Konya
°C
Yeni Meram

BİR SOSYAL SORUMLULUK PROJEMİZ

BİR SOSYAL SORUMLULUK PROJEMİZ- Abdurrahman KUTLU- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
22.03.2024 00:01
21.03.2024 13:21
0
3081
ABONE OL

Konya’da 1980’li ve 90’lı yılların ilk yarısında bazı hizmetler yeterince alınamıyordu. Ağır hastaların, ambulans hizmetlerinin olmamaması sebebiyle, hastanemize özel araçların arka koltuklarında getirildiğini görüyorduk. Trafik kazası geçirenler bile, hasta için sakıncalı pozisyonlarda, yaralı vaziyette arka koltuklarda battaniyeler içinde getirildiği oluyordu.
Kanser gibi sebeplerle bacağı çeşitli seviyelerden kesilmek mecburiyetinde kalınan hastalar, protez yaptırmak için Ankara’ya 5-6 defa gitmek mecburiyetinde kalıyorlardı. Hepsinin özel aracı olmayan böyle hastaların gidiş-gelişlerde çok sıkıntı çektiklerini tahmin etmek güç değil. Trafik kazası veya yüksekten düşme gibi sebeplerle ortaya çıkan omurga kırıkları başta olmak üzere, çeşitli kırıklara maruz kalan ve cerrahi olarak tedavi edilen bazı hastalamızın erken dönemde rehabilitasyona ihtiyaçları vardı. Bunun sağlanması halinde hasta için tedavi sonuçları çok iyi olacaktı. Ancak o dönemde Konya’da bu hizmet yeterince verilemiyordu. Ankara’da olanlar da uzun süreye randevu veriyorlardı.
Konya Ortopedi Derneği’ni kurmuş, bazı faaliyetlere başlamıştık. Hizmet alanlarını artırmak ve büyütmek amacıyla Soğutmacı- Saniyici Seyit Büyükipekçi ile beraber sağlık ve eğitim alanlarında hizmet verecek bir vakıf kurmaya karar verdik. Kurulacak bu vakıfla Konya’da alınmayan hizmetleri bir nebze de olsa, alınır hale getirme, o alanlarda öncülük yapma hedeflendi. Bazı serbest meslek sahibi, sanayici, akademisyen arkadaşları davet ederek Konya Ortopedi Vakfı’nı kurduk. Vakfın ilk işi iki ambulans alarak şehir içi ve şehirler arası hasta taşımalarına başlamak oldu. Ambulansların üzerinde “ Hasta Ambulansla Taşınır “ sloganı ve irtibat telefon numarası yazıyordu. Ambulans hizmetinin başladığını basın yoluyla duyurmak için düzenlenen programa katılan Konya Valisi rahmetli Atilla Vural Bey bize teşekkür etmiş, “geçenlerde benden ambulans yardımı isteyen bir vatandaşımıza, Sağlık Müdürlüğünün ambulanslarının arızalı olması sebebi ile yardımcı olamamıştık” demişti.
Vakfın Ambulans hizmetini başlatmasından sonra, birçok kurum bünlerine ambulans almış, ihtiyaç olan hastaları ambula taşımaya başlamışlar ve onlar da “Hasta Ambulansla Taşınır” sloganına katılmışlardı. Vakfın ambulans hizmetleri 112 Acil Yardım Hizmetleri yaygınlaşıncaya kadar devam etti. Vakıf bünyesinde bir “Ortez- Protez Merkezi “ kurduk. Ankara’dan işi bilen elemanlar getirildi. İhiyacı olan hastalar artık Ankara’ya gitmeden, ayağında her türlü potezi ve cihazı yaptırır duruma geldi. Vakfın bu hizmeti, Konya’da bu hizmetleri veren merkez sayısı artıncaya kadar devam etti. Sonra merkezde çalışan elemanlara devredildi, onlar hizmet vermeye halen devam ediyorlar.
Vakıf bünyesinde küçük çaplı bir rehabilitasyon merkezi kurduk. Ayaktan gelebilen hastalara hizmet veren bu merkez görevine, ben Selçuk Üniversitesine Rektör olup, ünivesite bünyesinde özel sektöre, yataklı, her türlü Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon hizmetleri veren modern bir merkez/hastane yaptırıncaya kadar devam etti. Vakıf aracılığı ile birçok ilköğretim okuluna “Akıllı Tahta Sistemleri”, bilgisayar destekli kütüphaneler kuruldu, bilgisayar ve kırtasiye malzemeleri yardımları yapıldı. Ekonomik yetersizlik içinde olan birçok hastanın tedavisine yardımcı olundu.
Pandemi döneminde tıbbi malzeme sıkıntısı çektiğini bildiren bir hastaneye vakıf yolu ile önemli miktarda tıbbi malzeme alımı yapıldı, ihtiyaçları olan bir solunum cihazı alındı. Kahramanmaraş merkezli depremde, depremin ilk günlerinde Afad aracılığı ile depremzedeler için önemli sayıda battaniye gönderildi. Ekonomik yönden ihtiyacı olan ailelerin, Tıp ve Diş Hekimliği Fakültelerinde okuyan çocuklarına vakfın kuruluşunda başlatılan karşılıksız burs verilmesine halen devam edilmektedir. Toplumda her alanda yapılacak daha çok iş var. Bütün mesele çevreye duyarlılık, etrafımızda olup bitenlere biraz dikkat etme, içinde yaşadığımız toplumdan haberdar olma. Az veya çok, herkesin mutlaka yapacağı bir şeyler vardır. Kendisi yapamasa bile, yapılmasına vesile olabilir. Birlikten kuvvet doğar demiş atalarımız. Sağlıkla kalın.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.