Konya
°C
Yeni Meram

ŞÜKRAN PROJESİ

ŞÜKRAN PROJESİ-Mehmet HANÇERLİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
01.11.2021 01:10
01.11.2021 01:09
0
2025
ABONE OL

Uzun zamandır konuşulan emeği geçenlere, temel atanlara, sebep olanlara minnettar kalacağımız şükran duyacağımız bir proje Şükran Kentsel Dönüşüm Projesi.
Güzide ilçemiz Meram’ın Sahibata Mahallesi sınırları içerisindeki Konya’nın eski Konya’sı. Bir tarafı Larende Yokuşu'na diğer tarafı Kaleiçi Surları'na varan Kapu Cami’sine komşu bir kentsel dönüşüm projesi.
Yapımı, başlangıcı zor olan projenin uygulanması da bir o kadar meşakkatli. Meram Belediye Başkanlarımızdan Sayın Fatma Toru’nun projelendirdiği ve Sayın Bakan Mehmet Özhaseki’nin katıldığı görkemli bir tanıtım programı gerçekleştirilmişti. Fatma Hanım döneminde projenin uygulama alanındaki binaların yıkımı gerçekleştirildi. Devlette devamlılık esastır. Yerel yönetim bayrağını 2019 yılında devralan Sayın Başkan Mustafa Kavuş işin projelendirilmesi, projelendirilen kısımların uygulamaya konulması hususunda uğraş veriyor.
Eski ile uğraşmak tabii ki zor. Deriz ya, "Konya yer altından idare ediliyor" diye. Yer üstündekileri çıplak gözle görebiliyorsunuz ancak yer altından neyin çıkacağı, kazmadan belli olmuyor. Projenin uygulandığı alanda tescilli binalar ve yer altı zenginliğinden dolayı iğne ile kuyu kazıyorsunuz. Çıkacak herhangi bir temel veya materyal sizin projenizin gidişatını etkiliyor.
Şehir merkezinde çalışmak zordur. Merkezin derinlerinde çalışmak daha da zordur. Tüm bu zorlukları bildikleri halde Sayın başkanlar bu proje için bütün riskleri göz ardı ederek taşın altına ellerini değil, kellelerini koymuşlardır.
Konya’nın merkezi Mevlana’dır, Alaaddin Tepesi’dir ve Kayalıpark civarıdır. Tarihi Camiler civarıdır. Şükran Kentsel Dönüşüm Projesi'nde tüm merkeze yakın alanlar vardır. Eski binaların ve çöküntü bölgelerinin bulunduğu bu alana el atılmıştır. Gereken de yapılacaktır.
Bu projenin en olumlu tarafı ve projenin uygulanmasında bir avantaj olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un gayretleri yadsınamaz. Sayın Bakan bir taraftan Alaaddin Bulvarı etrafındaki binaların çirkin dış cephelerini güzelleştirirken diğer taraftan da ilçe belediyelerimizin gücünü aşan projelerde bakanlık olarak büyük katkı vermektedir. Şükran Projesi'nin uygulanmasında devletin gücünün görülmesi gerekiyordu ve Sayın Bakanımız bu gücü fazlasıyla göstermiştir. Kendilerine minnettarız.
Şükran Projesi'nden bahsedersek, 5 etap halinde bir proje. 1. Etap 21 bin m2, 2. Etap 22 bin m2, 3. Etap 30 bin m2, 4. Etap 41 bin 200 m2, 5. Etap da tescilli ada etabı 5 bin m2. Toplamda 119 bin 200 m2’lik şehir merkezinde devasa bir alan. Şehir merkezindeki eski Konya Stadyumu'ndan yüzde 20 daha büyük bir alan. Projenin 1. Etabı Çevre Bakanlığı tarafından ihale edildi. Müteahhide de yer teslimi yapıldı. Çalışmalar devam ediyor. Temel atma töreni uygun bir zamanda yapılır muhtemelen.
5. Etabı bu projenin çekirdeğinde yer alan 5 bin m2’lik tescilli adadaki binaların temel atma töreni 18 Ekim’de gerçekleştirildi. Bu ada üzerinde 3 tarihi tescilli bina var. Diğer alanlardaki 6 tescilli binada bu adada toplandığında toplam 9 adet tescilli bina yapılacak. Sahibata Külliyesi, Cami ve Hamamı, Alaaddin Tepesi, Bedesten, Sırçalı Medrese ve camilerin yer aldığı alan içerisindeki 119 bin 200 m2’lik bu projede dükkanlar, ofisler, sosyal tesisler, yeşil alanlar bulunacak. Roma, Bizans, Selçuklu, ve Osmanlı’dan bu yana şehir merkezi olarak kullanılan bir alan.
Sayın Kavuş’un temel atma törenindeki bir cümlesi çok manidar ve önemli. “Tüm niyetimiz, gayretimiz, çabamız dönemin sonuna gelmeden bu bölgeyi tamamen ayağa kaldırmak.” Halkın yararına zor bir bölgeyi düzenlemek ve ayağa kaldırmak er kişi işi olsa gerektir. Bu tür hayırlı projelere hizmet edenler, değer verenler, emek verenlerin dönem sonları hep uzar. Dolayısıyla hayırlı hizmetlerin adedi fazlalaşır, alınan dualar ve teşekkürler insanın ömrünü bereketlendirir.
Sayın Bakan, Büyükşehir Belediye Başkanımız, Belediye Başkanlarımız ve emeği geçen tüm zevata koskocaman bir "ŞÜKRAN" diyoruz.
Allah razı olsun.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.