Konya
°C
Yeni Meram

YEDEK SUBAY ATAMA KURASINDA YAŞADIĞIM ŞOK!

YEDEK SUBAY ATAMA KURASINDA YAŞADIĞIM ŞOK!- Kudsi ÖNCÜ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
09.08.2022 01:26
08.08.2022 13:28
0
2799
ABONE OL

Yıl 1984 Etimesgut askeri birliğinde yedek subay eğitim okulunda eğitimimizi tamamlamıştık. Atama kuralları çekilecekti, eğitimin tamamlanmasını müteakiben sınavlar yapılmıştı. Yedek subay öğrencilerinin aldıkları puanlara göre kura sıralaması planlanmıştı, bu şekilde deklere edilmşti. Bu süreçte ayrı bir kura listesi açıklandı. Listede yer alanların ayrı bir torbadan kura çekecekleri söylendi. Birlik içinde bu listenin sakıncalı personel kurası diye nitelenen bir kura paketi olduğu konuşuluyordu. Listede benim de ismimin geçtiğini gördüm. Konuyla ilgili bilgi almak için nazım geçen yüzbaşı ve astsubaylara sordum. Onlar da bu listenin sakıncalılar listesi olduğunu söylemişlerdi.Şoktaydım! listede yer alan isimlere baktığım zaman Cerrahpaşa tıp fakültesinden bazı kişilerin isimlerinin olduğunu da görmüştüm, ancak o isimler bildik isimlerdi. Fakültede numayiş yapan dersleri boykot eden, hatta okul bahçesinde silahlı çatışmalara katılan,hocayı kürsüden atan, okulun huzurunu bozan kişlerdi.Ben okuluna devam etmekten, derslerine düzenli çalışmaktan, hocalarına sadakattan taviz vermeyen,iyi bir hekim olarak yetişme gayreti çinde olan bir öğrenciydim.Nasıl böyle bir listede ismim geçebilir diye feryat ediyordum. Kutay Kıpçak isminde tabur komutanı yarbayımız vardı.
Tabur komutanına çıktım,
-sakınclılar listesinde yer almamı kabul etmediğimi,kuraya katılayacağımı,er olarak askerlik hizmetini yapmak istediğimi söyledim.
"Askeri teamülde böyle bir uygulamanın olmadığını,bu listelerin genelkurmay dan geldiğini" söyledi.
Söylemlerimi tekrarlamaya devam ettim,
-En az sizin kadar vatanına bayrağına milletine sadık bir hekim olduğumu, orduma içtenlikle hizmet etmek istediğimi,ancak böyle bir muameleye tabi olmamın beni derinden yaraladığını bana güvenilmediğini hissetmiş olmam karşısında bu çatının altında nasıl askerlik yapacağımı anlayamadığımı ifade ettim.
Benim bu yaklaşımıma çok sinirlendi, "kardeşim sen başıma dert misin? benimle ne ilgisi var genelkurmay'dan gelen bir liste,benim yapacağım bir şey yok çık dışarı" diyerek beni refüze etti. Daha sonra eğitime gelen çok beyefendi bir yüzbaşımız vardı kendisine durumu anlattım duygularımı paylaştım,
-yüzbaşım ben ne yapmam lazım bunu hazmedemiyorum dedim. O da bu işin çığırından çıktığını birçok profösörlerin dahi bu kuralara tabi tutulduğunu, hiç aldırmamam gerektiğini, nereye çıkarsa bu kutsal görevi yap,hiç de moralini bozma doktorum" diyerek beni teselli ettiğini ve moral verdiğini çok iyi hatırlıyorum.Nihayet kuraya katılmak zorunda kaldım.Görev yerim Tekirdağ Malkara 195 ci zırhlı alay çıkmıştı. 15 günlük meyil müddeti süresi içerisinde Konya'ya geldim. Valiliğe bir dilekçe ile müracaat ettim.O yıllarda Konya valisi Kemal Katıtaş beyefendi idi.Konyalılar tarafından çok sevilen çalışkan halkı ile kaynaşan bir valimizdi. Kendisini ziyaret ettim sakıncalı Kura konusunu anlattım bir dilekçe ile sakıncamın ne olduğu konusunda emniyet kayıtlarından bilgi talep ettim. Vali bey "doktor bey bizim emniyetle ilgili istihbaratla genel kurmay'ın istihbaratları farklıdır, bizim kaynaklarda bir bilgi ve bulgunun olduğunu sanmıyorum, bu genel kurmay seviyesinde bir bilgidir dolayısıyla bizim tahkikatımızdan bir bilgi edinemeyeceğimizi sanıyorum" dedi. "yine de dilekçeni emniyete sevk edeyim, emniyet müdürü ile de görüşeyim bu konuyla ilgili bir tahkikat yaptıralım, elde ettiğimiz bir bilgi varsa o bilgiyi seninle paylaşırız,sen de o bilgi ile ilgili birliğine başvuruda bulunsun,ancak bunu yapabiliriz" dedi.Emniyet müdürlüğü'ne gittim sayın valimizin sevk dilekçesini elden emniyet müdürlüğü ilgili birimine dilekçe teslim ettim,saat 15 civarında cevabı yazıyı hazırladılar. "Şahsın sakınca teşkil edecek hiçbir suç ve eylemine rastlanmamıştır."mahiyetdeki yazı tarafıma elden verildi.15 gün sonra Tekirdağ Malkara 195 zırhlı alay birliğine gittim, askerlik görevime başladım.Çok değerli alay komutanımız Kurmay Albay Ergun Oksal komutanımı aynı gün sabahleyin ziyaret ettim.Kendimi takdim ettim. Son derece beyefendi,zarif bir komutandı, çok hürmetkar ve saygı dolu bir davranış sergiledi.Ben de memnuniyetimi ifade ettim. (DEVAMI GELECEK...)

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.