Konya
°C
Yeni Meram

‘UNUTULMAYACAK’ BİR SEÇİM!

‘UNUTULMAYACAK’ BİR SEÇİM!- Muhammet GÜMÜŞ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
13.03.2023 01:06
12.03.2023 15:26
0
1604
ABONE OL

Yaraların sarıldığı ve şehirlerin tekrar ayağa kaldırılma çalışmalarının yapıldığı bir gündemde seçim konusu da yerini aldı.
Aslında uzun süredir gündemde olan ancak yaşadığımız deprem felaketi ile geri plana düşen cumhurbaşkanlığı ve 28. dönem milletvekili seçimi, Cumhurbaşkanı'nın imzası sonrası YSK’nın açıklaması ile gündemdeki yerini aldı.
Daha doğrusu 14 Mayıs seçimlerine sayılı günler kalırken Ankara'da hareketli günlerde yaşanmaya başlandı.
İttifaklar oluşumlarına hız kazandırırken adayların açıklanması sonrası yaşanan ayrılıklar ve ittifak içinde ittifak gelişmeleri seçime kadar çok farklı fotoğrafları ortaya çıkartacak gibi görünüyor.
Bazı ittifaklar şimdiden saha çalışmasına başlarken Cumhur İttifakı'nın asıl konusu seçim değil, yaşadığımız yüzyılın felaketinin yaralarını sarmak olarak belirlendi. Seçim çalışması boyunca seçim müziklerinin yasaklandığı Cumhur İttifakı'nda adaylık başvurusu yapacakların AFAD'a bağış kuralı da söylemin icraatı olarak kendisini gösteriyor.
Deprem bölgelerinde ayağa kaldırma çalışmaları son hızıyla devam ediyor. Yapılanları her ne kadar ekranlardan izliyor olsanız da irtibat halinde olduğum bölgeden gelen haberler içimize su serpiyor. Gerek geçici yerleşim alanlarının kurulup hayata geçirilmesi, gerek deprem sonrası geride kalan vatandaşlarımızın sosyal hayata tekrar entegre olması için yapılanlar ülke olarak çok çok önemli mesafeler aldığımızı gösteriyor. Geçici barınma alanlarının yanı sıra en önemlisi kalıcı barınma alanları ile ilgi olarak da çok önemli çalışmalar yapılıyor.
Vatandaşların kalıcı konutlarının inşası bölgesel değerlendirmeler sonrası oluşturulurken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bilgilendirmeleri olağanüstü bir çalışmanın yapıldığının işareti oluyor. Bunlar gerçekten ülke vatandaşı olarak hepimizin birer gurur abidesi. Hani söyleniyordu ya böylesi büyük bir felaket sonrası ayağa kalkmak kolay değil diye, ancak devletimiz milletimizle ele ele vererek bu zorluğun üstesinden geliyor çok şükür.
Evet yaşanan bu büyük felaketin ilk günlerindeki birlik beraberlik ve yardımlaşma duygusu zamanla unutulmaya yüz tutmasın. Bu duygumuzu her daim diri tutalım. Çünkü millet olarak bizi biz yapan ön yegane duygumuz bu değil mi zaten?
Bu anlamda geçtiğimiz günlerde bölgedeki birkaç iş insanı ile yaptığım görüşmede işletmelerinin tekrar hayata geçirilmesi için desteklerin olması gerektiğini belirtmişlerdi. Bu gerek maddi olarak gerekse de var olan ödemelerinin ötelenmesi veya uygun olan şekli ne ise öyle olması yönündeydi. Bu konu daha dilden dile dolaşırken Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın, yıkımın olduğu kentlerde üretimin yeniden ayağa kaldırılması için çalışmaların devam ettiği açıklaması geldi. Açıklamanın detayında ise deprem bölgesindeki işletmelere 1 milyon liraya kadar faizsiz acil destek kredisi verileceği ifade edildi. Bunun detayları elbette ileriki günde daha da netleşecek ancak önemli olan bölgedeki iş hayatının tekrar aktif hale gelebilmesi için önemli adımlar atılıyor.
Düşünün 1999 depreminde deprem yardımlarıyla memur maaşını ödeyen bir Türkiye’den 2023 depreminde memurların maaşını haftalar öncesi ödeyen, tüm depremzedelere maddi yardımda bulunan ve bulunmaya devam eden bir Türkiye’ye. Bunun idrak ve değerlendirmesini sizlere bırakıyorum.
Evet 14 Mayıs 2023 tarihinde çok önemli bir seçim yaşayacağız. Gerek bugünümüz gerekse de yarınlarımız için atılacak oylar unutulmayacak bir seçim olarak tarihe geçecek. İttifaklar da dahil 36 siyasi partinin katılmaya hak kazandığı seçimde şu günlerde yaşanan gelişmeler ferasetle değerlendirildiğinde neyin ne olduğunu da az çok gösteriyor aslında. Ya yükseliş ya alçalma, benim seçim yorumum budur. Yükselişe devam mı diyeceğiz yoksa alçalıp ilerleyiş hesapları mı yapacağız?
İşte bu iklimdeki seçim gerek tarihe gerekse de hafızaya ‘unutulmayacak’ seçim olarak kazınacak…
Kalın sağlıcakla.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.