örnek olur.
Öğretmenlerinin hazırladığı ve o minicik yüreklerin seslendirdiği türkülerimiz ise bir başka güzeldi.
Kızılcıklar,
Lorke,
Çayeli.
Gölge edenler olmadığı zaman değerli öğretmenlerimizin ve bilinçli velilerimizin öğrencilere neler yaptırdıklarının ve neleri başarı ile sürdürdüklerinin güzel bir örneği sergilendi.
Her millet kendi neslini sürdürecek çocuklarını; Ulusal marşlarını, türkülerini, şarkılarını, öykülerini, masallarını, ata sözlerini, deyimlerini, dualarını, beddualarını, tekerlemelerini, şiirlerini, fıkralarını, özdeyişlerini, folklorunu, ressamlarını, şairlerini, yazar, çizer, heykeltıraş, ressam, tüm sanatçılarını tanıtarak ve onların eserlerini dinleyerek, izleyerek, görerek yetiştirmek zorundadır.
Sadece kendi siyasi düşüncesine uyan iki şair, iki ilahi, naat, kaside, kendini Arap ve Batı emperyalizmine tutsak kültürlerle avutanlar, millet olma kavramının kaybolması ve yok olması için uğraşanlar, bu ülkede ihanetin bir başkasını yapmış oluyorlar, bunun da henüz farkında değiller.
Okullarımızda her yıl yapılan halk oyunları gösterileri ve il çapındaki okullar arası yarışmalar bir anda kesildi ve yok oldu. Dilerim siyasi iradenin etkisinde kendini kaybetmiş İl Milli Eğitim görevlileri kendilerine gelirler ve bu durumdan kendilerini kurtarırlar.
Dilerim anne ve banalar okul müdürlerine baskı yaparak Milli Öğretim müdürlüklerine dönüştürülen kurumların yeniden Milli Eğitim Müdürlüğü olmalarını sağlayarak ulusal bayramlarda Türk çocuğu olma gururunu taşımak için resim, şiir, kompozisyon ve halk oyunları yarışmaları düzenleyerek yeni nesillerin kimlik bunalımına düşmelerini önlerler.
Tüm yüreğimle Anafartalar İlk Öğretim Okulunun; müdür, müdür yardımcıları, velileri, çalışkan eğitim kadrosunu ve onların ellerinde çağdaş Türkiye’yi medeniyet ufkuna taşıyacak öğrencilerini kutluyorum.