Saadet Partili Demirel'den esnaf için çağrı

Saadet Partisi Konya İl Başkanı Mehmet Demirel, Ahilik Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada esnafın yaşadığı sorunlara dikkat çekti.

Haberin Özeti

  • Saadet Partisi Konya İl Başkanı Mehmet Demirel, Ahilik Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada esnafın yüksek kredi borçları ve artan işletme maliyetleriyle zor durumda olduğunu belirtti.
  • Demirel, Ahilik ruhunun esnafı zor gününde desteklemek olduğunu vurguladı; artan maliyetler ve düşen alım gücünün tüm toplumu ekonomik olarak zorladığını ifade etti.
  • Saadet Partisi, iktidara esnafın borçlarını yapılandırma, düşük maliyetli finansman ve sabit gider yükünü azaltacak kalıcı politikalar hayata geçirme çağrısında bulundu.

İşte Demirel’in açıklaması;

"Ahilik Haftası’nı kutladığımız bugünlerde, Ahilik kültürünün temelini oluşturan dürüstlük, dayanışma, helal kazanç, alın teri ve kardeşlik gibi değerleri yeniden hatırlıyoruz.

Ancak bugün esnafımızın yaşadığı tabloya baktığımızda, Ahilik ruhunun ne kadar büyük bir sınavdan geçtiğini de görüyoruz. Esnafımız zor durumda. Kredi borçları her geçen gün büyüyor. Yüksek faizler nedeniyle esnafımız borcunu kapatmak bir yana, mevcut borcunu çevirebilmek için yeniden borçlanmak zorunda kalıyor. Elektrik, doğalgaz, kira, personel ve diğer işletme giderleri sürekli artıyor. Üretimde kullanılan hammadde ve diğer girdi maliyetlerindeki yükseliş, esnafın maliyetlerini doğrudan artırıyor.
Bir tarafta artan maliyetler, diğer tarafta düşen vatandaşın alım gücü maalesef ekonomiyi  kötü etkiliyor.Esnaf “Maliyeti nasıl karşılayacağım?” diye düşünürken, vatandaş da “Bu fiyatlarla nasıl alışveriş yapacağım?” diye düşünüyor. Ortaya çıkan tablo, yalnızca esnafın değil, toplumun tamamının ekonomik olarak zorlandığını gösteriyor.

Bugün bir esnaf dükkânını açtığında sadece satış yapmayı değil; kirasını, elektrik faturasını, vergi ve primlerini, kredi taksitlerini ve tedarikçisine olan borcunu nasıl ödeyeceğini hesaplamak zorunda kalıyor. İşte tam da bu noktada Ahilik kültürünün gerçek anlamını konuşmamız gerekiyor. Ahilik, yılda bir hafta esnafı hatırlamak değildir.

Ahilik; zor gününde esnafın yanında olmaktır. Ahilik; alın terinin karşılığını alabilmesini sağlamaktır. Ahilik; borç batağındaki esnafı yüksek faizlere mahkûm etmemektir. Ahilik; üretim yapan, istihdam sağlayan, mahallesine ve şehrine değer katan küçük işletmeleri ayakta tutmaktır.

Bugün esnafımızın en önemli sorunlarından biri yüksek finansman maliyetleri ve kredi borçlarıdır. Esnafın nefes alabilmesi için borçların sürdürülebilir şartlarda yeniden yapılandırılması ve düşük maliyetli finansman imkânlarının artırılması gerekmektedir.
Bunun yanında elektrik, doğalgaz, kira, vergi ve prim gibi sabit giderler konusunda esnafın yükünü azaltacak kalıcı politikalar hayata geçirilmelidir.

Çünkü esnaf ayakta kalırsa istihdam ayakta kalır. Esnaf ayakta kalırsa yerel ekonomi ayakta kalır. Esnaf ayakta kalırsa şehirlerimizin ticari hayatı ayakta kalır. Saadet Partisi olarak Ahilik Haftası vesilesiyle iktidara çağrımızı yineliyoruz:

Kredi borçları altında ezilen, faturalarını ödemekte zorlanan, artan girdi maliyetleri karşısında rekabet etmekte güçlük çeken esnafımızın sorunlarını artık görmezden gelmeyin.

Esnafımız sadaka değil, adil ve sürdürülebilir bir ekonomik düzen istemektedir. Ahilik kültürünü yaşatmak istiyorsak önce alın terine sahip çıkmalı, emeği korumalı ve esnafımızın üzerindeki ekonomik yükü hafifletmeliyiz. Bu vesileyle tüm esnaf ve sanatkârlarımızın Ahilik Haftası’nı kutluyor, helal kazanç, bereketli işler ve güçlü bir gelecek diliyoruz.

Geçtiğimiz gün, Ahilik kültürünün yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği tarafından düzenlenen Ahilik Haftası kutlama programına katılım sağladık.

Bu anlamlı programın düzenlenmesinde emeği bulunan Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Sayın Muharrem Karabacak başta olmak üzere, tüm esnaf ve sanatkâr odalarımıza, yöneticilerimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
Ahilik kültürümüzün temel değerleri olan dürüstlük, dayanışma, kardeşlik, helal kazanç ve alın terine saygının yaşatılması adına gerçekleştirilen bu anlamlı organizasyonun hayırlara vesile olmasını diliyorum."

 

Bakmadan Geçme