Konya
°C
Yeni Meram

TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI

TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
27.07.2022 01:44
26.07.2022 16:45
0
1778
ABONE OL

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya Savunma Bakanı Şoygu ve Ukrayna Altyapı Bakanı Kubrakov'un katılımıyla İstanbul Dolmabahçe Sarayında tahıl koridoru anlaşması imzalanmıştır. Türkiye, tahıl koridorunun açılmasında diplomatik bir rol üstlenmiştir. Ülkemiz için olumlu bir şekilde sonuçlanması Sayın Cumhurbaşkanımızın beyan ettiği gibi herkesin attığı imzaya sahip çıkması temennimizdir.

Anlaşmanın temel amacı Ukrayna –Rusya arasında başlayan savaş nedeniyle Tahıl krizinin çözüme kavuşmasının sağlanmasıdır.

Rusya’nın Ukrayna’ya işgali ile başlayan savaş krizinin büyümesiyle Ukrayna’nın, Karadeniz limanlarında bulunan birçok yük gemisi çıkış yapamamış sevkiyat gerçekleşemediğinden küresel gıda krizinin sebeplerinden bir diğeri daha ortaya çıkmıştır. Ülkemizde yapılan Tahıl koridoru anlaşmasıyla Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden ihracatı yeniden başlayacaktır.
Böylece Ukrayna limanlarında sevkiyatı gerçekleşmeyen tahıl ve diğer gıda ürünleriyle yüklü gemilerin dünya pazarlarına açılması sağlanacaktır. 
Tahıl koridoru anlaşmasıyla gıda yüklü kargo gemileri, kılavuz gemiler aracılığıyla mayınlı limanlardan Karadeniz'e ulaşacak ve önceden belirlenen rotalardan dünya pazarlarına taşınacak anlaşma ile gıda koridorunu kullanan gemilerin kargolarının Türkiye tarafından oluşturulacak noktalarda Rusya'nın da katılımıyla denetlenmesi sağlanacaktır.

Uluslararası Hububat Konseyi ; 2022/2023 pazarlama yılında buğday üretiminin bir önceki üretim sezonuna göre 12 milyon ton AZALIŞLA 769 milyon ton, tüketiminin 2 milyon ton ARTIŞLA 780 milyon ton ve stok miktarının ise 11 milyon ton azalışla 271 milyon ton olacağını öngörmektedir.

Ukrayna’nın buğday üretimi 2021- 2022 sezonunda 33 milyon ton iken 2022-2023 sezonunda 19 milyon 500 bin ton olacağı,
Mısır üretimi 35 milyon 805 bin tondan 25 milyon tona, arpa üretiminin 7,6 milyon tondan 5,7 milyon tona düşmesi bekleniyor. Ayçiçeği üretiminin ise 17,5 milyon tondan 9.5 milyon tona gerileyeceği öngörülmekte.( Kaynak: IGC, USDA )
Tahıl koridoru anlaşması ile ülkemizin ne kadar ithalat yapacağı konusunda henüz bir bilgimiz yok üreticilerimizin fiyatlar ve ürünler konusundaki endişesi gereksiz önemli olan üretimde verim ve kaliteyi yakalayabilmek ülke olarak kendi kendimize yeterli olabilmektir. Dünya da kuraklığın üretimdeki etkileri devam etmekte ayrıca pandemi tekrar gündemde iken ülkelerin kendi tarım politikaları önemli olacaktır.
Ülkemizde tarım politikalarının sahada uygulanabilirliği başta olmak üzere tarımsal veri girişlerinin güvenilirliği tarımsal desteklemelerin ve tarımsal üretimin en hassas şekilde uygulanması dileğimle.


.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.