ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Grand Tarabya Oteli’nde katıldığı ‘Atlantik Konseyi 2014 Enerji ve Ekonomi Zirvesi’nde ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz ile rüzgar enerjisinin geliştirilmesine ilişkin mutabakat zaptı imzaladı. Mutabakat zaptının imzalanmasının ardından açıklama yapan Bakan Yıldız, ABD şirketlerinin yurtta faaliyet gösterebileceğini belirterek, “3 bin megavat gücünde rüzgar enerji santral kurulmasına, karşılığında ülkemizde ekipmana üretilmesine dair bir anlaşma olacak. Bu anlaşmayla beraber ABD şirketlerinin ülkemizde faaliyet göstermesini, yerli şirketlerle işbirliği yapmasını hedefliyoruz. İktidarımızdan önce 19 megavatlık rüzgar enerji gücü 3 bin 500, 3 bin 600 megavata çıktı. Rüzgar tribünlerinin de Türkiye’de üretimini sağlayacak ve en az 500 milyon dolarlık bir yatırımı gerçekleştirecek bir kurguyu hedefliyoruz. Önemli olan bu kurguyu yerli ekipmanlarla yapmak” dedi.
‘KARARLILIĞIMIZ VAR’
Törende konuşan ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz ise atılan imza ile ilgili, “Her iki ülke arasında ekonomik kalkınma, temiz enerji açısından hedefleri ulaşmamız açısından kararlılığımız var. Enerjinin güvenliği ile ilgili de bu kararlılık var. ABD’de rüzgar enerjisine çok büyük önem veriyoruz. Maliyetlerin düşmesine de katkıda bulunuyor” şeklinde konuştu.
İmzaların atılmasının ardından basın mensuplarının Irak petrolü ile ilgili sorduğu bir soru üzerine Moniz, “Şimdi hepimiz biliyoruz ki Irak çok büyük enerji kaynaklarına sahip. Elbette kaynakların geliştirmesini Irak yasaları içinde önemlidir. Bağdat’ın mutabakata varması önemli. Türkiye’nin çok büyük rolü var” şeklinde konuştu.
27 MİLYON METREKÜPE DÜŞTÜ
Bakan Yıldız, “Rusya doğalgazı azaltmıştır. Önümüzdeki hafta Moskova’da görüşmelerde bu sorun gündemimize gelecek. 42 milyon metreküp günlük olan miktarın, 27, 28 milyon metreküplere düştüğünü söylemeliyiz. Bu iyi bir şey değil. Tüketimimiz var. Taleplerimiz artıyor. Sürdürülebilir olan bu değildir. Gerçek kontrat değerlerine mutlaka çıkılması lazımdır. AB ülkelerinin Ukrayna kriziyle alakalı geldiği noktadan dolaylı yoldan etkilenen ülkenin Türkiye olmasını istemiyoruz. Türkiye aldığı doğalgazın fiyatlarını zamanında ödeyen bir ülkedir. Bu ayın sonunda bunu mutlaka çözüme kavuşturacağız” şeklinde konuştu.
Bakmadan Geçme