Konya
°C
Yeni Meram

AŞIKLAR BAYRAMI ve ULAŞ BABA TÜRBESİ

AŞIKLAR BAYRAMI ve ULAŞ BABA TÜRBESİ- Yaşar BARIŞIK- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
28.02.2023 01:05
27.02.2023 15:09
0
4995
ABONE OL

Değerli Yeni MERAM gazetesi okurlarım; 6 Şubat 2023 günü yaşadığımız bu çok büyük deprem ve afet nedeni ile görevim gereği yoğunluktan 2 hafta yazıma ara vermiştim. Tüm ülkemize deprem bölgesindeki vatandaşlara geçmiş olsun der, vefat eden kardeşlerimize de Allah’tan rahmet dilerim. Tüm ülkemizi cihan-ı İslam âlemini ve tüm insanlığı Allah böyle afetlerden korusun.


Size şimdi 2000 yılında Konya’da yapılan AŞIKLAR BAYRAMI (Gez Dünyayı, Gör Konya’yı) konulu atışma örnekleri ile yazıma başlıyorum.. Devamında Konya’mızın manevi kişilerinden olan ULAŞ BABA hakkında bilgi vermeye çalışacağım.


KUL MUSTAFA: Ta ezelden beri böyle, Gez Dünyayı Gör Konya’yı, Gönül çoşsun aşık şöyle, Gez Dünyayı Gör Konya’yı
ŞEREF TAŞLIOVA; Dilden dile değişmeyen, Gez Dünyayı Gör Konya’yı, Her tarafta aynı söz var, Gez Dünyayı Gör Konya’yı
KUL MUSTAFA; Gönül çayı güldür güldür, Boş ise destini doldur, Selçukludan ilmihaldir, Gez Dünyayı Gör Konya’yı.
ŞEREF TAŞLIOVA; Nasıl edeyim ifade, Hiç eşi yoktur dünyada, Mevlana yatar burada, Gez Dünyayı Gör Konya’yı.
KUL MUSTAFA; Mevlana ses vermiş Ney’e, İmkân tanınmış her şeye, Şemseddin en büyük ziya, Gez Dünyayı Gör Konya’yı.
KUL MUSTAFA; Burada çöz her sırları, Gez türbeyi, gör pirleri, Burada Horasan erleri, Gez Dünyayı Gör Konya’yı.
ŞEREF TAŞLIOVA; Haydi Derviş denesini, Erenlerin sinisini, Selçuklunun çinisini, Gez Dünyayı Gör Konya’yı..
KUL MUSTAFA; Kul Mustafa ilmi oba, Yunus’ta Tabtuk’ta çaba, Oğlu gelmiş kalkmış baba, Gez Dünyayı Gör Konya’yı.
ŞEREF TAŞLIOVA; Şeref derki yaradan yar, Gönül hak ilmini duyar, Karamanlı Mehmet bey var, Gez Dünyayı Gör Konya’yı…
ULAŞ BABA; Ulaş Baba ya da Ulaş Dede olarak ün yapan bu zatın da doğum ve ölüm tarihleri belli değildir. Türbesi şu an Ferhuniye Mahallesi Parsana Caddesi Yeni Numune hastanesi Acil girişi yanındadır. Meram’da bir zaviye ve kalenderhânesi ile adını taşıyan bir değirmeni vardı. Gordelevski “Ulaş Babadan geçen su, Yaka’da veya Hocacihan’da iki kola ayrılır. Ulaş bir zenginin bir dervişin adı olmalıdır düşüncesi olsa da bu kişi bir Allah dostudur. Adı veliler listesinde geçen Selçuklu dönemi büyüklerindendir. Şimdi bu zaviye ve kalenderhaneden bir eser kalmamıştır. Maalesef yıkılan vakıflar arasındadır. Osmanlının son zamanlarına kadar hüccetlerde adı geçen kalender hane, zaviye ve üç çark üzere devreden değirmenin şimdi yeri bile malum değildir. Mehmet Ali Uz hocamızın yaptığı bir araştırmada yaşı ilerlemiş Dereliler Ulaş değirmeninin Dere’de elektrik santralinin batısında boğaz içinde olduğunu ifade ederler. Değerli araştırmacı İbrahim Hakkı Konyalı Ulaş Baba bir ilim veya din adamımıdır, yoksa bir devlet kumandanı veya emir midir demiş. Ancak bu kişinin bir Selçuklu komutanı büyük bir veli olduğu belirtilmektedir. Bu zatın halk arasında anılan unvanından ve türbenin bulunduğu bölge ve Meram’daki kalender hanesinden onun Kalenderî tarikatına mensup bir zat olduğunu tahmin ediyoruz.


Ulaş Baba türbesinin içi ve çevresi Selçuklu Belediyesi tarafından ilk etapta düzenlenip temiz hale getirilmiştir. Şu an da ben ve bir değerli arkadaşımız tarafından bu türbemiz Cuma günleri gelen ziyaretçilerine açmaktayız ve genel temizliği ve bakımı yapılmaktadır. Sosyal medya aracılığının bir iyiliği olarak bu türbemizi Konya’mıza ve ülkemize tanıtım yapınca ziyaretçiler tarafından Cuma günleri dolup taşmaktadır. Bir gün sizin de Cuma günü bu civara yolunuz düşerse ziyaret edebilirsiniz. Türbe klasik Selçuklu mimarisinde yapılmış olup, maalesef son yıllarda zeminin nem alması nedeni ile Sille taşlarının pul pul döküldüğü görülmüş, ilgili makamlara buranın genel bir bakım onarımının yapılmasında fayda olur düşüncesi ile de bilgi verilmiştir. SAYGILARIMLA...

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.