Ulusoy'dan sulama yatırımları ile ilgili açıklama
İYİ Parti Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcı Kadir Ulusoy, Tarımsal sulama yatırımlarıyla ilgili açıklamada bulundu.
Haberin Özeti
- • İYİ Parti'den Kadir Ulusoy, çiftçilerin tarımsal sulama amacıyla kurduğu Güneş Enerjisi Sistemleri'ne elektrik dağıtım şirketlerince ağır cezalar kesilmesini kınadı.
- • Antalya, Konya gibi birçok ilde 80 bin ila 320 bin TL arası cezalarla karşılaşan çiftçiler, teknik ve bürokratik eksiklikler nedeniyle "kaçak" muamelesi görüyor.
- • Ulusoy, çiftçilerin cezalandırılması yerine, GES yatırımlarının mevzuata uyumu için adil bir geçiş süreci ve basitleştirilmiş ruhsatlandırma çağrısında bulundu.
İYİ Parti Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcı Kadir Ulusoy, Tarımsal sulama amaçlı yapılan yatırımlardan dolayı çiftçilerin cezalandırılmaması gerektiğini belirtti. Ulusoy, tarımsal sulamada çiftçilerin yaşadıklarını sorunlarla ilgili şu açıklamada bulundu; “Artan enerji, mazot ve gübre maliyetleriyle başa çıkmaya çalışan çiftçilerimiz, tarımsal üretimde sürdürülebilirliği sağlayabilmek ve sulama giderlerini düşürebilmek amacıyla uzun süredir kendi öz imkânlarıyla yenilenebilir enerji yatırımlarına yönelmektedir.
Bu kapsamda özellikle son yıllarda tarım arazilerinde ve sulama kuyularının bulunduğu bölgelerde Güneş Enerjisi Sistemleri (GES) yaygınlaşmıştır. Ancak son dönemde; başta Antalya, Burdur, Aksaray, Konya, Karaman, Yozgat gibi tarım potansiyeli yüksek birçok ilimizde, elektrik dağıtım şirketleri tarafından tarımsal sulama amaçlı kurulan GES tesislerine yönelik denetimlerin sertleştiği; bu tesislere 80 bin TL ile 320 bin TL arasında değişen ağır idari ve cezai tahakkuklar çıkarıldığı hatta tesislerin sökülmesinin talep edildiği yönünde yoğun şikâyetler alınmaktadır. Çiftçilerimizin temel beklentisi mevzuata aykırılıkların denetlenmesine karşı çıkmak değil; yıllar önce büyük fedakârlıklar ve borçlanmalarla kurdukları bu sistemlerin bir anda kaçak-usulsüz muamelesi görmesi ve ağır cezai yaptırımlarla karşılaşıp üretimden kopması yerine, eksikliklerin giderilmesine olanak tanıyacak adil bir uyum ve geçiş sürecinin tanınması gerekmektedir. Bu yatırımlarından dolayı çiftçilerimiz cezalandırılmamalıdır. Türkiye genelinde ve özellikle Antalya, Burdur, Aksaray, Konya ve Yozgat illerinde, tarımsal sulama amaçlı GES yatırımlarına son bir yıl içerisinde dağıtım şirketleri tarafından kesilen ceza tutarı ne kadardır?
Cezai işlem uygulanan çiftçi sayısı kaçtır? Dağıtım şirketleri tarafından "kaçak/usulsüz" olarak değerlendirilen bu tesislerin önemli bir kısmımın temel gerekçesi teknik ve bürokratik onay süreçlerindeki karmaşa ve bilgilendirme eksiklikleridir. Çiftçilerin cezalandırılması yerine bu tesislerin mevzuat çerçevesine alınması için Bakanlığınızca bir düzenleme veya geçiş süreci planlanmakta mıdır? Üretim maliyetlerini düşürmek için kendi imkânlarıyla veya sübvansiyonlu kredilerle GES yatırımı yapan üreticilerin karşı karşıya kaldığı yüksek tutarlı idari para cezalarının iptal edilmesi veya yeniden yapılandırılması yönünde bir adım atılacak mıdır? Tarımsal üretimde enerji maliyetlerinin düşürülmesi hedeflenirken, çiftçinin yenilenebilir enerjiye erişimini kolaylaştıracak basitleştirilmiş bir ruhsatlandırma ve izin mekanizması kurulmasına yönelik yürütülen bir çalışma var mıdır?”
Bakmadan Geçme