Konya
°C
Yeni Meram

MUHASEBECİLER ÇÖZÜM BEKLİYOR

MUHASEBECİLER ÇÖZÜM BEKLİYOR- Muhammet GÜMÜŞ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
29.04.2024 00:03
28.04.2024 13:11
0
1774
ABONE OL

Her mesleğin kendince zorlukları, stresleri ve sorumlulukları var.
Kimisi fiziksel kimisi psikolojik olarak çeşitli kategorilere ayrılabiliyor. Herkes kendi yaptığı işin zorluğunu, kolaylığını yaşıyor dolayısıyla da kendince değerlendirme yapabiliyor. Bu anlamda tüm meslek gruplarına saygıyla bakmak ve öyle de değerlendirmek gerekiyor.
Ancak kimi meslekler var ki sizin yaptığınız işlevin zorluk ve kolaylık derecesi vatandaşların yanı sıra farklı kurumlara bağlı olabiliyor.
Yani yapacağınız iş kurumların kararları ile eşdeğer yürüyor. Bu meslek gruplarından biri olan serbest muhasebeci mali müşavirler de bu günlerde hiç olmadıkları kadar stresli ve zor durumdalar. Bunu sizlerde muhasebecinizin son dönemdeki serzeniş ve streslerinden anlıyor olabilirsiniz.
Mükellef olarak adlandırılan bizler, bu sıkıntıları anlıyor olsak da çözümü konusunda elimizden bir şeyin gelmediği aşikâr.
İşte bu nedenle de geçen hafta Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Abdil Erdal, sektörün sorunlarını dile getirmek amacıyla basın toplantısı düzenledi. Odanın hizmet binası önünde meslektaşlarının katılımı ile yapılan toplantıda mesleğin son dönemlerde yaşadığı ciddi sorunları dile getirilerek bu konunun çözüme kavuşturulması istendi.
Başkan Erdal’ın dile getirdiği sorunların bazıları gerçekten altı çizilmesi gereken sorunlar olarak görülüyor. Bunlardan biri çalışma günlerinin dört güne indirilmesi konusunun gündemde olduğu bugünlerde mali müşavirlerin neredeyse 7/24 ofislerinde sisteme iş yetiştirme telaşının hapis hayatına dönüşmesi diyebilirim. Bunun yanında saat ve dakikalarla yarışan muhasebecilerin beyan ve bildirimleri almak için kullanılan sistemlerin sağlıklı çalışmaması ve yoğunluk dönemlerinde tıkanması gibi sorunların da çabasını ifade edebilirim. Özetle işleri mükelleflerin hesap ve kitabını vergi olarak devlete kazandırmak olarak ifade edeceğim muhasebecilerin, artan iş yükünün yanında tıkanan sistemin oluşturduğu gerginlik ve stres ne kadar doğru hesap yapabildikleri sorusunu sordurabiliyor.
Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Abdil Erdal’ın toplantısındaki sorunların detaylarını haberlerimizde okumuşsunuzdur ancak bunun muhatabı olan Hazine ve Maliye Bakanlığının bu çağrıya kulak vermesi ve mantıklı çözüm öneri ve uygulamaları ile sorunu sağlıklı bir yapıya oturtması gerekiyor. Sorunlarıyla alakalı Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığına yaptıkları müracaatın hayata geçirilmesini talep eden muhasebecilerin bu talepleri işin uygulayıcısı olan muhasebecilerden daha iyi dinlemesi çözümü konusunda zaman kazandıracaktır diye düşünüyorum.
Çünkü muhasebeciler çok şey beklemiyor, bunu kendi söylemleri ile: ”Yerelde kamu kurum ve kuruluşlarının mesleğimize ve meslektaşımıza gösterdiği saygı ve kolaylığı Maliye Bakanlığımızdan da bekliyor, yaptığımız çağrılara kulak vererek meslektaşlarımızın iş yükünü hafifletecek adımların bir an önce atılmasını istiyoruz” şeklinde görebiliyoruz. İnşallah bir an önce bu sorunlar çözüme kavuşur ve herkes işini mutluluk ve memnuniyetle yapmaya devam eder…
Yazının konusu her ne kadar muhasebeciler olsa da bu ve buna benzer sorunları genelde de görmek mümkün. Yani yapılan sistemsel düzenlemelerde ortaya çıkan eksikliklerde olay sadece yerel paydaşlara yıkılmayıp bu sorunu el birliği ile çözmek vatanımıza devletimize ve milletimize kazandıracağını unutmamak gerekiyor. Yani en alttan en üste kadar tüm kurumlar bu bilinçle hareket ederek birbirine yardımcı olmak zorundadır. Bu zorunluluk vatan millet devlet adına olan bir görevdir.
Kalın sağlıcakla…

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.