Muharrem Ayından Yansımalar
Muharrem Ayından Yansımalar - Rıdvan Bülbül - Yeni Meram Gazetesi
Hanedanı Mustafa’ya sıdk ile bel bağlayan
Oynadır meydanda başın evliyanın aşkına.
Ey Nesimi seyfin ile öldür yezid-i müşriki
Er değildir kim ki çalmaz tigi Şahın aşkına.
(Nesimi)
***.
Muharrem ayı, İslâmî (hicrî-kamerî) yılın
1.ayı ve Kur’ân-ı Kerimde kıymet verilen 4 aydan biridir. Diğer üç ay Zilka’de, Zilhicce ve Receb aylarıdır. (Tevbe sûresi, 36. âyet) Muharrem ayının 1. gecesi, Müslümânların hicrî yılbaşı gecesidir.. Muharrem ayının onuncu gecesi 9 Muharrem’i 10 Muharrem’e 4 Aralık Pazar’ı 5 Aralık Pazartesi’ye bağlayan gece Aşûre gecesidir. Bu ayın En değertli gecesi Aşûre gecesidir. Allahü teâlâ, birçok duaları Aşûre günü kabul buyursu.
---
Hz. Peygamber, 622 yılında Mekke’den Medine’ye hicret edip 20 Eylül Pazartesi günü, Medine’nin “Kubâ” köyüne geldi. Bu tarih, Müslümanların yılbaşıları oldu. O yılın Muharrem ayının birinci günü [milâdî 16 Temmuz 622 Cuma] de, “Hicrî-Kamerî” yılbaşı oldu. Muharrem ayının ilk on gecesi ve günü, kutsaldır, 1 Muharrem (Hicrî Yılbaşı) gecesi ve 10 Muharrem (Aşûre) gecesidir.
■ Ramazan-ı şerif ayındaki oruçlardan sonra, en faziletli oruç, Muharrem ayının orucudur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz gece namazıdır.
■ Aşure günü oruç tutun, çoluk çocuğunuza iyilik yapın!
Bir kimse, Aşure günü çoluk çocuğuna iyilik yapıp, sevindirse, Allahü teâlâ, ona yılın diğer günlerini iyi eder.
■ Aşure günü gusleden, Allahü teâlâ katında annesinden yeni doğmuş gibi günahlarından temizlenir.
■ Aşure günü bir yetimin başını okşayan kimseyi, Allahü teâlâ, yetimin saçının her kılı için Cennette bir derece yükseltir.
Kuşkusuz, kişioğlu, her ölümden dolayı hüzün duyar. Hz. Muhammed, oğlu İbrahim’in ölümü üzerine gözyaşı dökmüş, ağlamanın yasak olduğu anımsatılınca da, ağlama sayılmayacağına dikkati çekmiş, gözyaşı dökmekle Allah’ın azap etmeyeceğine, ancak bağırıp çağırmaya azap edeceğine vurgu yaparak demiştir ki;
■ Muhakkak ki ölü, ehlinin, üzerine bağırıp çağırmayla azap duyar.
Dinimizde başsağlığı dilemek süresi üç gündür, fazlası doğru sayılmıyor.
■ Matem tutan ölmeden tövbe etmezse, kıyamet günü azab görecektir.
İki şey vardır ki, insanı küfre sürükler. Birisi, bir kimsenin soyuna sövmek, ikincisi, ölü için matem tutmaktır.
(Hadis-i Şerif)
---
Bir kişi Hz. Peygambere sordu;
"Ramazan'dan sonra ne zaman oruç tutmamı tavsiye edersiniz?"
Hz. Peygamber yanıt verdi;
"Muharrem ayında oruç tut. Çünkü o, Allah'ın ayıdır. Onda öyle bir gün vardır ki, Allah o günde bir kavmin tövbesini onayladı, o günde başka bir kavmi de affedebilir.”
Muharrem ayının İslam tarihinde başlı üç önemli özelliği vardır. Birincisi oruç, ikincisi Hicrî takvimin başlangıcı diğeri Hz. Hüseyin ve evlatlarının Kerbela'da şehit edilmesidir.
"Şehrullahi'l-Muharrem" olarak ünlenen ve "Allah'ın ayı Muharrem" olarak bilinen Muharrem ayı, İlahi bereket ve feyzin, Rabbani ihsan ve keremin coştuğu ve bollaştığı bir aydır. Muharrem ayının geleneklerinden birini oluşturan aşure pişirmek Nuh peygamber zamanından gelmiş, Osmanlıdan sonra daha önem kazanmıştır.
---
■ Sakiya bir cur a sun cam-ı safanın aşkına
Sakı-i kevser Aliyyel Murtazanın aşkına
Hadim-ül fakr oldu, ezdi Şahım engür şerbetin
Kırıklar anı kıldılar nüş Mustafa’nın aşkına.
(Nedim)
---
■ Bu gün mah-ı Muharremdir, muhibb-i hanedan ağlar.
Bu gün Eyyam-ı matemdir, bu gün ab-ı revan ağlar.
Hüseyn-i Kerbela'yı elvan eden gündür.
Bu gün Arş-ı muazzamda olan âli divan ağlar.
Bugün Âl-i abanın gülşeninin gülleri soldu,
Düşüp bir ateş-i dilsuz, kamu ehl-i iman ağlar.
Bugün Gülzar-ı Muhtar-ı Hüda'ya bir hazan esti,
Zemine düştü vaveyla, felekte kehkeşan ağlar.
Bugün hunbar olur gözü elbet Haydar-ı Kerrarın
Görür Zehra'yı hun efşan, Resul-i âli şan ağlar.
Bu gün evlad-ı Haydar, hem dahi ahfad-ı Peygamber
Döküldü gül gibi yerler yüzüne, asuman ağlar.
Gülistan-ı Muhammedin Gül-i hamraların derdi
Yed-i kahr ile ol gaddar, bu gün devr-i zaman ağlar.
Risalet gül gülistanı, nübüvvet bağu bostanı
Hüseyni ol nuristanı gören Pir ü civan ağlar
Güruh-i hanedana Lütfiya kurban ola canım
İla yevmil kıyame can ile ehl-i iman ağlar.
(Alvarlı Efe )
Bakmadan Geçme