Ülkede en erken patatesin yetiştirildiği ilçede ekim çalışmalarında sona yaklaşıldı. Altunhisar Ziraat Odası Başkanı Yusuf Mercan, turfanda patates deposu olarak bilinen ilçede geçen yıl 19 bin dekar alanda ekim yapıldığını, bu yıl çiftçilerin farklı ürünlere yönelmesiyle 13 bin dekar alanda üretim yapılacağını kaydetti.
‘ÇİFTÇİ BU YIL PATATES EKMEKTEN VAZGEÇTİ’
Artan girdi maliyetlerinin üreticileri zorladığını belirten Mercan, “Ayrıca geçmiş yıllarda yaşanan fiyat istikrarsızlığı ve değişkenliği de üreticiye olumsuz yansıdı. Bu nedenle birçok çiftçi, bu yıl patates ekmekten vazgeçti. Patates hem ekonomik hem de istihdam açısından önemli bir ürün. Maliyetlerin düşürülmesi ve üreticilere verilen desteklerin artırılması lazım. Özellikle genç çiftçiler üretimden uzaklaşmaya başladı. Bu gelecek yıllarda ekim alanlarının daha da azalmasına yol açabilir” dedi.
‘FİYATLARIN DAHA DA YÜKSEK OLACAĞINI BEKLİYORUZ’
Mercan, ilçede turfanda patates hasadının mayıs ayının son haftasında başlayacağını hatırlatarak, “Piyasaya erken sürülen ürünler genellikle yüksek fiyattan alıcı buluyor. Ekim alanlarının azalmasının neden olduğu ürün azlığı da buna eklenince fiyatların daha da yüksek olacağını bekliyoruz. Üreticimizin tekrar eski gücüne kavuşabilmesi için destek programlarının artırılması, girdi maliyetlerinin düşürülmesi ve pazarlama alanlarının geliştirilmesi gerekiyor” diye konuştu.
Kaynak: DHA
TİGEM 700 reforme küçükbaş hayvan satacak
1
Türkiye ile Endonezya arasında 3 anlaşma imzalandı
99851 kez okundu
2
Kozmetik sektöründe yıl sonu ihracat hedefi 1,7 milyar doları aşmak
18853 kez okundu
3
Devlet taşınmazlardan gelecek yıl 31,1 milyar lira gelir bekliyor
17433 kez okundu
4
Yumurta kabuğu deyip geçmeyin sanayide çok değerli
13995 kez okundu
5
Konya’da güncel altın fiyatları ne kadar? – 19 Nisan 2025 Konya’da altın fiyatları
12738 kez okundu
6
FAO ve Türkiye’den tarım politikalarını güçlendirecek yeni proje
12166 kez okundu