Konya
°C
Yeni Meram

TİCARET AHLAKI NEREDE?

TİCARET AHLAKI NEREDE?- Muammer BAĞCI- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
21.01.2022 01:07
20.01.2022 17:08
0
2055
ABONE OL

Son yıllarda en önemli konulardan biri de ticaret ahlakıdır. Son yıllarda halkın üzerine çöken pahalılığın ana sebeplerinden biride ticaret ahlaksızlığıdır. Her şey aldı başını gidiyor. 15 gün evvel aldığım bir malı 15 gün sonra alırsan zam almış. Halkımız çok fena kızıyor ama ahlak zayıfsa fırsat bu fırsat deyip elinde malların her türlüsüne utanmadan sıkılmadan hemen zam yapılıyor.Hem ayıp hem de çok günahtır. Kime bir şey söylese alacağım cevap şudur.Kardeşim her şey arttı .Benzin , mazot arttı mecburen bende zam yaptım. Geçen sene pekmezi 15 TL ye almıştım. Bu sene pekmez 40 TL. Olmaz böyle ahlaksızlık. Artık kimsenin kimseye diyeceği yok. Ahlaksızlıkta aldı başını gidiyor. Çarşı pazarda bütün yiyecek, içecekler günü birlik fiyatlar tutmuyor.
TV de geçtiğimiz gece açık oturumunda bir gazeteci aynen şöyle söyledi.Çok beğendim.Hükümet bütün zenginleri bir araya toplasın ve zenginlerden şunu talep etsin. Zenginlerde her taşın altına elini soksun başka çıkar yol yok desin doğrusu çok beğendim. Bu fikre ikinci bir çıkan yol yüce dinimiz ahlaksızlık hakkında ne emrediyor.
Tüccar, yalandan sakınmalı ve doğruluktan ayrılmamalıdır.Zira doğruluk, ticaretin saadeti, yalan afetidir.Ticaret yapmalı ve vergisini de tam vermeli hile de yapmamalıdır.Tüccar, ölçü ve tartısında hile yapmamalı, aldatmaktan sakınmalıdır.
Müslüman tüccar odur ki, hem de ticaretini en iyi şekilde yürütür ve hem de manevi vazifelerini hiçbir zaman ihmal etmez. Tüccar, müşterisine kolaylık göstermelidir. Zira bu kardeşlik bağlarını kuvvetlendirir, sevgi ve saygıyı çoğaltır.

Güzel sözlerden;
Hayatta her insan yanlış yapar, ne var ki ahmaklar yanlışlarında ısrar ederler.
(CİCERO)
Her aptal, kendini beğenen bir başka aptal bulur.
(BOİLEAU)
Budala ile para, uzun süre bir arada durmaz.
(BERNARD SHAW)

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.