Konya
°C
Yeni Meram

SÜNE

SÜNE- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
01.06.2022 08:58
01.06.2022 08:59
0
1722
ABONE OL


İlkbaharın gelip havaların ısınmasıyla birlikte tarlalara göç ederler. Tarlada beslenir, çiftleşir ve yumurta bırakırlar. Yumurtadan çıkan yavru nesil ergin böcek olur ve tekrar dağlara geri dönerler.(Kışı dağlarda Meşe, Geven, Kirpi otu gibi bitkilerin altında kışlaklarda geçirirler). Süne yılda bir kez nesil vermektedir.

Hububat zararlısı olan süneyi sahada nasıl tanıyabiliriz?
Baş kısmının üstünden baktığımızda üçgen şeklindedir. Vücudu yassıca oval dir. Vücut rengi toprak rengi, siyah, kırmızımsı, alacalı, renklerde olabilir.
Sahada sünenin hububata verdiği zararı nasıl anlayabiliriz?
SÜNELER kardeşlenme döneminde hububat saplarını emerek sararmalarına ve kurumalarına neden olur. Bu zarar şekline kurt boğazı denilmektedir. Bitkiler geliştikçe başaklar henüz yaprak kılıfı içindeyken başak sapının alt kısmından yapılan emği ile başak sararır, kurur ve dane bağlamaz bu zarara hububatta AKBAŞAK denir.
Peki, süne ile nasıl mücadele edebiliriz?
SÜNE ile mücadele yöntemlerini biyolojik kültürel ve kimyasal olarak yapabiliriz.
Biyolojik olarak; Sünenin doğada çoğalmasını engelleyen faydalı böceklerin (Parazitoid ve Predatörlerin) kullanılmasıyla sağlanabilir.
Kültürel olarak
Anız yakılmamalıdır.
Tarla hazırlığında doğru tarım teknikleri uygulanmalı
Mera alanlarının korunmasına dikkat edilmeli
Keklik, bıldırcın gibi kuşların korunması sağlanmalı
Tarla kenarları ağaçlandırılmalı(ceviz, badem, dut, elma,erik,ayva,armut,söğüt,ahlat yetiştirilmelidir.)
Kimyasal olarak; Ekonomik olarak zarar verecek yoğunluk olan METREKAREDE de YEDİ ve daha fazla nimf görülmesi halinde buğday tarlaları İÇİN EKONOMİK OLARAK ZARAR VERECEK yoğunluk olduğu için KİMYASAL MÜCADELEYE BAŞLANMALIDIR. Başarılı bir mücadele için teknik destek alınmalı KULLANILACAK İLAÇLARIN 1)Kullanılacağı Dönem 2) Dozu(Dekara) 3) Etkili Madde adı ve oranı konusunda tam bilgi sahibi olmalı, üretici kayıt defterine yetkili mühendis tarafından kayıt edilerek kaşe ve imza ile onaylandıktan sonra ilaçlamayı yapmalıyız.

Bol bereketli bir üretim sezonu olması dileğimle…

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.