• Haberler
  • Konya
  • Selçuklu'da emlak vergisi artışı keyfi değil

Selçuklu'da emlak vergisi artışı keyfi değil

Selçuklu Belediyesi'nde emlak vergisi artışı noktasındaki dezenfermasyona Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı'dan verilerle birlikte cevap verildi.

Başkan Pekyatımacı, ‘mevzuat dışında bir durum var’ algısı oluşturulduğunu ifade ederek, “Genelgede 4 yılda 1 emlak rayiç bedelleri güncellendiği belirtiliyor. 4 yılda 1 yapıldığı için de bu fiyatlar arasında ciddi bir artış gözükebilir. ‘Rayiç değerler tespit edildikten sonra kullanılırken arsaların değeri, binalarda emlak vergisi değeri 2 kat fazlasını geçemez’ denildi. Yani en fazla 3 katına kadar artışa izin verildi; daha fazlasına izin verilmedi. Arsalardaki vergi hesaplama yönteminde belirlenen yöntem kullanıldı. Binalarda ise emlak vergisinde belirlenen yapı standartlarıyla yapının niteliği belirleniyor; sınıflandırılıyor. Aslında her yıl yaptığımız sınıf kontrollerini 2025’te de yaptık. Konutlarda sınıf değişikliği olan yerlerde 2025 yılında ödenen vergi, o binanın değeri olmadığı için düşük kalmıştı! Aslında 2025 yılındaki sınıfı bu yıl değişen binalarda vergi artışı yaşandı, bunun sebebi ise sınıfın değişmesidir. Onun haricindeki tüm yapılarda genelgede belirtildiği gibi en fazla 3 katı şeklinde olmuştur.” dedi. Emlak vergilerinin keyfi olarak artırılmadığını vurgulayan Başkan Pekyatırmacı, artışların tamamen mevzuat ve genelgeler çerçevesinde yapıldığını söyledi.

Ayrıca dört yıl önce belirlenen rayiç bedeller ile güncel piyasa değerleri arasında ciddi farklar oluştuğunu belirten Pekyatırmacı, bu farkın doğrudan yansıtılması halinde çok daha yüksek artışların ortaya çıkacağını ifade etti. Pekyatırmacı, “Eğer mevcut gerçek rayiçler birebir uygulanmış olsaydı, artışlar 10–15 katına kadar çıkacaktı. Hükümet, vatandaşların mağduriyet yaşamaması için bu artışların kademeli ve sınırlı şekilde uygulanmasına yönelik bir düzenleme getirdi” diye konuştu.

Bakmadan Geçme