Konya
°C
Yeni Meram

İSLAM DÜNYASININ GAZZE İMTİHANI

İSLAM DÜNYASININ GAZZE İMTİHANI

A+
A-
24.05.2024 00:20
24.05.2024 13:23
0
1593
ABONE OL

Hemen baştan söyleyelim islam dünyası Gazze imtihanında başarılı olamadı. Bütün dünyanın gözü önünde  Gazze’de  çocuk,kadın,yaşlı demeden aylardır devam eden katliamlar, elektrikleri suları kesilmiş evlerde ölüm korkusu içinde yaşamaya çalışan insanlar, hayati ihtiyaçların karşılanmasına bile izin verilmeyen, savaştan da öte bir insanlık ayıbının sergilendiği bir ortam.

Ve Arap dünyası tarafından sahiplenilmeyen,  İsrail’in insafına bırakılmış  bir Filistin ve Gazze.  Bu insanlık dışı drama  islam dünyasından etkili bir tavır gelmedi maalesef.  İnsanlık  adına beklenen o tavır  Hristiyan dünyadan geldi.

 ABD’de üniversite öğrencileri kampüslerinde, halk caddelerde her türlü engellemelere rağmen Gazze’lilerin yanında olduklarını ifade ediyorlar, İsrail’i lanetliyorlar. Bu tavır dalga dalga Amerika’nın birçok bölgesine yayılmaya devam ediyor. Şimdi o dalgalar Avrupa ülkelerine  de yayılıyor.

Hristiyan ülkelerin şehirlerinde, üniversitelerinde bunlar olurken, müslüman ülkelerden Türkiye haricinde hiçbir ülkede bir kıpırdanma olmaması düşündürücüdür. Hem de çok. İslam dünyası bu yönden kendini ciddi şekilde sorgulamalıdır.

Gazze meselesinde Arap Birliği Teşkilatı’nın ortak bir karar alıp, İsrail’in insanlığa yakışmayan vahşetini dünyaya haykıramaması  çok ilginçtir. Aynı Arap Birliği Teşkilatı Mahmut Abbas’ın da katıldığı toplantıda “ Türk askeri Suriye topraklarından çıksın “ kararını oybirliği ile almışlardı. Halbuki  onları çıkmasını istediği Türk askeri, bölünmüş Suriye topraklarında, boşluktan yararlanıp o topraklara yerleşen PKK/PYD terör örgütlerine karşı güvenlik amaçlı konuşlandırılmış bir birlikten ibaretti.

Rivayetlerde sayıları 30-40 civarında olduğu belirtilen muhacirlerle başlayan ensar-muhacir  kavramının başladığı topraklarda/coğrafyada, bugün zenginlik içinde yüzen arap ülkelerinin;  evlerini, yurtlarını terkeden, büyük sıkıntılar içinde bulunan soydaşlarını ülkelerine almak şöyle dursun, dönüp bakmamaları, hiç yardım eli uzatmamaları nasıl izah edilebilir?

Darda olana yardım konusunda  kimsenin,yerli, yabancı hiçbir teşkilatın Türkiye’ye, Türk Milletine olumsuz söyleyeceği bir sözü olamaz, Türk insanının merhametini sorgulayamaz.  Türkiye bugün dünyada en fazla sığınmacı/göçmen barındıran ülke konumundadır. Bunların hepsi de Suriye başta olmak üzere çeşitli müslüman ülkelerden gelmiştir. Buralarda yapılan politika hatalarının İdareciler de, halk da farkındadır.

Birbuçuk milyarı geçen nüfusu ve birçok devleti ile  İslam dünyasının bugün, İsrail ve onu destekleyen devletlere karşı etkili olmamasının en büyük sebebi bilim ve teknolojdeki geriliği ile beraber,  İsrail’i destekleyen Batı ülkelerine bağımlılığıdır.  Bu da şüphesiz islam dünyasının  yüzyıllar öncesinden bilime sırtını dönmüş olması  ile ilgilidir.

Gazze’nin bugün yaşadığı  katliamlardan ve sıkıntılardan kurtarılması, İslam dünyasından ziyade, Hristiyan dünya  gençliğinin ve halklarının  israil ve emperyal güçler üzerine yapacakları baskılar ile  olacak gibi görünüyor. Umarız o baskılarda çok geç kalınmaz.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.